Kunne du tenke deg å dra på tur med dette flyselskapet?

De fleste passasjerene konkluderer med «aldri mer».

PASSASJERENES SKREKK: Turkmenistan høster ikke mange lovord fra passasjerene. «Det komplette kaos» og «aldri mer» er kommentarer som går igjen. Foto: KONSTANTIN VON WEDELSTAEDT/WIKIMEDIA COMMONS
PASSASJERENES SKREKK: Turkmenistan høster ikke mange lovord fra passasjerene. «Det komplette kaos» og «aldri mer» er kommentarer som går igjen. Foto: KONSTANTIN VON WEDELSTAEDT/WIKIMEDIA COMMONSVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Den britiske flyorganisasjonen Skytrax, som hvert år vurderer verdens flyplasser og flyselskaper, har sammen med Business Insider Australia regnet seg fram til de ti verste flyselskapene for økonomipassasjerer.

Beregningene er gjengitt på det australske nettstedet AdelaideNow.

I vurderingen er maksimalt antall poeng 100. De ti verste flyselskapene på økonomiklasse oppnådde ikke engang halvparten av denne poengsummen.

I karaktergivningen er det tatt hensyn til en rekke ting: setekomfort, kvalitet på maten, renslighet og underholdningstilbud.

Kabinens generelle tilstand og service er andre indikatorer. De ti dårligste har ikke mye å skilte med å noen av områdene.

Turkmenistan versting Er det ett flyselskap du bør ligge unna er det Turkmenistan Airlines. Selskapet oppnådde 30,8 poeng og «topper» bunnlista.

POMP OG PRAKT: På landjorda skinner de både i kupler, medaljer og billakk, i lufta er det verre stelt med Turkmenistan. Det statseide flyselskapet topper bunnlista over verdens verste flyselskaper for økonomipassasjerer. Foto: AFP
POMP OG PRAKT: På landjorda skinner de både i kupler, medaljer og billakk, i lufta er det verre stelt med Turkmenistan. Det statseide flyselskapet topper bunnlista over verdens verste flyselskaper for økonomipassasjerer. Foto: AFP Vis mer

Det statseide flyselskapet forteller stolt på hjemmesiden at det daglig fly over 3000 passasjerer innenriks. Å fly er ikke den vanligste transportmåten i ørkenlandet med rundt fem millioner innbyggere.

Til gjengjeld er det en halv million passasjerer som årlig flyr turkmensk fra 15 byer i utlandet, blant annet Frankfurt, London og Bangkok.

Skytrax sine sider finner du en rekke passasjerbeskrivelser. De fleste konkluderer med «aldri mer».

Skitne fly, seter fulle av sjokoladepapir, uspiselig mat, surt kabinpersonale uten engelskkunnskaper og det komplette kaos under boarding.

I tillegg til illeluktende, kranglevorne, røyksugne medpassasjerer. Alt dette til en dyr penge.

Bedre for Nord-Korea Nordkoreanske Air Koryo, som i fjor var det eneste av 681 vurderte flyselskap med 1 stjerne, aller laveste karakter, kan i år glede seg over å slå både Turkmenistan Airlines, Sudan Airways, Ukraine International Airlines og Uzbekistan Airways.

Air Koryo er ikke flyselskapet som høster lovord.

Flyene deres er gamle, mange russiskbygde i sovjettida og hjemmesiden med online booking (bare for utlendinger) er ifølge CNN er «verdens verste.

Det er uvisst om det i det hele tatt er mulig å bestille billetter på hjemmesiden, som også har fått strykkarakter av Skytrax.

Med 39,2 poeng kan Air Koryo begynne å klatre oppover. Som kjent: The sky is the limit.