Kultur-tur til Roma med Edvard Hoem

Bjørnson-eksperten Hoem skal forelese på en kul tur til Roma i høst.

 ROMA:  I høst skal forfatteren Edvard Hoem forelese på en kulturtur i Bjørnstjerne Bjørnsons fotspor i Roma. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet
ROMA: I høst skal forfatteren Edvard Hoem forelese på en kulturtur i Bjørnstjerne Bjørnsons fotspor i Roma. Foto: GEIR BØLSTAD/DagbladetVis mer

||| I det aller innerste rommet på Caffè Greco, hvor få turister slipper inn, har norske Bente Thurmann-Nielsen opplesninger, dikt og fortellinger om norske kunstnere i Roma.

Romas beste café I oktober er det Bjørnson-eksperten Edvard Hoem som skal holde foredrag om Bjørnson.
Om hvordan Roma var den gang Bjørnson og så mange diktere ble inspirert av livet der.

- På 1800-tallet var det en del av dannelsesreisen for norske kunstnere å dra ut i verden for å bli inspirert , forteller Bente Thurmann-Nielsen,  som driver  reiseselskapet Tiramisu.
 
Mange dro til Italia.

Og det var på tradisjonsrike Antico Caffè Greco i Via Condotti, noen få skritt fra Spansketrappen, at de norske kunstnerne gikk.

Det har vært Romas fineste kaffebar siden år 1760, da en greker åpnet kafeen midt i Roma.

Norske kunstnere Bente Thurmann-Nielsen har gjennom reiseselskapet Tiramisu arrangert litteraturreiser om mange av de store; Ibsen, Bjørnson, Sigrid Undset, Olaf Bull.
 
I år er det Bjørnstjerne Bjørnsons tur i anledning Bjørnson-året, det er i år hundre år siden forfatteren døde.

Favorittdesserten Gjennom reiseselskapet oppkalt etter italienernes favorittdessert, har Italia-entusiasten spesialisert seg på kulturreiser til Italia i over åtte år.
Både for enkeltpersoner og for grupper.

Italiensk språk Thurmann-Nielsen har bodd i Italia og snakker språket, en viktig forutsetning for å komme noen vei i Italia.

- Jeg var med på det skandinaviske hjelpearbeidet, og restaureringen etter at Firenze ble oversvømmet i  1966. forteller hun.

Reiseentusiast Nå er Bente Thurmann-Nielsen tidligpensjonist, og arrangerer Italia-turer av ren glede over å vise fram det beste Italia har å tilby.

CAFFÈ  GRECO:  På Romas mest kjente kafé henger et maleri av Sigrid Undset. Nobelprisvinneren er eneste norske forfatter som har fått plass på veggen. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet
CAFFÈ GRECO: På Romas mest kjente kafé henger et maleri av Sigrid Undset. Nobelprisvinneren er eneste norske forfatter som har fått plass på veggen. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet Vis mer

Som en tur på historiske stier på Sicilia eller vandring i Umbria med opphold i Assisi, som ble arrangert tidligere i år.

Hun deltar også ofte selv på mange av reisene.


Italiensk mat I
høst blir det også en mattur til Italia. Til den store internasjonale matfestivalen Salone del Gusto i Torino.

Her er det Slow Food og kortreist mat som står på programmet.

BJØRNSON-EKSPERTEN:  Edvard Hoem ga ut en Bjørnson-biografi i fjor.  Foto: Steinar Buholm
BJØRNSON-EKSPERTEN: Edvard Hoem ga ut en Bjørnson-biografi i fjor. Foto: Steinar Buholm Vis mer
 ROMA:  Antico Caffè Greco har ligget i Via Condotti siden 1760. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet
ROMA: Antico Caffè Greco har ligget i Via Condotti siden 1760. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet Vis mer