Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kvinner med selvtillit har bedre sex

Kvinner som er glad i kroppen sin har bedre sex. Her er rådene.

SEXLYST: Negative tanker om kroppen din kan ødelegge lysten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SEXLYST: Negative tanker om kroppen din kan ødelegge lysten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Står du i speilet og ser kritisk på deg selv? Så stor jeg har blitt over baken. Brystene henger, magen er slapp. Jeg burde gå ned noen kilo. «Det er vel ingen som synes jeg er sexy».

Kjenner du igjen følelsen? I verste fall kan alle de negative tankene gå ut over sexlysten.

- Den kvinnelige seksualiteten ligger i hodet, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Randi Gjessing Borgheim.

Hun sier det er helt vanlig at kvinner som ikke føler seg attraktive får mindre sexlyst, og understreker samtidig at følelsen av å være sexy og hvordan du faktisk ser ut, ikke nødvendigvis henger sammen.

- Det er flere av mine kunder som ser ut som modeller, men som likevel ikke føler seg attraktive. Manglende lyst er ofte forårsaket av dine egne forventninger, i selvbildet ditt og i en lav selvtillit. Mange kvinner får problemer med lysten fordi de ikke liker seg selv eller kroppen sin. De blir selvkritiske, mister selvtilliten og da ryker lysten på elskov, sier spesialisten.

- Det er derfor viktig å jobbe med selvbildet sitt, sier Gjessing Borgheim.

Du er bra nok Første skritt på veien til et bedre selvbilde er å fortelle deg selv at du er bra nok akkurat som du er, og holde opp med å sammenligne deg med andre kvinner.

- Skjønnhetsidealene vi har i dag er jo helt urealistiske. Du kan ikke være syltynn og ha enorme pupper samtidig, sier Gjessing Borgheim.

Den danske sexologen og parterapeuten Rikke Thuesen anbefaler kvinner å gi seg selv en kjærlighetserklæring.

- Gi deg selv ros, og fremhev alle de positive sidene dine. Synes du det er vanskelig så kan små, enkle øvelser hjelpe deg. Du kan for eksempel betrakte deg selv i speilet og nevne alt det du liker ved deg selv, skriv så tre av de tingene du liker på små lapper. En annen måte er å samle gode venninner der dere forteller hverandre hvor flotte og fantastiske dere er, sier hun til Fit Living.

Vær god mot kroppen din Gjessing Borgheim understreker at fysisk velvære har sterk sammenheng med vår seksualitet. Selvtillit gir bedre sex, og sex gir deg bedre helse.

- Ved å utøve fysisk aktivitet kjenner vi på kroppen at den fungerer. Den gode følelsen vi får gjennom trening er en følelse som er forbundet med kroppen vår. Også gjennom andre sanser kan vi oppnå denne følelsen. For eksempel gjennom å sette tennene i god mat eller smake på en temperert rødvin. Gode følelser forbundet med kroppen gjør at vi blir mer glad i den. sier hun.

KROPPEN DIN: Stell pent med kroppen din, og sexlivet kan bli bedre. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
KROPPEN DIN: Stell pent med kroppen din, og sexlivet kan bli bedre. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

På samme måte er det viktig at vi pleier kroppen vår og er god mot den.

- Kjøp en god bodylotion som du smører deg inn med eller pent undertøy som du føler deg vel i. Slike småting kan øke selvbildet ditt og dermed også sexlysten, sier Gjessing Borgheim.

Hun får støtte fra Thuesen.

- Når du forteller underbevisstheten din at du er flott så tenker den: Ja, jeg er flott! På denne måten blir du automatisk varmere i din utstråling, mer åpen overfor deg selv og dermed også mer sexy. Når du føler deg sexy så får du også mer lyst på sex, sier hun.

Hold lysten ved like - Samtidig som det er viktig å ta vare på seg selv og kroppen sin, er det også viktig å holde sexlysten ved like. Hvis du aksepterer at lysten mangler, får du faktisk mindre og mindre behov for sex, sier Thuesen til Fit Living.

Hun er ikke redd for å oppfordre kvinner til å tilfredsstille seg selv.

- Når du dyrker sex og tilfredsstiller deg selv seksuelt, produserer hjernen din hormonet oxytocin. Det kalles kjærlighetshormonet fordi det utløses ved berøring og når du elsker.

Oxytocin virker avstressende og gjør deg avslappet og glad. Jo mer du kan gi deg selv av dette naturlige stoffet, jo mer positiv blir du. Du lærer deg selv og kroppen din å kjenne, du er tilstede i deg selv og du slapper bedre av. Det er samtidig viktig å ta vare på parforholdet i perioder der man ikke oser av sexlyst.

- Det er viktig å bevare den delen av parforholdet som ikke er sex, men som gjør det til et parforhold. Gi hverandre kyss, kos med hverandre, ligg på armen hans. Gjør de tingene du ikke ville gjort med en god venn, sier Randi Gjessing Borgheim.

Slik styrker du seksualiteten din 1. SKJEM DEG SELV BORT. Du fortjener det! Når du bruker tid på deg selv og ditt utseende føler du deg flott og dermed også mer attraktiv.

2. GJØR GLADE TING. Livet kan lett dreie seg om de praktiske gjøremålene og alt du skal rekke. Ta deg tid til en glad dag, hvor du ganske enkelt gjør ting du blir glad av og som gir energi. Når du skjemmer bort deg selv så føler du deg mer verdifull.

3. VÆR ÅPEN. Gå en tur i byen, ta på deg godsmilet, få øyekontakt, og se hva som skjer når du er åpen og utstråler glede og imøtekommenhet.

4. «JEG ELSKER MEG.» Still deg foran speilet og kikk grundig på deg selv. Finn alle de tingene ved deg selv som du liker. Si dem høyt til deg selv.

5.NYT KROPPEN DIN. Når du tilfredsstiller deg selv seksuelt, lærer du kroppen din å kjenne og blir mer bevisst. Du kommer til å bli glad i den og dermed også deg selv. Du slapper av og blir mer positiv.

(Kilde: Thuesen/Gjessing Borgheim/Fit Living)

Les også:
Regn ut om forholdet vil vare
«Hilde» (43) hadde sex 17 ganger på én dag
Kvinner må få orgasmehjelp
Sexråd til kvinner

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

JEG ELSKER MEG: Tenk positive tanker om deg selv. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
JEG ELSKER MEG: Tenk positive tanker om deg selv. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer