Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Piratkopier:

Kvinnen kjøpte falsk designer­veske i utlandet. Det endte med en bot på 95 000 kroner

Dette må du passe på i sommer.

DYRT: En svensk kvinne ble bøtelagt 95 000 kroner etter å ha kjøpt en falsk designerveske i utlandet. Patentstyret advarer mot kjøp av falske luksusartikler i utlandet. Illustrasjonsfoto: HYUNGWON KANG/REUTERS/NTB SCANPIX
DYRT: En svensk kvinne ble bøtelagt 95 000 kroner etter å ha kjøpt en falsk designerveske i utlandet. Patentstyret advarer mot kjøp av falske luksusartikler i utlandet. Illustrasjonsfoto: HYUNGWON KANG/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langs handlegater og på markeder i utlandet dukker de opp over alt. Billige piratkopier av kjente merkevarer til en brøkdel av prisen.

Det er lett å falle for fristelsen, men det endelige regnestykket kan bli langt mindre fordelaktig enn det man først ser for seg.

Jolanda Girzl, sjef for den svenske forbrukertjenesten Konsument Europa, sier til nyhetsbyrået TT at en svensk kvinne fikk en bot på 10 000 euro for kjøpet av en falsk designerveske. Dette tilsvarer omlag 95 000 norske kroner.

Hun forteller ikke nøyaktig hvor kvinnen ble stoppet, men TT skriver at det kan ha vært på en europeisk flyplass. Reglementet og lovverket varierer nemlig fra land til land.

Bøter

Girzl forteller videre om hvordan flere svenske statsborgere har blitt stoppet under mellomlandinger på vei hjem til Sverige. I Sverige er det nemlig lov med piratkopier til personlig bruk. Det samme gjelder i Norge.

- Elever i en svensk skoleklasse ble straffet med 3 000 euro (omlag 28 000 kroner) i bøter for kjøp av falske belter og solbriller.

Både i Nederland, Italia og Frankrike kan du risikere klekkelige bøter dersom tollerne finner ut at du har piratkopier med deg hjem.

- Et par ble bøtelagt for varer de hadde kjøpt i Thailand. De hadde for mange piratkopier i bagasjen, og ble stoppet i tollen da de mellomlandet på en nederlandsk flyplass. Da hjalp det ikke at de forklarte at de skulle videre til Sverige, sier hun.

I Nederland er det nemlig ikke lov å ha med seg mer enn tre piratkopierte varer.

- Noe ikke mange er klar over

I Norge har Patentstyret, Kulturdepartementet og Tolletaten opprettet nettstedet velgekte.no for å drive opplysning om hvorfor man ikke skal velge piratkopier.

Avdelingsdirektør i Patenstyret, Otto Scharff, bekrefter overfor Dagbladet at det kan bli snakk om store bøter dersom man blir stoppet med ulovlige varer på en flyplass i utlandet. Dette selv om man dokumentere at man skal reise videre til Norge.

- Det er noe mange ikke er klar over - at det vanker store bøter opp til 10 000 euro for både kjøp og innførsel av piratkopierte varer. Dette gjelder blant annet Italia, Frankrike og Hellas. Spesielt i de to første landene er det mange store merkevareaktører som er viktige for landets økonomi. Nordmenn bør være oppmerksomme, sier han.

Han forteller videre at innførsel av piratkopierte varer til Norge fortsatt er lovlig så lenge det er til privat bruk, men at dette likevel ikke er noe de oppfordrer forbrukerne til å kjøpe.

- Man er med på å støtte opp under kriminell virksomhet på linje med narkotikahandel og hvitvasking av penger. I tillegg er det helseskadelig å kjøpe en del av disse produktene. Det finnes både solbriller og solkrem uten UV-filter, og enkelte klær kan være både brannfarlige og allergiframkallende. Man setter med andre ord både helse og sikkerhet på spill.

Scharff har også et annet tips til nordmenn som i år skal innom flyplasser i Europa.

- Det er også et poeng at dersom man er i besittelse av en piratkopi, bør man ikke ta denne med seg ut av landet igjen. Dersom man har en veske det er tydelig at man har brukt i to år, kan det hende du løper en liten risiko, men den er absolutt til stede.

Forbrukerråd

I Norge kommer velgekte.no med følgende råd til norske forbrukere:

  • Ikke lek med helsen din: For de som piratkopierer andres produkter og legemidler er det kortvarig profitt som teller. De behøver ikke tenke på renommé eller kvalitet, og bruker gjerne billige, men helseskadelige stoffer.
  • Ikke støtt kriminelle: Sammenhengen mellom piratkopier og organisert kriminalitet blir stadig bedre dokumentert. Ifølge FN er piratkopiering nå regner for å være en av de største inntektskildene til organiserte kriminelle.
  • Ikke ødelegg jobbmarkedet: Piratvirksomhet betyr enorme inntektstap for mange bedrifter. Samfunnet mister store skatte- og avgiftsinntekter. De lovlige virksomhetene blir utsatt for urettferdig konkurranse fra virksomheter som lever av å stjele andres ideer.
  • Vern om miljøet: Enorme mengder piratkopierte varer må kastes hvert år. Bruk av giftstoffer og usikkerhet knyttet til kjemikalier i ulovlige produkter gjør resirkulering vanskelig.
  • Ikke utnytt sårbar arbeidskraft: Fordi piratkopier ofte blir produsert ulovlig i den svarte økonomien, finnes ingen kontroll av arbeidsforholdene der piratkopiene lages. Dette setter arbeiderne i disse produksjonslokalene i en sårbar situasjon, og faren for utnyttelse er enda større enn ellers.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!