Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kort eller kontant? Dette bør du vite før du reiser

Ikke gå rundt som en vandrende minibank i ferien.

TA UT PENGER? Dersom du tar ut penger i utlandet så får du ofte en bedre valutakurs enn i Norge, men gebyrene i utenlandske minibanker spiser opp fortjenesten. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
TA UT PENGER? Dersom du tar ut penger i utlandet så får du ofte en bedre valutakurs enn i Norge, men gebyrene i utenlandske minibanker spiser opp fortjenesten. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Du står på flyplassen i Norge og lurer: Skal jeg ta ut penger her, eller vente til jeg kommer fram til reisemålet i utlandet?

Først av alt skal du være klar over at verken å ta ut penger eller å bruke kort er gratis. Men du kan fort spare noen hundrelapper ved å ta smarte valg.

- Det er lurt å kombinere kort og kontanter på reisen, sier filialsjef Kim Olav Svines i Forex bank.

Og ta med deg mer enn ett kort og hold disse kortene atskilt, slik at du har et i reserve dersom det ene kortet blir borte, ødelagt eller ikke virker når du er på reisen.

Legg pengene trygt

I Norge kan man leve ganske godt uten å ha kontanter i lommeboka. Slik er det ikke alltid i utlandet - selv på populære reisemål der man skulle tro at kortbruk var utbredt.

- Om du tar ut kontanter så er det det en god idé å ha det meste av disse liggende i safen på hotellet, og ikke å gå rundt med lommene full av penger. Det er ikke smart å ser ut som en vandrende minibank, sier Kim Olav Svines.

Ikke ta med deg mer penger enn det du trenger til den aktuelle dagen. Og det er tryggere å ta ut små beløp flere ganger, enn ett stort beløp, selv om det betyr litt flere uttaksgebyr.

Ta ut penger i Norge

Bankene i Norge tjener penger på gebyr og/eller å gi deg en valutakurs som er dårligere enn kursen på bestemmelsesstedet. Lurer du på hva som er gjeldende valutakurs så kan du ta en kikk på denne valutakalkulatoren. Men husk at kursen er ulik fra bank til bank.

Kredittkort eller debetkort

Tar du ut penger med debetkort, og pengene trekkes rett fra kontoen din, så er det ofte ikke gebyr.
Tar du ut fra kredittkort så må du betale renter fra uttaksdatoen. Dette gjelder også ved uttak i utlandet.


Nettstedet Smartepenger har laget denne undersøkelsen som viser at det oftest er billigere å ta ut penger med debetkort enn med kredittkort i utlandet.

Det er heller ingen sikkerhetsmessige årsaker til å bruke kredittkort ved minibankuttak.

Ta ut penger i utlandet

KOSTBARE UTTAK: Ikke velg «turistminibankene» hvis du kan velge noe annet. Spør gjerne på hotellet etter gode tips til hvor du finner billigere minibanker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
KOSTBARE UTTAK: Ikke velg «turistminibankene» hvis du kan velge noe annet. Spør gjerne på hotellet etter gode tips til hvor du finner billigere minibanker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer

Tar du ut penger i en minibank i utlandet så må du som regel en avgift til minibankeieren. Denne er enten fra 0,5 til 2 prosent av beløpet - eller et fast beløp (vanligvis ca 10-20 kroner).

Noen kredittkortutsteder reklamerer med gebyrfrie uttak i utlandet. Men husk at du betaler rente fra uttaksdatoen, og du kan fortsatt måtte betale gebyr til minibankeieren.

Mer vanlig enn gebyr for selve uttaket, er et valutapåslag, som vanligvis er 1,75 prosent av uttaksbeløpet. Det betyr i dag 16 kroner hvis du tar ut 100 Euro.

Med kort i butikken

Dersom du betaler med kort i butikker eller på restaurant i utlandet så er det vanlig med et ekstra påslag på regningen. Dette varierer fra 1-2 prosent. Noen butikker lar deg ikke betale med kort dersom du handler småbeløp.


Og selv i en storby som Amsterdam må du være forberedt på at det ikke er mulig å betale med kort over alt. Taxier og dagligvarebutikker er slike typiske steder. Derfor bør du ha med deg kontanter.

Husk småsedler

Det er smart å ha små sedler, slik at du kan gi litt tips når kofferten din bæres opp til rommet, du skal kjøpe bussbilletter eller trenger en flaske vann.

Da er nemlig en 50-euroseddel ganske lite anvendelig.

Dersom du tar ut penger i en minibank i Norge, og kun får store sedler, kan du vanligvis veksle disse til mindre valuta ved ankomsten til landet du besøker.

Bankfilialer på større flyplasser eller jernbanestasjoner i Norge har bedre valutautvalg enn hos banker i mindre byer.

Men husk at jo mindre «vanlig» valutaen er i Norge, jo dårligere kurs må du regne med, sett med norske øyne.

LOKALE OPPLEVELSER: Ha alltid litt kontanter tilgjengelig når du besøker de lokale markedene. Ikke dra opp en rull med sedler når du skal betale. Da kan du være et lett offer for lommetyvene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
LOKALE OPPLEVELSER: Ha alltid litt kontanter tilgjengelig når du besøker de lokale markedene. Ikke dra opp en rull med sedler når du skal betale. Da kan du være et lett offer for lommetyvene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

For sikkerhets skyld

Før du reiser skal du noterer deg telefonnummeret til kundeservice og sperretjenesten i banken du har.
Og lagre dette på mobiltelefonen din, eller skriv det ned et sted som er adskilt fra selve lommeboka eller veska di.
Har du mobilbank kan du via mobilbanken sperre kortene dine i det aktuelle landet. Husk å oppheve eventuell regionsperre på kortet før du reiser ut.

Ved hjemkomsten

Når du reiser hjem til Norge er det mange som bruker taxfreebutikken til å bruke opp siste rest av lokal valuta. Dersom det er sannsynlig at du kommer til å trenge denne valutaen ved en senere reise så er det smartere å ta vare på småsedler til neste ferietur.

Slik skal du ta vare på passet ditt på reisen