HØY PRIS: - Jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, sier britisk-norske Susan Tollefsen, som fikk sitt første barn 57 år gammel. Her med datteren Freya i 2009.  Foto: Svein Brimi
HØY PRIS: - Jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, sier britisk-norske Susan Tollefsen, som fikk sitt første barn 57 år gammel. Her med datteren Freya i 2009. Foto: Svein BrimiVis mer

- Kritikerne mine hadde rett

Susan Tollefsen fikk datteren Freya som 57-åring.

Britisk-norske Susan Tollefsen fikk sin førstefødte som 57-åring. Nå innrømmer hun langt på vei at hun var for gammel.

- Freya er uten tvil det beste jeg har gjort i hele mitt liv, og jeg angrer ikke. Men i etterpåklokskapens navn så erkjenner jeg at noen av kritikerne mine kanskje hadde rett, sier hun til avisen Daily Mail i begynnelsen av november i år.

Prøverør Tollefsen ble gravid i 2008 med hjelp fra en klinikk i Russland som ikke hadde noen øvre aldersgrense for prøverørsbefruktning. Da hadde hun og hennes tolv år yngre ektemann Nick Mayer forsøkt å bli gravide i flere år. Paret stod fram i ukebladet Hjemmet, og fortalte om hvor lykkelige de var med datteren.

- Det har alltid vært et uforklarlig tomrom i livet mitt, og jeg forstod ikke hva som manglet før Freya lå i armene mine, sa Tollefsen den gang.

Brudd Da hun fikk barn i 2008, var hun lykkelig med ektemannen Nick.

- For alt vi vet kan jeg leve til jeg er 90 år gammel. Men det er klart jeg tenker at jeg sannsynlig ikke får oppleve å få en svigersønn eller et barnebarn. Men Freya har så mange mennesker rundt seg, og en yngre far, som passer på og elsker henne, sa Tollefsen til Hjemmet i 2009.

Nå bor paret hver for seg, er separert, og Susan oppdrar datteren nesten alene. Ifølge Daily Mail ser lille Freya faren sin annenhver helg.

- Jeg har aldri angret på at jeg fikk Freya, men jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, nemlig forholdet mitt, sier Tollefsen til avisen.

- Ville vært yngre Hun har fått reaksjoner for barnet sitt helt fra starten. Til Hjemmet fortalte hun om hvordan hun stadig opplevde spørrende blikk når hun var ute på tur med datteren. Og mange mente hun ikke har samme rett til å få barn i så høy alder.

- Det er trist å tenke på at tiden løper fra meg. Om jeg kunne endre bare en eneste ting, så ville jeg vært yngre, slik at jeg kunne se Freya vokse opp, gifte seg og få egne barn. Hvis jeg skal være helt ærlig, så sier min erfaring meg at 50 trolig burde være grensen for når man kan få barn, sier Tollefsen.

- Det er sant at man bare lærer av sine egne feil, og min feil var at jeg ikke fikk Freya tidligere.

- Menn får ikke samme kritikk Selv om Tollefsen innser at hun kanskje var for gammel til å få barn, så synes hun mye av kritikken er ubegrunnet.

- Mye av kritikken jeg møtte gikk på alderen min, som tilsier at Freya kan bli alene om jeg dør. Men Nick er fortsatt i førtiårene, påpeker hun til Daily Mail.

Hun understreker også at menn sjelden møter den samme type kritikk som hun har møtt, men at de snarere får et klapp på skuldra når de får barn i godt voksen alder.

Fallende fruktbarhet Evnen til å bli gravid faller med økende alder, og risikoen for komplikasjoner øker. Når mange kvinner venter med å få barn, øker andelen som får behov for assistert befruktning (prøverør).

Universitetssykehusene i Oslo har en øvre aldersgrense på 38 år, det vil si ikke fylt 39 år, ved mottatt fullstendig søknad.

- Bakgrunnen for det er at kvinners fruktbarhet avtar med alderen, og med stor søknadsmengde prioriteres de som har størst mulighet til å lykkes. De offentlige klinikkene har stort sett samme aldersgrense, men varierer kanskje med +/- 1 år avhengig av kapasitet, sier professor dr.med. Tom Tanbo, seksjonsleder ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon på Rikshospitalet.

Hos private klinikker kan aldersgrensen være høyere. Hos helseforetaket Medicus i Trondheim er øvre grense 45 år for kvinnen.

- Også yngre par som er gift eller samboere og som ikke kan få barn på egen hånd, kan få tilbud om assistert befruktning. Vi ser på om parforholdet er stabilt, og om forholdene ellers ligger til rette for at barnet kan ivaretas på en trygg og god måte. Dette innebærer at vi, når forholdene ligger til rette for det, også kan behandle par der kvinnens alder er for eksempel 20 år, dersom lovens krav for assistert befruktning ellers er oppfylt, sier Terje Sødal, gynekolog og ansvarlig lege ved Medicus.

Les også:
Klinikk gav bort parets siste egg
Dette påvirker barnets høyde
Når er den perfekte alder for å få barn?
Dette sier barnets navn om deg

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

FEIL: - Det er sant at man lærer av sine egne feil, og min feil var at jeg ikke fikk Freya tidligere, sier Susan Tollefsen (61). Foto: Svein Brimi
FEIL: - Det er sant at man lærer av sine egne feil, og min feil var at jeg ikke fikk Freya tidligere, sier Susan Tollefsen (61). Foto: Svein Brimi Vis mer