Kongesagaene er fulle av samisk trolldom

Hekser, magiske spyd og forheksede reinskinnskofter.

MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.no
MØTE PÅ KONGSGÅRDEN: Møtet mellom samepiken Snøfrid og sagakongen Harald Hårfagre ble starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie. Og kanskje den norske kongerekken. Illustrasjon: Posten/Forskning.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var julegilde på kongsgården Tofte i Dovre. Æresgjesten Harald Hårfagre var allerede gift. Kanskje flere ganger. Sagaene blir ikke enige om hvor mange koner han hadde. Heller ikke om han hadde 16, 18 eller 20 barn. Men denne kvelden glemte Hårfagre dem alle sammen.

En av gjestene på julegildet var samen Svåse. Han inviterte kongen hjem for å hilse på datteren sin. Snorre forteller: «Da han kom dit sto Snøfrid opp … den fagreste kvinne en kunne se. Hun bød kongen en bolle mjød, han tok det alt sammen og hånda hennes med, og straks var det som het ild i kroppen på ham og han ville ligge med henne med en gang samme natt.»

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer