Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Krystallklar lyd

Waterfall har satt høyttalerne sine på en glassokkel. Gir det krystallklar lyd?

KRYSTALLKLAR: Waterfall Serio har glass som en sentral del av designet. Foto: Home Cinema Choice
KRYSTALLKLAR: Waterfall Serio har glass som en sentral del av designet. Foto: Home Cinema Choice Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alle som kan ofre et rom for å bygge en egen kino hjemme med HD-projektor i taket og der veggene er dekket av fete høyttalere.

De fleste av oss må lete etter mer diskrete løsninger av typen små høyttalere eller lydfjøler.

Alt for å unnå alt for mange store installasjoner med ledninger på kryss og tvers.

Særpreg

De fem høyttalerne til Serio kommer i aluminiumkabinett, men er montert på små glassokler - en liten tvist som Waterfall bruker for å sette sitt særpreg på produktene sine.

Glasspreget gjør at høyttalerne ser ut som små ornamenter, og dette er faktisk ikke bare for at anlegget skal se bra ut - selv om det unektelig også har sine estetiske sider.

Det tunge glasset hjelper til med å holde høyttalerne på plass mot underlaget, og hjelper til med å redusere uønskede vibrasjoner.

Støttene har også små gummiføtter, slik at glassrammene i seg selv ikke er i direkte kontakt med underlaget.

Et annet interessant aspekt produsenten selv har kommet opp med, er en teknologi Waterfall kaller Heatstream, som gjør at kabinettene er selvrensende i forhold til varme.

Og det kan trenges tatt i betraktning at det her kjøres ut hele 150 W i ren kraft - og langt mer regnet i volum - fra disse relativt sett små høyttalerne. Dette er langt mer enn standard for høyttalere i dette formatet.

Kraftkar

Subwooferen, som lyder navnet High Force HF1, er også en liten plugg av en kraftkar, og i stand til å brumle godt fra seg.

Den måler ikke mer enn en fot i noen retning, og ser mer harmløs enn stor og truende ut - men ikke la deg lure!

Den 9 tommer store bassdriveren er mer enn kapabel til å levere nødvendig trøkk i lydbildet. Og du merker det også på tyngden, bokstavelig talt. Den er i all hovedsak konstruert av metall, noe som gir den en vekt på rett over 15 kilo.

Møt veggen

Serio satellitthøyttalerne er flate, som flatskjermen din, og derfor ser de best ut - og låter best - om de også får henge på veggen.

De små kabinettene begrenser lyden ut til en viss grad, men satellittene får ekstra trøkk og kraft av veggen bak.

Derfor gir disse høyttalerne fra seg mye mer lyd og skaper et større lydbilde, enn det kan se ut som ved første øyekast.

Jeg koblet opp dette sexy anlegget med en Marantz SR6003 forsterker - en passende partner, kraft og potens tatt i betraktning.

Både midttoner og diskant var presis og låt strålende i dette oppsettet.

Også subwooferen jobber godt, og leverer bass med trøkk og tyngde, i stil med den kraftige forsterkeren - subwooferens interne forsterker er tross alt på 150 W.

Anlegget funker derfor også fint til musikk, med rytmisk og pumpende bass kombinert med klar og presis diskant.

Spesielt klassisk musikk kommer til sin rett her.

En Blu-ray (DTS-MA 5.1 miks) med Trondheimssolistene, Divertimenti, driver flott av gårde med klar og ren diskant, men også elektronisk musikk kommer godt ut av det, takket være den raske bassen.

Filmutfordring

Filmer kan ofte være en større utfordring for et mindre lydanlegg enn musikk.

Utfordringen ligger i å få til samarbeidet mellom høyttalerne og subwooferen, og oppsett og innstillinger er en viktig del av jobben for å få et godt resultat.

Når det gjelder dette anlegget, er det midttonene som fungerer dårligst - de mangler noe på klarhet og fokus.

Dialoger kunne også vært tydeligere til stede i midtkanalen, og derfor mangler også lydbildet i front noe av den tilstedeværelsen og sammenhengen du får med et større høyttaleranlegg.

Likevel får du et godt resultat også med Serio. Legg spesielt merke til at alle kablene er av det tynnere slaget - dette kan være greit å huske på når du skal koble opp anlegget.

Attraktiv og flink

Det kan være fort gjort å avskrive Serio 5.1 som et fancy designanlegg som bare retter seg mot dem som er mer opptatt av hvordan AV-utstyret ser ut, enn hvordan det funker i praksis.

Men slik er det ikke. Du får ren og fin lyd med dette anlegget, spesielt egner det seg godt til musikk. Waterfall er definitivt på riktig spor med Serio 5.1 - høyttalerne er både attraktive og leverer god lyd, til tross for et par mindre innvendinger.

Og stilen deres er det heller ikke noe å si på - høyttalerne tar seg godt ut i stua, og glassdesignen har også en praktisk funksjon.

Les også:

Slik lager du kino hjemme

Suveren kjøkkenradio: Denne kan alt

På tide å vrake mp3-formatet?

Denne dingsen kan redde dataene dine

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VEGGFESTE: Høyttalerne kan også henges på veggen. Foto: Home Cinema Choice
VEGGFESTE: Høyttalerne kan også henges på veggen. Foto: Home Cinema Choice Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!