Konkurrent kjøpte opp Norwegians billigbilletter

Men «Donald Duck» og «Alotta Fagina» møtte ikke opp til avgang.

OPPGA FALSKE NAVN: Norwegians konkurrent Cimber Sterling har kjøpt opp en stor del av selskapets billigbilletter på en ny innenriksrute i Danmark. Billettkjøpene kan spores opp til flere medarbeidere i Cimbers ledelse. Flesteparten av de bestilte billettene hadde oppdiktede navn som Donald Duck.  Arkivfoto: SCANPIX
OPPGA FALSKE NAVN: Norwegians konkurrent Cimber Sterling har kjøpt opp en stor del av selskapets billigbilletter på en ny innenriksrute i Danmark. Billettkjøpene kan spores opp til flere medarbeidere i Cimbers ledelse. Flesteparten av de bestilte billettene hadde oppdiktede navn som Donald Duck. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet): Flyselskapet Norwegian har møtt på uventet skarp og uredelig konkurranse i Danmark.

Som et introduksjonstilbud til sine nye rute København-Karup la selskapet ut på fredag 3000 billetter til én krone stykket.

Men det var deres argeste konkurrent i Danmark, Cimber Sterling, som stakk av med mange av disse billettene, skriver Finansavisen i dag.

SjokkertCimber Sterling opererer også på denne innenriksruten.

Norwegians ansatte skjønte at noe var galt da bare et fåtall av passasjerene møtte opp til den første avgangen i går.

- Det møtte bare opp 30 passasjerer til 1-krones avgangen. Så oppdaget vi at det var flere avganger med såkalte «no show», det vil si passasjerer som ikke møter opp, sier Norwegians kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik til Dagbladet Børsen.

En nærmere gjennomgang av de solgte billettene viste at omkring 650 av disse er kjøpt og betalt av ansatte i administrasjonen og ledelsen i Cimber Sterling.

- Vi ble enda mer sjokkert da vi oppdaget at eierne av kredittkortene som ble brukt til å bestille billetter, var personer i Cimbers ledelse. Uansett hvem som står bak svindelen, så rammer det danske passasjerer som ville benyttet seg av tilbudet, fortsetter hun.

- Kjøpte privatMange av de oppgitte passasjerene er åpenbart falske eller ikke-eksisterende. Anders And, det danske tilnavnet på Donald Duck, Austin Powers-heltinnen Alotta Fagina og Norwegians egen toppsjef Bjørn Kjos var alle oppført på passasjerlistene.

Toppsjefene i Cimber er derimot litt uenige i sin framstilling av hva som faktisk skjedde.

- Dette er ingenting vi står bak. Hadde vi gjort det, hadde vi møtt opp i Cimber Sterling t-skjorter, sier selskapets ferske sjef, Jacob Krogsgaard, men motsies av Cimbers juridisk ansvarlige, Alex Dyrgaard:

- Jeg bekrefter å ha kjøpt billetter, men vil ikke si hvor mange det dreier seg om. Disse har jeg kjøpt privat, sier han i en kommentar til Dagbladet Børsen.

Ifølge Norwegian har Dyrgaards kort blitt brukt til å betale for 54 billetter. 

Moralsk forkasteligCimber Sterlings framgangsmåte slaktes i danske aviser i dag.

- Dette er åpenlyst umoralsk og dårlig kundebehandling. Når man ikke en gang bruker sitt eget navn, bekreftes mistanken om at man bare vil ødelegge for konkurrenten, sier ledelsesekspert og professor ved Handelshøyskolen i Århus, Anders Drejer, til Børsen.

- Jeg er veldig overrasket over at noe slikt har skjedd. Konkurransen er hard i luftfartbransjen, men denne handlinger bryter med de alle etiske reglene i bransjen, utdyper direktør for reiseportalen Travelbroker, Ole Kirschert Christensen.