STRENGERE REGLER: Paris er en av byene som innskrenker mulighetene til å leie ut private leiligheter for kommersiell korttidsleie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
STRENGERE REGLER: Paris er en av byene som innskrenker mulighetene til å leie ut private leiligheter for kommersiell korttidsleie. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Storbyferie

Kvinne må betale en halv million for ulovlig Airbnb-utleie

Og en rekke byer strammer inn på reglene.

En fransk rettsinstans har dømt en leieboer til å betale tilbake alt hun har tjent på å leie ut leiligheten hus disponerte via Airbnb, skriver The Telegraph.

Årsaken er at kvinnen ikke hadde tillatelse fra huseier til å leie ut, noe hun likevel skal ha gjort siden 2011, ifølge dommen. Det er leilighetens eier som er tilkjent beløpet på nesten en halv million norske kroner.

Strammer inn

Paris, har i likhet med en rekke andre storbyer verden over, innført restriksjoner mot fri utleie av private boliger. Det for å forsøke å hindre boligmangel og galopperende utleiepriser.

POPULÆR BY: Frankrike er verdens mest besøkte land, og Paris er Airbnbs nest største marked. En fersk dom viser at myndighetene mener alvor med sine innskrenkede utleieregler. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR BY: Frankrike er verdens mest besøkte land, og Paris er Airbnbs nest største marked. En fersk dom viser at myndighetene mener alvor med sine innskrenkede utleieregler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden desember i fjor har Paris alene bøtelagt en rekke utleiere som ikke fulgte reglene. Til sammen er godt over 12 millioner kroner blitt innkrevd gjennom bøter.

Det er likevel første gang en domstol har gått til et så drastisk skritt som å inndra hele beløpet en leilighet (ulovlig) har blitt leid ut for gjennom flere år.

For et snaut år siden vedtok myndighetene i Paris at ingen fikk lov til å leie ut leilighetene sine uten å ha registrert seg. Videre ble det ikke lov til å leie ut mer enn 120 netter per år. Overskrides dette tallet, blir virksomheten vurdert som forretningsdrift, og skattes deretter.

Frustrasjon

Nettopp Paris er Airbnbs nest største marked med anslagsvis 65 000 private utleieleiligheter. Lokale politikere har uttrykt frustrasjon over at det bare er utleierne som averterer leiligheter de ikke har lov til å leie ut, som straffe - og ikke plattformene, som Airbnb er en av.

Nå har riktignok Paris anlagt sak mot både Airbnb og den tyske tjenesten Wimdu.

Et lovforslag går også ut på at plattformene vil kunne bli bøtelagt om de ikke fjerner uregistrerte leiligheter fra tilbudslistene sine.

Airbnb selv påpeker at det ikke er ulovlig å leie ut en leilighet man selv leier, men ber alle som er i den situasjonen om å innhente tillatelse fra huseieren.

Halveres i Amsterdam

Også andre populære turistbyer har nå tatt affære mot uregulert privat utleie, skriver Condé Nast Traveler.

HALVERES: Innbyggerne i Amsterdam har hatt lov til å leie ut boligene sine 60 dager per år. Fra årsskiftet halveres dette. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HALVERES: Innbyggerne i Amsterdam har hatt lov til å leie ut boligene sine 60 dager per år. Fra årsskiftet halveres dette. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I Amsterdam har det hittil vært tillatt med utleie inntil 60 netter per år. Dette reduseres fra januar 2019 til det halve - bare 30 netter kan leies ut i løpet av kalenderåret. I tillegg legges det en turistskatt på seks prosent på leieprisen. Dette er samme sats som hotellene betaler.

I tillegg har Amsterdams politikere bestemt at bare fire voksne kan bo i en utleieenhet og at alle leiligheter og utleiere skal være registrert.

Unntaket er om huseieren selv bor i leiligheten eller huset, og bare leier ut et enkelt rom. Det tillates fortsatt uten restriksjoner i Amsterdam.

Strengt i New York

I USA har New York innført noen av de strengeste reglene som er vedtatt for å begrense privat utleie. i 2016 undertegnet guvernør Andrew Cuomo en lov som forbyr utleie for perioder kortere enn 30 dager. Selv det å avertere slike leiligheter ble ulovlig og kan straffes med bøter på over 60 000 kroner.

Men også i New York er det tillatt å leie ut et rom i en leilighet om eieren selv bor der.

Andre amerikanske byer som har innført restriksjoner på Airbnb-praksisen er Charleston, Las Vegas, San Francisco, New Orleans og Santa Monica.

40 etterforskere

I april i år vedtok det lokale parlamentet på Mallorca nye lover som forbød nesten alt som fantes av privat utleie på den populære ferieøya. Alle annonserte Airbnb-leiligheter i boligblokker ble plutselig forbudt. Enkelte huseiere, avhengig av hvor leiligheten ligger, kan imidlertid søke om tillatelse. Skulle de få lov til å leie ut, forlanger myndighetene at annonsen inneholder et lisensnummer.

TRANGT OM PLASSEN: I Barcelona, som overflommes av turister sommerstid, har det vært protester mot privat utleie. Nå jakter myndighetene på illegale utleiere. Foto: NTB Scanpix
TRANGT OM PLASSEN: I Barcelona, som overflommes av turister sommerstid, har det vært protester mot privat utleie. Nå jakter myndighetene på illegale utleiere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så skal du leie privat på Mallorca, vær sikker på at boligen du leier er lisensiert av myndighetene.

Også i Barcelona, som har slitt stort med overturisme, pålegges utleiere å registrere seg og annonsere med lisensnummer. I dag er det listet rundt 16 000 rom eller leiligheter for privat korttidsleie i Barcelona. For å avdekke hvilke av disse som leies ut illegalt - et tall som anslås til 7000 - har byen satt 40 etterforskere i sving. De som avsløres i å leie ut uten nødvendig tillatelse, kan vente seg feite bøter, melder The Guardian.

Maksgrense i Reykjavík

Island har opplevd en turistboom de siste åra, og mang en islending har sett sitt snitt til å spe på lønna med privat utleie.

I Reykjavík får de fortsatt lov til det, om de innfrir myndighetenes krav til lisens. Det handler blant annet om at brannsikkerhet og hygiene skal være tilfredsstillende ivaretatt. Utleiere i Reykjavík får ikke leie ut privatboligene sine i mer enn 90 dager i året, og får ikke lov til å tjene mer enn 75 000 kroner i året på virksomheten.

Også i Japan - og det gjelder hele landet, ikke bare byene - har myndighetene innført restriksjoner. Utleiere må siden juni i år søke om en lisens og plikter å oppgi registreringskoden sin i annonsene de legger ut.

Ser du ikke den, risikerer du å leie en illegal leilighet.