Kongesagaene er fulle av samisk trolldom

Hekser, magiske spyd og forheksede reinskinnskofter.

MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.no
MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var julegilde på kongsgården Tofte i Dovre. Æresgjesten Harald Hårfagre var allerede gift. Kanskje flere ganger. Sagaene blir ikke enige om hvor mange koner han hadde. Heller ikke om han hadde 16, 18 eller 20 barn. Men denne kvelden glemte Hårfagre dem alle sammen.

En av gjestene på julegildet var samen Svåse. Han inviterte kongen hjem for å hilse på datteren sin. Snorre forteller: «Da han kom dit sto Snøfrid opp … den fagreste kvinne en kunne se. Hun bød kongen en bolle mjød, han tok det alt sammen og hånda hennes med, og straks var det som het ild i kroppen på ham og han ville ligge med henne med en gang samme natt.»

SOMMERTILBUD AKKURAT NÅ: Kjøp Dagbladet Pluss i 1 måned for 39,-, og få Strim Mest + Sport med på kjøpet

Dagbladet Pluss gir deg muligheten til å dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer.

Med gratis tilgang på Strim Mest + Sport har du enda mer kvalitetsinnhold å nyte i sommer!

Du mottar lenke på epost for å aktivere Strim etter å ha kjøpt Dagbladet Pluss-abonnement.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)
Få med Strim gratis*

39,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)
*Strim Mest + Sport har en ordinærpris på 499,- pr. mnd., ogfornyes automatisk ved utløpet av gratisperioden. Abonnementet kan siesopp når som helst. Kampanjen varer til og med 31. juli og tilbudetgjelder kun for nye kunder av Strim.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer