Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Venezia:

Krisetilstander ved turistperle

2018 var utfordrende for Venezia, og på toppen av det hele ble de rammet av den verste flommen på ti år.

UTFORDRINGER: I oktober ble Venezia rammet av den verste flommen på ti år, men det er ikke turistperlens eneste utfordring. FOTO: Andrea Pattaro / AFP / NTB Scanpix
UTFORDRINGER: I oktober ble Venezia rammet av den verste flommen på ti år, men det er ikke turistperlens eneste utfordring. FOTO: Andrea Pattaro / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overskriftene har vært mange - og negative - for en av Italias aller mest populære turistdestinasjoner Venezia. I løpet av året har Dagbladet kunnet rapportere om en svindyr middag, tyveri og et forslag om forbud mot å sitte og ligge på bakken ved offentlige steder.

Byen er et av verdens mest populære turistmål, og i 2017 ble den italienske juvelen besøkt av over 30 millioner turister.

Men etter at byen har blitt herjet av flom, lokalbefolkningen har gitt uttrykk for sin frustrasjon mot turister og Unesco vurderer å svarteliste den, har den britiske avisa The Guardian gått så langt som å spørre om det kan bety slutten for turistperla.

Kontroversiell avgift

I løpet av året har lokale myndigheter foreslått å innføre alkoholforbud på kveldstid, innføre forbud mot å sitte og ligge på bakken ved offentlige steder og har innført avgift for personer på dagsbesøk.

Avgiften kan være på opptil 100 kroner i de mest hektiske periodene, og er på minimum 25 kroner året rundt. Det har ikke falt i god jord hos en italiener som har snakket med den britiske avisa:

- Det har gått for langt. De bruker mennesker som bankautomater. Vi er i Europa og har rett til å ferdes fritt på tvers av landegrenser, men likevel er vi nødt til å betale for å reise til en av våre egne byer, sier italieneren Ciro Esposito.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-har-falt-i-doden-i-ferieparadiset-i-ar-tre-av-dem-fra-denne-bygningen/70052812 Vis mer

Vurderer svartelisting

I juli skal Unesco vurdere om Venezia skal plasseres ved siden av USAs Everglades National Park og regnskogen i Madagaskar på lista over verdensarv i fare.

Byens utfordringer har lagt press på ordfører Luigi Burgnaro, som stiller til gjenvalg i 2019. Lokalbefolkningen forventer at han tar grep for å bedre byens situasjon.

Men mange er skeptiske til om den nevnte ankomstskatten vil utgjøre en forskjell. Skatten gjelder ikke dem som har bestilt hotellrom, og besøkende betaler allerede en turistskatt på opptil 60 kroner per natt, ifølge The Guardian.

- Om folk ønsker å besøke Venezia, er de villige til å betale for å komme hit, sier Celia Tanzarelli som til vanlig bor i Roma.

- Venezia er en veldig delikat by, som behøver løsninger. Men ekstra skatt vil ikke løse problemet. En bedre løsning ville vært å sette en grense for antall besøkende, sier hun.

Ødeleggende flom

I likhet med andre ettertraktede turistdestinasjoner har også Venezia problemer med forurensing fra cruiseskip. Klimaforkjempere mener at bølger fra cruiseskipene har ført til at erosjon som kan true historiske bygninger.

I tillegg til at byen sliter med å håndtere den massive turismen, ble de i slutten av oktober rammet av den verste flommen på ti år.

Over 70 prosent av byens historiske sentrum ble stående under vann, og minst ni personer omkom i uværet. Reparasjonene etter flommen er anslått å bli kostende omtrent 22 millioner kroner, og i tillegg vil lokale myndigheter fullføre preventivt arbeid som de har drevet med i flere år.

Britisk professor og forfatter Dominic Standish mener byen er nødt til å investere i bedre infrastruktur i framtida, for å gjøre det enklere for folk å reise rundt.

- En undergrunnsbane er noe som har blitt diskutert i årevis, men det nåværende bystyret er ikke villig til å vurdere det. Dette er en del av problemet - det virker som om de ikke er villig til å gjøre ting bedre. De utviser bare denne motstanden mot turister, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!