BESTEMT DAME: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa levner ingen tvil om hva hun mener om kroppsskanning på flyplasser: Ikke aktuelt, sier hun. I bakgrunnen sitter en noe bekymret Otto Lagarhus, tidligere leder for Luftfartstilsynet. Foto: Eivind Pedersen
BESTEMT DAME: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa levner ingen tvil om hva hun mener om kroppsskanning på flyplasser: Ikke aktuelt, sier hun. I bakgrunnen sitter en noe bekymret Otto Lagarhus, tidligere leder for Luftfartstilsynet. Foto: Eivind PedersenVis mer

Kroppsskanning? Nei takk, sier Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa setter foten ned for planene om å innføre såkalte kroppsskannere i sikkerhetskontrollene ved norske flyplasser.

||| SOLA (Dagbladet): -Kroppsskanning blir overhode ikke aktuelt, fastslår Kleppa kategorisk overfor Dagbladet.

Tirsdag deltok hun på den skandinaviske luftfartskonferansen, Solakonferansen.

Skrinlegger planer?
Standpunktet kommer overraskende på administrerende direktør Sverre Quale i Avinor.

Avinor-bossen vil avklare spørsmålet direkte med samferdselsministeren.

-Det er uansett de politiske myndighetene som bestemmer i dette spørsmålet, sier Quale.

Det er ingen hemmelighet at Avinor i flere år har jobbet med flere forskjellige løsninger for å oppgradere sikkerhetskontrollene ved landets over 40 flyplasser.

Sterk motstand
For tre år siden var det på tale å gjennomføre en prøveordning på Sola flyplass ved Stavanger. Protestene fra både ansatte, reisende og Datatilsynet satte en effektiv stopper for planene.

Var positiv
I mellomtiden har teknologien blitt utviklet slik at den i mindre grad krenker de reisendes bluferdighet. På Schiphol flyplass i Amsterdam er man for lengst i gang meg kroppsskanning der den kontrollerte kroppen blir fremstilt skjematisk. Hvis maskinen oppdager noe mistenkelig, blir den reisende kontrollert manuelt av sikkerhetsvaktene.

-Denne "pepperkakefiguren" kunne blitt mulig å innføre, hvis vi fikk aksept fra Datatilsynet, sier Quale til Dagbladet.

OSL: Vi er klare
Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn, Gardermoen, bekrefter at landets hovedflyplass allerede har sagt seg villig til å være testflyplass for den nye teknologien.

Det foregår i dag utprøvinger av den nyeste generasjonen kroppsskannere i flere land.

Testene utføres på oppdrag av EU-kommisjonen gjennom Aviation Security Council Avsec. I tillegg til Schiphol, er skannere på prøvebasis tatt i bruk både på London Heathrow og i Manchester, samt ved flyplasser i Frankrike og Tyskland.

Kan bli EU-direktiv
Avinors øverste sjef mener det er naturlig å se an utviklingen og erfaringene fra andre land.

PEPPERKAKE: Slik ser det ut når en passasjer blir skannet med utstyret på Schiphol i Amsterdam. Eventuelle skumle gjenstander blir markert på en skjematisk figur, før passasjeren blir manuelt undersøkt av sikkerhetsvakter. Det er denne løsningen som Avinor har sett for seg på norske flyplasser.
PEPPERKAKE: Slik ser det ut når en passasjer blir skannet med utstyret på Schiphol i Amsterdam. Eventuelle skumle gjenstander blir markert på en skjematisk figur, før passasjeren blir manuelt undersøkt av sikkerhetsvakter. Det er denne løsningen som Avinor har sett for seg på norske flyplasser. Vis mer

-Dersom erfaringene fra testene resulterer i et anbefalt EU-direktiv, er det kanskje naturlig for Norge å innføre ordningen, sier Quale.

Han understreker at det slett ikke er sikkert at dagens utstyr blir den endelige løsningen.
Selv har Quale vært gjennom en slik kroppsskanner.
-Jeg tenkte faktisk ikke over det før Dagbladet nå stiller meg spørsmålet, sier Quale om sine erfaringer med ordningen.

Kleppa sier nei
Men foreløpig må Avinor-sjefen og alle andre glemme alle planer om norske kroppsskannere - fordi samferdselsministeren, som utgjør Avinors generalforsamling, blankt avviser enhver tanke om å kroppsskanne flypassasjerer i Norge.

OVERRASKET: Avinors administrerende direktør, Sverre Quale, må skrinlegge planene om kroppsskanning i Norge.
OVERRASKET: Avinors administrerende direktør, Sverre Quale, må skrinlegge planene om kroppsskanning i Norge. Vis mer