Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

«Kristus» må ha hjelp - plages av utallige lynnedlsag

Rios største attraksjon. 

BER OM HJELP: Rio de Janeiros erkebiskop, Orani João Tempesta, ber verdenssamfunnet om hjelp for å restaurere byens desidert største landermerke, den nesten 40 meter høye Kristus-statuen. Foto: AFP / NTB Scanpix
BER OM HJELP: Rio de Janeiros erkebiskop, Orani João Tempesta, ber verdenssamfunnet om hjelp for å restaurere byens desidert største landermerke, den nesten 40 meter høye Kristus-statuen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

rI Paris er det Eiffel-tårnet folk vil se, mens New York har Frihetsgudinnen.

I Rio de Janeiro er det den enorme Kristus-statuen på Corcovado-toppen som er den store attraksjonen, dog i konkurranse med de verdensberømte strendene Ipanema og Copacabana.

Nå slår imidlertid erkebiskopen i Rio, Orani João Tempesta, alarm om den nesten 40 meter høye og 1145 tonn tunge statuens tilstand som ble reist i 1931.

Tatt av lynet

- Kristusstatuen, med sine åpne armer, er Rio de Janeiros og hele Brasil viktigste landemerke, sier han til USA Today.

Men statuen, som regnes som et av verdens sju underverk, trenger vedlikehold, og biskopen har gått i bresjen for en innsamlingsaksjonen «Kristusstatuens venner» for å restaurere kunstverket. .

Statuen, som er bygget av armert betong og kledd med kleberstein har fått mye juling av været der han står i ensomhet på Corcavado-toppen 710 meter over havet. Ikke minst har utallige lynnedslag gjort skade.

- Lynet har gitt statuen mange sprekker, sier dekanus Omar Raposo, som leder arbeidet med restaurering.

- De siste 85 årene er monumentet vedlikeholdt ved hjelp av private givere og den katolske kirkens egne midler.

- Men dessverre, med dagens økonomiske situasjon i Brasil, må vi ty til nye metoder for å få endene til å møtes, sier Raposo, som ber om internasjonal pengehjelp for å holde underverket i stand.

Omlag tre millioner tar turen opp på høyden hvor monumentet hvert eneste år.

- Og selv om Kristus-statuen er en av Brasils mest besøkte attraksjoner, får vi ikke en eneste cent av billettinntektene til vedlikehold, sier Raposo.

Det haster

Christina Ventura er arkitekten som er ansvarlig for den planlagte restaureringen, og understreker at det haster med å komme i gang med arbeidet for å hindre irreversible skader.

- Fuktighet trenger inn gjennom sprekkene i steinen og kan forårsake rust i armeringen, sier hun.

I tillegg til generelt vedlikehold, trenger Kristus-statuen en ny lynavleder. I gjennomsnitt slår lynet ned i statuen seks ganger i året.

Det kan selv ikke verdens største Kristus-statue holdes stand mot i lengden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling