FLERE BRUKSOMRÅDER: Putter du denne aluminiumsfolie-ballen inn i tørketrommelen sammen med tøyet, skal resultatet bli plagg fri for statisk elektrisitet. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
FLERE BRUKSOMRÅDER: Putter du denne aluminiumsfolie-ballen inn i tørketrommelen sammen med tøyet, skal resultatet bli plagg fri for statisk elektrisitet. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotosVis mer

Krøll den sammen og putt i tørketrommelen

Fysikkprofessoren forklarer hvorfor det gir bedre klesvask.

De fleste av oss har nok opplevd at klærne blir vel klengete når de kommer ut fra tørketrommelen, noe som kan være ganske irriterende.

Å bruke tøymykner kan forebygge at slik statisk elektrisitet oppstår, men skal vi tro nettstedet eHow, finnes det også en enklere og langt billigere måte å hindre at klærne kleber seg til kroppen etter en runde i tørketrommelen; rett og slett aluminiumsfolie.

Slik gjør du 1. Riv av et cirka seksti centimeters stykke med aluminiumsfolie.

2. Krøll folien sammen til en ball, så hardt du klarer.

3. Pakk ballen inn i ytterligere et folieark for å få en ball som måler 7,5 centimeter i diameter. Lag tre slike baller.

4. Kast folieballene inn i tørketrommelen med de våte klærne, og tørk som vanlig. Folien vil ikke bare hindre oppbygging av statisk elektrisitet, men også «fluffe» plaggene, noe som igjen reduserer behovet for stryking.

5. Dekk ballene med et nytt ark hver uke. Over tid vil dette gjøre at ballene øker i størrelse. Når de når 10 centimeter i diameter, erstatt dem med nye 7,5 centimeters baller.

Komplisert med statisk elektrisitet - Dette med statisk elektrisitet er ikke lett, forklarer professor i fysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Randi Holmestad.

- En tanke kan være at tørketrommelen på innsiden består av rustfritt stål, som ikke er en god leder (verken for varme eller strøm), sett i forhold til for eksempel aluminium. Når du da putter inn disse aluminiumsballene vil de kunne føre til en enklere utladning mot jord.
Aluminium nøytraliserer plaggene Kjartan Olafsson er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi i Bergen.

Han forklarer til Bonytt.no at han selv ikke har hørt om dette knepet tidligere, men at det er interessant hvis det fungerer i praksis.

Han har følgende forklaring på hvorfor aluminium i tørketrommelen kan forhindre statisk elektrisitet i klærne:

- Aluminium og andre «uedle» metaller har lettere for å avgi eller ta til seg elektroner enn «edle» metaller, som for eksempel rustfritt stål som trommelen er laget av.

- Jeg tipper på at dermed kan aluminiumsballen lettere nøytralisere plaggene som har blitt ladet når de gnisser mot hverandre når trommelen roterer, slik at ballen fungerer som en slags effektivt sendebud som tar med seg elektroner som et plagg har stjålet, og leverer tilbake til det plagget som mistet elektroner.

Skeptisk til folie i trommelen Sarah Burns er kommunikasjonsrådgiver i det britiske selskapet Wrapfilm, en produsent av blant annet aluminiumsfolie.

Hun forklarer til Bonytt.no hun ikke har hørt om dette rådet, og heller ikke vil gå så langt som å anbefale det.

- En ball av aluminiumsfolie vil aldri kunne bli helt myk, så da vil det nok også være en sjanse for at klærne blir ødelagt av dette, understreker Burns.

Eddik mot statisk elektrisitet Andrea Dekker som driver nettstedet Simpleorganizedliving har testet denne metoden, og ble tilsynelatende fornøyd med resultatet, selv om hun i utgangspunktet var skeptisk til å putte aluminiumsfolie i tørketrommelen.

Hun har også testet ni andre metoder for å forhindre at klærne blir statiske, og trekker fram disse som de aller beste:

ENKELT OG BILLIG: Deilige og varme plagg etter endt tørkeprogram, men også ofte full av statisk elektrisitet. Litt aluminiumsfolie kan gjøre det slutt på dette. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
ENKELT OG BILLIG: Deilige og varme plagg etter endt tørkeprogram, men også ofte full av statisk elektrisitet. Litt aluminiumsfolie kan gjøre det slutt på dette. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos Vis mer

Sikkerhetsnåler: Fest to sikkerhetsnåler på to forskjellige plagg/artikler før du putter dem i tørketrommelen med resten av tøyet.

Eddik: Hell en halv desiliter eddik i vaskemaskinens tøymykner-beholder. Dette skal forhindre at det oppstår statisk elektrisitet når klærne så tørkes i tørketrommelen. Og er du redd for at klærne kommer ut stinkende, kan Dekker fastslå at det vil de ikke gjøre.

Flere tips mot statisk elektrisitet Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Line Oddekalv, forklarer til Bonytt.no at enkelte tørketromler også kommer med dampfunksjon, noe som bidrar til at klær blir mindre statiske.

- Ellers vet jeg at noen velger å ta ut enkelte plagg før de er helt tørre, og heller lufttørke dem siste tida for å forhindre at de blir statiske.

Oddekalv anbefaler også å bruke «Tørkeballen», som skal gi mindre krøllete klær og kortere tørketid.

Les også:
Du kan faktisk sminke parketten fin
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Så ofte bør du vaske sengetøyet
Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.