Kongesagaene er fulle av samisk trolldom

Hekser, magiske spyd og forheksede reinskinnskofter.

MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.no
MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.noVis mer

Det var julegilde på kongsgården Tofte i Dovre. Æresgjesten Harald Hårfagre var allerede gift. Kanskje flere ganger. Sagaene blir ikke enige om hvor mange koner han hadde. Heller ikke om han hadde 16, 18 eller 20 barn. Men denne kvelden glemte Hårfagre dem alle sammen.

En av gjestene på julegildet var samen Svåse. Han inviterte kongen hjem for å hilse på datteren sin. Snorre forteller: «Da han kom dit sto Snøfrid opp … den fagreste kvinne en kunne se. Hun bød kongen en bolle mjød, han tok det alt sammen og hånda hennes med, og straks var det som het ild i kroppen på ham og han ville ligge med henne med en gang samme natt.»

Svåse insisterte derimot på at Hårfagre skulle gjøre en ærbar kvinne av datteren. Så Harald Hårfagre og Snøfrid giftet seg. Snorre forteller at kongen «elsket henne så bort i ørsken at han gikk ifra alle ting, riket og alt det han burde se etter.» Paret fikk snart fire sønner: Sigurd, Halvdan, Gudrød og Ragnvald Rettilbeine.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.