KRANGLER: Når familien lever tettere på hverandre enn til vanlig, kan det fort bli litt ekstra krangling. FOTO: Colourbox
KRANGLER: Når familien lever tettere på hverandre enn til vanlig, kan det fort bli litt ekstra krangling. FOTO: ColourboxVis mer

Krangler mer i ferien

Det er normalt at søsken krangler mer i ferien enn ellers, men det finnes råd.

Ferien skal være en tid for ro og hygge, men ofte lever ikke virkeligheten helt opp til forventningene. Når familien lever tettere på hverandre enn til vanlig, kan det fort bli litt ekstra knuffing og krangling på barnerommet.

- Måltider og sovetider er annerledes i feriene, og man kommer ut av den vante rytmen. Skuffelse, irritasjon, misunnelse og sjalusi får grobunn, og det kan skapes stress for alle, sier familieterapeut Kari Holter.

Snakk sammen Familieterapeuten mener det er smart å snakke med barna om deres ønsker og forventninger før man reiser på ferie. Barna bør også få være med på planleggingen.

- Tilpass aktiviteter og gjøremål etter barnas alder. Sørg for at oppmerksomheten til barna blir likt fordelt, og at alle opplever at det er en rettferdig fordeling av ønsker og behov, sier Holter. På den måten unngår du søskensjalusi.

Ta hensyn Helsesøster i Bydel Nordstrand i Oslo, Veslemøy Ruud, sier at dette er svært viktig også når dere skal på biltur. Dere voksne ser kanskje på kjøreturen fra Oslo til bestemor og bestefar i Bodø som transport, men skal dere komme frem med uthvilte barn er det lurt å ta hensyn til dem som sitter i baksetet. Husk at voksne godtar mye lengre etapper enn barn, så det kan være vel investerte penger å ta en natt på hotell når dere er halvveis.

Færre konflikter - Planlegg turen på forhånd, og legg inn regelmessige stopp. Det trenger ikke å dreie seg om noe mer enn en ti minutters pause der dere deler et eple, sier Ruud. Legger dere selv inn et avbrekk, blir det mindre mas fra barna.

- Vær heller litt i forkant og ha med dere småting dere kan finne frem når dere stopper, sier Ruud. Med fornøyde barn blir det garantert færre konflikter i baksetet.

Husk også å sikre barna i bilen.

Bytt roller Når dere kommer frem til feriemålet, anbefaler helsesøster Veslemøy Ruud at dere prøver å bytte om litt på rollene.

- Ofte er det pappa som tar seg av den eldste, mens mamma er sammen med minstemann. Barna er helt sikkert med på at dere gjør litt om på dette. Det er også fint for dem å få litt tid alene sammen med mamma eller pappa, sier hun. Kanskje kan mamma og storebror skrive handleliste, gå i butikken og lage middag en dag, og så er det pappa og lillesøsters tur neste dag? Det er ikke de store forandringene som skal til for at ting blir litt annerledes enn i hverdagen.

Ikke ta parti Og skulle det oppstå konflikter er ikke det noe å være redd for. En passe balansert krangel mellom søsken er ifølge familieterapeuten sunt.

FERIETID: Snakk med barna om hva de ønsker å gjøre i ferien, så unngår dere kanskje noe krangling. FOTO: Colourbox
FERIETID: Snakk med barna om hva de ønsker å gjøre i ferien, så unngår dere kanskje noe krangling. FOTO: Colourbox Vis mer

- Det kan gjøre barnet bedre rustet til å tåle å være i konflikt som voksen. Det er imidlertid viktig at de voksne lærer barna å håndtere de konfliktfylte situasjonene. Dersom det blir for mange og for harde konflikter som ikke gjøres opp på ordentlig vis, kan det være mer uheldig enn bra, sier Kari Holter. La gjerne barna ordne opp selv, og husk at dersom dere voksne skal gå inn i konflikten, er det viktig at dere inntar en nøytral rolle og ikke tar parti.

Lag familieregler Både helsesøster og familieterapeuten mener det kan være greit å lage noen regler for konfliktløsning når barna blir store nok til å forstå dette. Sett dere ned sammen og finn ut hva dere syns er akseptabel oppførsel i en krangel.

- Det er lurt at alle er med på å lage reglene. Det er nemlig lettere å håndtere loven når de voksne kan minne barna på hva de har blitt enige om, sier Holter.

- Og la reglene gjelde ordbruk også. Et stygt ord kan føles som et hardt slag, sier Ruud.

Bli enige Det viktigste tipset for å få en harmonisk ferie er nok likevel at familiens voksne klarer å holde roen. Legg alt stress til side og ta dere tid til å slappe av og kose dere sammen. Møt barna på halvveien dersom de ønsker å bruke dagen til noe annet enn det dere har sett for dere.

- Si at i dag gjør vi det sånn, men i morgen kan vi gå på badeland, sier Veslemøy Ruud.

Les også:
Disse tingene kan redde ferien
Foreldre tar barnepause i ferien
Ta med bilstol på flyet
Til Syden med barn
Kinofest i baksetet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BEHOLD ROEN: Det viktigste tipset for å få en harmonisk ferie er nok likevel at familiens voksne klarer å holde roen. FOTO: Colourbox
BEHOLD ROEN: Det viktigste tipset for å få en harmonisk ferie er nok likevel at familiens voksne klarer å holde roen. FOTO: Colourbox Vis mer