OPPSKRIFT PÅ RAKFISK: Rakfisk som forrett er en god idé! Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ RAKFISK: Rakfisk som forrett er en god idé! Foto: Christopher SjuveVis mer

Kul måte å bruke rakfisk på

Slik blir fisken skikkelig god.

Rakfisk - har du smakt det? Har du turt?

De fleste har smakt gravlaks (som er forbløffende lett å lage selv - på ett minutt...). Rakfisk er den slemme fetteren.

Å smake rakfisk første gang kan være en prøvelse. Og særlig dersom du får en av de rakfiskene som er skikkelig raket, som jeg hører noen si.

Ja visst kan rakfisk være stramt i både lukt og smak. På grensen til det nervepirrende. Og selv husker jeg svært godt mitt første møte med dette fermenterte kulinariske utskuddet.

Jeg tenkte: - Det er godt det finnes brennevin.
Og mens vi er inne på det: Den akevitten som er laget spesielt til rakefisk er, nettopp, spesielt god til rakefisk.

Hva er rakfisk? Kort fortalt er rakfisk det du får når du legger renset fisk i salt, setter det på en bestemt (lav) temperatur og venter en stund. Da starter en kjemisk prosess, fermentering eller gjæring, som skaper den særegne smaken. Dette tar omtrent åtte uker.

Jo varmere temperatur, jo raskere går prosessen. Som vanlig med matlagingsprosesser er det mange som peker på at lavere temperatur og litt lengre tid gir det beste resultatet.

Hva lages rakfisk av? I prinsippet kan rakfisk lages av all slags fisk. Det aller vanligste i Norge er å rake oppdrettet regnbueørret og fjellørret. Laks, ørret, harr og sik brukes også.

En sjelden gang også abbor og sild (mest av folk som raker sin egen fisk).

Rakfisk som forrett Det kan være litt brutalt å komme i et rakfisklag dersom man ikke er kjent med denne delikatessen. Derfor er det en god idé å myke opp nykommere ved å servere rakfisk som forrett.

Neste gang kan du heller lage ren rakfiskfest. Da trenger du dette tilbehøret.

Min variant har lagt litt vekt på det visuelle. Rakfisken er rullet inn i lefse. Under kappen finner vi rømme og sennep. På toppen er det dandert noen lekre lakserogn (ørretrogn eller annen rogn går også fint).

Les også:

De deiligste eplekakene

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.