CHAMPAGNENS BESTEMOR: Madame Clicquot gjorde champagne til en internasjonal suksess, og revolusjonerte produksjonen. Maleri fra privat samling / NTB Scanpix

Kvinnen som trosset Napoleon og forandret champagnen for alltid

Den unge enken Clicquot boret hull i et bord, og siden har champagne aldri vært det samme.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den har vært de rike og berømtes favorittdrikk i over to hundre år og nytes i palasser og parlamenter over hele verden siden de første flaskene ble produsert i 1792. Den ikoniske gylne etiketten er udødeliggjort i film og litteratur:

Tsjekhov berømmer denne «skattens» fortrinn i novellen Champagne, det var James Bonds yndlingsdrikk (når han ikke supte martinier) i Ian Flemings romaner, Humphrey Bogart hang over et piano og tyllet i seg glass etter glass mens han gjorde kur til Ingrid Bergman i Casablanca og selv lord Grantham dro frem en flaske eller to fra tid til annen i Downton Abbey.

Slike berømte beundrere kan tenkes å ville blitt overrasket over å finne ut at Veuve Clicquot-champagnen ble grunnlagt av en kvinne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn