Kong Christian 4. ville rense Finnmark for samiske trollmenn

Resultatet ble en av Europas blodigste hekseforfølgelser.

NORDAVIND: En seilas rundt Finnmark gjorde kong Christian 4.(i midten i blått) oppmerksom på samisk trolldom og ble starten på forfølgelsen. Maleri av Wilhelm Marstrand, Roskilde domkirke/Wikimedia Commons
NORDAVIND: En seilas rundt Finnmark gjorde kong Christian 4.(i midten i blått) oppmerksom på samisk trolldom og ble starten på forfølgelsen. Maleri av Wilhelm Marstrand, Roskilde domkirke/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ludvig Holberg var en moderne mann av opplysningstiden. Han trodde hverken på djevler eller hekser. I komedien «Hekseri eller Falsk Alarm» fra 1723 spurte han ironisk hvorfor «de stedene Fanden sies å holde til er de aller fattigste?

Er det ikke underlig at samene, som man påstår utfører store ting gjennom Fandens kunster, holder på å dø av sult? …Kanskje er det fordi Fanden er så gloende het at han helst vil være i Finnmark?

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer