Kvinner som har ammet, holder seg slanke lenger

Amming gir lavere BMI, midjeomkrets, blodtrykk og kolesterol.

AMMING ER SUNT: Ny forskning fra NTNU viser at kvinner som ikke ammer, har nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes, sammenlignet med kvinner som har ammet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
AMMING ER SUNT: Ny forskning fra NTNU viser at kvinner som ikke ammer, har nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes, sammenlignet med kvinner som har ammet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle hørt at amming er bra for babyen, men visste du at det er sunt for mor også? Forskere på Det medisinske fakultet ved NTNU har sett på hvilken effekt amming har på mors risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Studien viste at kvinner som hadde ammet og som var yngre enn 50 år, hadde lavere BMI, midjeomkrets, blodtrykk og kolesterol sammenlignet med kvinner som ikke hadde ammet. Effekten var til stede også mange år etter at barnet ble født.

- De fleste tidligere studier som har sett på mors helse og amming, har handlet om brystkreft og eggstokkreft. Men nå viser det seg at amming kan ha en effekt på livsstilssykdommer også, forteller Siv Tone Natland, som står bak studien.

Halvert risiko for høyt blodtrykk Effekten av amming var størst hos kvinner som var yngre enn 50 år. Kvinner i denne aldersgruppen som ikke hadde ammet, hadde nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes sammenlignet med kvinner i samme aldersgruppe som hadde ammet 24 måneder eller mer til sammen i løpet av livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer