Kreftcellene som drepte Henrietta Lacks gjorde henne også udødelig

HeLa-cellene skapte en medisinsk revolusjon. Men først etter 20 år fikk familien vite at Henriettas celler fortsatt var i live.

LEVER VIDERE: Henrietta Lacks ble bare 31 år. Men cellene hennes lever fortsatt og har reddet utallige menneskeliv. Foto: Lacks-familien/Wikimedia Commons
LEVER VIDERE: Henrietta Lacks ble bare 31 år. Men cellene hennes lever fortsatt og har reddet utallige menneskeliv. Foto: Lacks-familien/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Henrietta Lacks hadde følt seg skral i flere måneder. Hun hadde en kul i underlivet, smerter og blødninger. Da hun skulle undersøkes i slutten av januar 1951, forsøkte Henrietta å berolige barna og mannen Dave: «Det er ikke noe alvorlig galt med meg! Legene har snart fikset det!» Deretter gikk hun inn gjennom dørene på John Hopkins-sykehuset i Baltimore. Et av de få sykehusene i Maryland som behandlet svarte pasienter.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer