Krasjer sammen med mest kraft av alle dyr i hele verden

Møter du en slik bør du vite hva du gjør.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

DOVREFJELL (Dagbladet): - Vi har sett to moskusokser som vi vil prøve å komme nærme nok til at vi kan få tatt noen fine bilder, sier naturfotograf Roger Brendhagen.

Sammen med moskusguide Knut Berg har han stått opp med sola og vært ute på Dovrefjell for å speide etter de sky moskusoksene.

GRETTEN Moskusen som ble forstyrret i ettermiddagsluren, satte full fart mot fotografen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GRETTEN Moskusen som ble forstyrret i ettermiddagsluren, satte full fart mot fotografen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Hjerkinn fjellstue venter 15 amatørfotografer på å få oppleve litt urtid gjennom sine lange telelinser. Det er klart for moskus-safari.

Vær forsiktig - Hvis du ikke vet hva du gjør, så skal man ikke gå nærmere moskusokser enn 200 meter, sier Brendhagen.

Dette er ikke hissige dyr, men de vet å markere når du kommer for nærme, forklarer han.

- Når moskus stanger, er det det dyret som krasjer sammen med mest kraft i hele verden, sier naturfotografen.

Naturlig kamuflasje Oktober har invitert vinteren på en tidlig visitt og våte snøflak driver i stiv kuling over vidda på Dovrefjell.

FOTOTUR: Naturfotograf Roger Brendhagen tok med seg Dagbladet og 15 amatørfotografer på Moskus-safari på Dovrefjell.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOTOTUR: Naturfotograf Roger Brendhagen tok med seg Dagbladet og 15 amatørfotografer på Moskus-safari på Dovrefjell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Rundt Snøhetta er flokker av moskus samlet. Kalver og kuer som forbereder seg til vinteren. Nærmere Hjerkinn, mange kilometer unna, går oksene for seg selv eller i grupper på to.

Etter noen kilometers gange inn på forsvarets gamle skytefelt, stopper Brendhagen opp.

For et utrent øye går moskusene nesten i ett med vidda rundt, men 500 meter lengre framme står to okser og beiter.

MOSKUS I REGNBUE: Dagbladet ble med på Moskus-safari på Dovrefjell.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MOSKUS I REGNBUE: Dagbladet ble med på Moskus-safari på Dovrefjell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

En imponerende mengde fotoutstyr lades og en rekke hissige knepp høres fra speilreflekskameraene, som om fotografene er redde for at moskusene plutselig skal forsvinne.

60 kilometer i timen Gruppen beveger seg sakte i retning av oksene som for lengst har oppdaget de vennligsinnede inntrengerne.

Fotografene har fått beskjed om å gå tett sammen for å ligne minst mulig på en ulveflokk. Oksene, stopper opp, blir stående å stirre og spenningen stiger.

- Om en moskusokse først bestemmer seg for å angripe, kan den komme opp i en hastighet på 60 kilometer i timen, sier Brendhagen.

Men de to som nå beskues av 15 nysgjerrige kvinner og menn, tar det hele med knusende ro. Enn så lenge.

Legger seg ned Etter å ha fulgt etter de to oksene som sakte har beveget seg innover på vidda, kan det virke som om de har godtatt at gruppen er der.

De spiser, sover litt og stanger litt på hverandre til ære for fotografene.

Uten å tenke over det, er deltagerne nå spredt i en halvsirkel rundt oksene som har lagt seg ned for å tygge drøv.

Overivrig Når Dagbladets fotograf sakte runder en busk og kommer litt for nærme, sperrer den ene moskusen øynene opp, reiser seg brått og setter fart med hodet senket og pannebrasken først.

Fotograf Monsen tar beina fart og spurter tilbake der han kom fra. Oksen stopper opp og holder øye med den bråsvette fotografen. Meldingen er tydelig; - hold avstand.

Beskjeden fra naturfotograf Brendhagen er heller ikke vanskelig å forstå.

- Det var et eksempel på hvordan man ikke gjør det.

NATUROPPLEVELSE: Moskus-safari på Dovrefjell byr på nærkontakt med natur og dyr.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NATUROPPLEVELSE: Moskus-safari på Dovrefjell byr på nærkontakt med natur og dyr. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer