SMELTETRIKS: Ved Slottet har de strødd natursand på snøen for å sette fart på smeltingen. Foto: Alexander Berg jr.
SMELTETRIKS: Ved Slottet har de strødd natursand på snøen for å sette fart på smeltingen. Foto: Alexander Berg jr.Vis mer

Kongetrikset for å bli kvitt snø og is

Slik får du fart på snøsmeltingen.

Lengter du etter at våren skal komme til hagen, og gjerne vil at snøen skal smelte på et blunk?

Mens det i fjor var bare plener mange steder på denne tida, ligger snøen fortsatt desimetertykk rundt omkring.

Så hva gjør du? Slottet har sin egen metode, som de rett nok prøver ut første gang i år, men som ifølge slottsgartner Tor Småland er velprøvd blant annet på golfbaner.

Og bonusen med metoden er at den også gir gevinst for gresset, når det skal vokse når det har blitt bart.

- Sanden forsvinner ned i jordsmonnet og skaper luftrom som igjen er positivt for plenens vekst, forklarer plenforsker ved Bioforsk, Agnar Kvalbein, til klikk.no.

- Det er optimalt å bruke litt grovere sand, med kornstørrelse mellom 0,5 og 1 millimeter. Det bidrar til å skape luftfylte porer i jorda.

Jord er også et middel som ble strødd på snøen for å få i gang smeltingen.

Strør på sand Det slottsgartner Småland gjør, er å strø på sand, og særlig i år har det vært nødvendig å gjøre noe fordi deler av slottsparken er dekket av tykk is.

- Vi har strødd ut om lag 80 tonn natursand (fraksjon 0,5 - 1 mm) i en tykkelse på omtrent 0,5 cm, for med solas hjelp å øke nedsmeltingen av isen, forklarer han til klikk.no.

TYDELIG SNØSMELTING: Det er tydelig skille mellom der hvor natursanden har virket, og området som ikke er strødd. Foto: Alexander Berg jr.
TYDELIG SNØSMELTING: Det er tydelig skille mellom der hvor natursanden har virket, og området som ikke er strødd. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

- Metoden er særlig kjent og velbrukt på for eksempel golfbaner, og kalles gjerne «dressing». Fordelen med å utføre dressing vinterstid er at vi kan kjøre med tyngre utstyr på frossen mark uten å ødelegge plenene.

Hos Oslo Golfklubb, som eier Bogstad golbane, benytter de enten aktivt kull eller mørk sand.

- Dette er blant annet for å unngå isbrannskader, forteller banesjef John Riiber til klikk.no.

- Men dersom gresset har ligget under is i mer enn 90 dager, er det lite sannsynlig at det lever når våren kommer.

Bedrede vekstforhold En bonus med denne metoden er at når snøen har smeltet, forsvinner sanden ned i plenen og gir bedre vektsforhold.

- Etter issmelting vil sanden forsterke og forbedre plenområdene og gressets vekst. Av estetiske hensyn søker vi å dresse i forkant av varslet snefall, utdyper Småland.

Mørk overflate gunstig Men hva er det som skjer når sand bidrar til å smelte snø raskere?

Det er for så vidt ikke sandkornene i seg selv som er nøkkelen.

- Det er sandens mørke overflate i forhold til snøens lyse som skaper reaksjonen, fordi en mørk overflate vil tiltrekke seg mer solenergi enn en lys overflate, forklarer Kvalbein.

- Generelt vil alt som har en mørkere farge enn snøen, fungere på samme måte og således bidra til at snøen tilføres mer smelteenergi.

SAND SMELTER SNØ OG IS I SLOTTSPARKEN: Slottet har brukt sand over store områder for å få fortgang i is- og snøsmeltingen. Foto: Alexander Berg jr.
SAND SMELTER SNØ OG IS I SLOTTSPARKEN: Slottet har brukt sand over store områder for å få fortgang i is- og snøsmeltingen. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Det aktive kullet som Bogstad Golfbane bruker, vil ikke Kvalbein anbefale, først og fremst ut ifra et praktisk ståsted.

- Kull, eller aske, kan lett bli grisete, særlig der hvor man har barn som leker i hagen. Og i den sammenheng er også grovere sand bedre enn finere, fordi den grove ikke så lett fester seg til klærne.

Sand i stedet for kalk Bruk av sand har også ytterligere en fordel med hensyn på vårplenens vekstforhold.

- Sand kan med fordel erstatte kalk, både fordi plenen generelt sjelden trenger kalk, og fordi sand er billigere, utdyper Kvalbein.

Les også:
Tipsene som gir perfekt plen til sommeren
Slik lager du vår i stua
Slik får du vår før naboen
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

FINKORNET NATURSAND: Slottet bruker finkornet natursand, strødd oppå snøen, for å få fart på smeltingen. Andre midler kan også brukes. Foto: Alexander Berg jr.
FINKORNET NATURSAND: Slottet bruker finkornet natursand, strødd oppå snøen, for å få fart på smeltingen. Andre midler kan også brukes. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer