RÅ: Sony Vaio Z er en av de råeste bærbare PC-ene på markedet, men har noen svakheter som trekker ned. Foto: Nicholas Paulik
RÅ: Sony Vaio Z er en av de råeste bærbare PC-ene på markedet, men har noen svakheter som trekker ned. Foto: Nicholas PaulikVis mer

Kraft-pc med fjærvekt

Vaio Z med full HD-skjerm veier snaue 1,4 kilo.

Sony Vaio ble første gang lansert i 1998, men har ikke funnet veien til norske butikker gjennom offisielle kanaler før nå.

Nordmenn har enorm kjøpekraft og bærbare pc-er blir sett på som et statussymbol, så at vi ikke har blitt tatt inn i varmen før nå er til å klø seg i hodet av.

Den første modellen vi har fått labbene på er en Vaio Z, i utgangpunktet en soleklar utfordrer til for eksempel de nye macbookene som vi også har testet .

Vaio Z er en liten bærbar med usedvanlig høye spesifikasjoner, men den står ikke til terningkast 6, som denne fra Asus .

Vaio Z kan skilte med blant annet Core i7 620M, 6GB RAM, GeForce GT 330M og 256 GB SSD i et 13,1-tommersformat. Hvis du sikler nå, er du antageligvis ikke alene.

Men du må punge ut: 24.000 er drøyt selv for en luksus-pc i dag - nesten en firedobling av prisen på denne gode lettvekteren fra Dell .

Lett Chassiset er laget av plastikk, noe som gjør at maskinen bare veier 1,42 kilo.

Sammenlignet med MacBook er den både smalere og grunnere, men fremstår totalt sett som en del høyere siden den løftes opp av batteriet som sitter bak.

Når det kommer til designet er vi litt nølende. Den er ikke stygg, men samtidig har den ikke helt den gjennomføringen og finishen vi helst skulle ha sett på en så dyr bærbar.

Et par ting stikker seg spesielt ut her. Sony leverer maskinen med skandinavisk tastatur.

Det vil si at tastaturet har et tredobbelt sett med markeringer på taster som Æ og Ø, siden disse har byttet plass på et dansk tastatur, eller heter Ä og Ö på svensk.

Vi aksepterer dette på billigere bærbare der dette er en enkel måte å spare kostnader på, men ikke på en luksusbærbar.

Slot-in DVD-brenner hadde også vært en smule mer elegant, og vært bra for strukturen på chassiset.

Full HD Oppløsning på 1920x1080 piksler er ingen skrivefeil, 13,1-tommersskjermen viser faktisk full HD!

Du får med andre ord ganske god plass til både nettlesere og andre programmer på skjermen samtidig, men det går på bekostning av lesbarheten siden teksten blir veldig liten.

Har du gode øyne er ikke dette noe problem, og Sony har sånn sett gjort lurt i å skru opp DPI-en til 125% i Windows 7 som standard, for å gjøre det leselig for oss øvrige.

Ergonomien på tastaturet og musa er veldig bra, men vi skulle helst sett at fingeravtrykksleseren ble flyttet slik at den ikke er i veien ved høyreklikking.

Enorm respons Batterilevetiden ligger på over 5 timer ved vanlig bruk, noe som er godkjent for en slik maskin. Vi skulle dog ha likt å se hva Sony kunne gjort med batteritiden om de hadde latt brukeren ofre DVD-brenneren til fordel for et større batteri.

Sony Vaio Z har noen momenter som virkelig imponerer, slik som 256 GB SSD og full-HD-oppløsning.

SSD gjør virkelig underverker når det kommer til responstid, slik at man slipper den suppetrege følelsen bærbare ofte medfører. Konseptet til Vaio bra på mange måter, og vi kan skjønne at mange har villet importere disse fra utlandet før de kom hit.

Samtidig synes vi det er dårlig av Sony ikke å lage noe som er like godt gjennomført på utsiden som på innsiden, for rå spesifikasjoner er ikke nok til å gå til topps i denne prisklassen.

Les også:

Android-programmer for vimsekopper

Slik tar du proffe bilder med mobilen

Slik bygger du nettverk på LinkedIn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DYR: Sony lager PC-er som spesifikasjonsmessig er på topp, men det koster. Foto: Nicholas Paulik
DYR: Sony lager PC-er som spesifikasjonsmessig er på topp, men det koster. Foto: Nicholas Paulik Vis mer
BATTERI: På undersiden stikker batteriet ut og løfter opp maskinen når den er i bruk. Foto: Nicholas Paulik
BATTERI: På undersiden stikker batteriet ut og løfter opp maskinen når den er i bruk. Foto: Nicholas Paulik Vis mer
PEN: Sony har laget pene PC-er i mange år, men vår tester er likevel ikke helt fornøyd med alle detaljene. Foto: Nicholas Paulik
PEN: Sony har laget pene PC-er i mange år, men vår tester er likevel ikke helt fornøyd med alle detaljene. Foto: Nicholas Paulik Vis mer
TYNN: Skjermen er syltynn på Sony Vaio Z. Foto: Nicholas Paulik
TYNN: Skjermen er syltynn på Sony Vaio Z. Foto: Nicholas Paulik Vis mer