DRIKK MELK: - En studie fra Finland viser at mødre som drikker melk under svangerskapet, får barn med lavere risiko for å utvikle melkeallergi.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
DRIKK MELK: - En studie fra Finland viser at mødre som drikker melk under svangerskapet, får barn med lavere risiko for å utvikle melkeallergi. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.comVis mer

Kostrådet gravide kan droppe

Allergener i kostholdet kan minske risiko for allergi hos barnet.

5-8 prosent av alle barn mellom ett og tre år får allergiske reaksjoner på mat. Tidligere trodde man at det å holde barnet unna allergener under svangerskapet og i kosten etterpå, kunne forebygge allergi.

Nå kan ny forskning snu opp ned på gamle tanker om hvordan man skal unngå matallergi.

Amerikansk forskning antyder nemlig at det å unngå allergener kan være helt feil tilnærming. Tvert imot peker en del resultater mot at tidlig eksponering kan virke forebyggende, ifølge en artikkel av Rebekka Kessler i tidsskriftet Nature.

- Ingen forebyggende effekt - Det er mye diskusjon både om når man skal introdusere fast føde og om når det er best at barna utsettes for mat som ofte gir allergi. Forskningsresultater peker mot at det kanskje bør skje tidligere enn anbefalingene sier i dag. Det finnes også indikasjoner på at mødre kan gjøre lurt i å få i seg potensielle allergener i løpet av svangerskapet, forteller Martinus Løvik, professor II ved Det medisinske fakultet, NTNU og Folkehelseinstituttet til forskning.no

Tidligere trodde man at gravide som avholdt seg fra å spise enkelte matvarer kunne forebygge allergi hos barnet i magen. For eksempel råder noen land, som England, fremdeles vordende mødre om å holde seg unna peanøtter for å forebygge allergi hos barnet. Helle Stordrange Grøttum, fagsjef i Astma- og Allergiforbundet avviser at det er nødvendig.

- Røyking under graviditeten er det eneste man med sikkerhet vet at kan påvirke allergiutvikling og astma hos barn. At mor går på en spesiell diett i svangerskapet eller under ammeperioden, har ingen forebyggende effekt mot allergi, sier hun.

- Mamma bør spise alt hun tåler Christine Henriksen, ernæringsfysiolog og medforfatter av boken Bare barnemat! - riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom er enig med Grøttum.

- I Norge råder vi gravide til å ha et normalt, variert og sunt kosthold under amming og graviditet. Tidligere trodde vi at mødre skulle unngå allergifremkallende matvarer mens de var gravide. Det viser seg å være stikk motsatt, sier hun.

- En pågående finsk studie som ennå ikke er publisert har funnet at hvis mamma drikker kumelk under graviditeten, er det mindre risiko for at barnet får melkeallergi. Mye tyder på at mamma bør spise alt hun selv tåler. Forskningens fokus nå er tidlig eksponering både av allergener og næringsstoffer. Dette er spennende temaer vi ikke har visst så mye om tidligere, sier Henriksen.

Allergi skyldes både arv og miljø. Når mor har allergi er det større sannsynlighet for at også babyen får samme allergi. Kanskje kan det være fristende å utsette seg for det man er allergisk mot under svangerskapet for å redusere barnets risiko for allergi? Det er ikke veien å gå, mener Henriksen.

- Mor må ikke spise ting hun ikke tåler selv, advarer hun.

Smaksporsjoner fra fire måneder Når barnet er født, anbefaler Helsedirektoratet fullamming til seks måneder, blant annet av hensyn til mulig allergiutvikling. Astma- og allergiforbundet er uenige.

"Det er studier som tyder på at fullamming i de første fire til seks levemånedene kan ha gunstig virkning i forhold til utviklingen av matvareallergi og atopisk eksem. Fra et allergisynspunkt er det viktig å følge de generelle kostrådene som gis; at barnet får morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene, og at barnet fra seks måneders alder gradvis introduseres til fast føde", skriver Helsedirektoratet i sin brosjyre "Mat til spedbarn".

- Helsedirektoratet følger anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon som sier fullamming til seks måneder. Men det ser ut som om det kan være allergiforebyggende å gi smaksporsjoner allerede fra fire måneders alder. Både Sverige og Finland anbefaler å introdusere fast føde ved 4-6 måneders alder, sier Grøttum i Asta- og allergiforbundet.

- Hvis man venter med å introdusere smaksporsjoner med fast føde til seks måneders alder, er det færre som ammer. Det er gunstig å introdusere allergener mens mor ammer, og teoretisk kan det å vente til 6. måned gi en litt høyere risiko for allergi hos barnet senere, sier ernæringsfysiolog Henriksen.

- Gluten, fisk og egg tidlig - Før ble man oppfordret til å vente med blant annet fisk og egg av hensyn til allergi. Det har ikke fått støtte i forskningen, så det er det ingen grunn til. Det viktigste er at man innfører nye matvarer gradvis og variert sammen med morsmelk, sier Henriksen.

Gluten har vært en annen matvare som nå er "friskmeldt" når det gjelder allergi. Grøttum forteller at tidligere ble det anbefalt å vente til barnet var rundt ett år før man introduserte gluten i kosten.

- Nå blir det anbefalt å begynne med dette tidlig. Det er også mat du bør vente med til barnet er større, for eksempel hele nøtter og peanøtter. Men det er ikke av hensyn til allergi, men fordi barna kan sette det i halsen. Peanøttsmør kan du derfor fint gi ved 4-6 måneder i tillegg til morsmelk. Soya bør ikke gis til barn under 1 år. Det samme med honning, sier Grøttum.

Staten på glid Også staten er på glid i spørsmålet om man bør utsette barna for allergener under svangerskapet.

- Vi har ikke lenger gode holdepunkter for at tidlig skjerming mot allergener i mat hindrer allergi senere. Kanskje er det motsatt, men dette trenger vi mer forskning for å svare på, sier professor Løvik til forskning.no

Avdelingsdirektør i avdeling for grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, Henriette Øien, er enig i dette.

- Ja, jeg er enig i at det er en del usikkerhet forbundet med dette. Helsedirektoratet har nedsatt en arbeidsgruppe som nå holder på å revidere disse anbefalingene, og en del av dette arbeidet går nettopp ut på å gå gjennom litteraturen på feltet, sier hun.

Positive resultater Med tiden kan det muligens også bli aktuelt å utsette småbarn som har utviklet allergi for det de er allergiske mot - dog i veldig kontrollerte former.

Ulike forskningsprosjekter har fått positive resultater ved å gi barn allergiske mot peanøtter mikroskopiske doser av nøtten over tid. University of Cambridge i Storbritannia gav barn allergiske mot peanøtter en liten dose over en periode på 30 uker. Etter disse ukene hadde de allergiske reaksjonene hos de fleste blitt svært svekket, slik at de var i stand til å unngå alvorlig trøbbel ved inntak av noen nøtter.

En amerikansk studie fra Duke University Medical Center i North Carolina, hadde liknende resultater. Av 25 allergiske barn tålte alle 16 i testgruppen tilsvarende 20 peanøtter etter et år. Resten av gruppen, de som fikk placebo og ikke peanøtter, tålte svært mye lavere doser.

- Ikke prøv selv Helle Grøttum har hørt om studiene, men påpeker at resultatene varierer. Hun synes det er for tidlig å si om dette er fremtidens behandling av matallergi. Hun understreker også at dette ikke er noe foreldre kan prøve hjemme.

- Utprøving med peanøtter til barn med peanøttallergi må foregå i samråd med lege. Noen er svært følsomme og kan få alvorlig reaksjon av en liten mengde allergen så dette er ikke noe man skal eksperimentere med på egen hånd, sier hun.

Les også:

Drittunger er mammas feil
Dette påvirker barnets høyde
Derfor er intelligente barn ofte deprimerte
Parykken som topper listen over ubrukelig babyutstyr

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.