Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kvinner som har ammet, holder seg slanke lenger

Amming gir lavere BMI, midjeomkrets, blodtrykk og kolesterol.

AMMING ER SUNT: Ny forskning fra NTNU viser at kvinner som ikke ammer, har nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes, sammenlignet med kvinner som har ammet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
AMMING ER SUNT: Ny forskning fra NTNU viser at kvinner som ikke ammer, har nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes, sammenlignet med kvinner som har ammet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

Vi har alle hørt at amming er bra for babyen, men visste du at det er sunt for mor også? Forskere på Det medisinske fakultet ved NTNU har sett på hvilken effekt amming har på mors risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Studien viste at kvinner som hadde ammet og som var yngre enn 50 år, hadde lavere BMI, midjeomkrets, blodtrykk og kolesterol sammenlignet med kvinner som ikke hadde ammet. Effekten var til stede også mange år etter at barnet ble født.

- De fleste tidligere studier som har sett på mors helse og amming, har handlet om brystkreft og eggstokkreft. Men nå viser det seg at amming kan ha en effekt på livsstilssykdommer også, forteller Siv Tone Natland, som står bak studien.

Halvert risiko for høyt blodtrykk Effekten av amming var størst hos kvinner som var yngre enn 50 år. Kvinner i denne aldersgruppen som ikke hadde ammet, hadde nesten dobbelt så stor risiko for høyt blodtrykk, mer enn tre ganger så stor risiko for fedme og mer enn fem ganger så stor risiko for diabetes sammenlignet med kvinner i samme aldersgruppe som hadde ammet 24 måneder eller mer til sammen i løpet av livet.

- Under graviditeten øker vekt, blodtrykk og kolesterol hos mor, og dette er normale endringer forbundet med svangerskapet. Ammingen kan hjelpe mor å nå raskere tilbake til der hun var før hun ble gravid, forklarer Natland til Foreldre & Barn.

Amming forbrenner kalorier De fleste har hørt at man forbrenner kalorier av å amme, og ifølge Natland kan det se ut som om amming forebygger fedme også på lengre sikt.

- Noen studier har vist at kvinner som ammer går raskere ned i vekt, sannsynligvis fordi mor forbrenner flere kalorier når barnet får melk. Ammingen kan også hjelpe til slik at kolesterolnivåene hos mor normaliseres raskere etter fødselen, ved at kolesterol skilles ut i morsmelken. I tillegg kan hormonelle effekter spille inn og gi lavere blodtrykk. I vår studie ser det ut til at de gunstige effektene varer over flere år, forklarer hun.

Studien er basert på data fra den andre Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, og omfatter over 21 000 kvinner. Forskningsresultatene ble publisert i juninummeret av International Breastfeeding Journal.

Jordmor Mette Ness Hansen ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming mener at dette er gledelige funn.

- Helseeffektene ved amming er ikke så godt kjent hos folk flest. Jeg tror kunnskap som dette kan bidra til å motivere flere til å amme, sier hun til Foreldre & Barn.

Jo lenger, jo bedre Forskerne fant også at ammevarigheten hadde betydning, og effekten var større jo lenger kvinnene hadde ammet.

- Studien vår tyder på at jo lenger man ammer jo bedre effekt har det på mors helse, og de laveste verdiene av vekt, blodtrykk og kolesterol fant vi hos kvinner som hadde ammet 24 måneder eller mer til sammen i løpet av livet. Men vi fant en tydelig effekt også blant dem som hadde ammet 1-6 måneder. Dette kan tyde på at også om man ammer en kortere periode vil det være bra for mors helse på lang sikt, forklarer Natland.

Natland påpeker imidlertid at det kan være andre faktorer som spiller inn, og at resultatene må tolkes med forsiktighet.

- Vi vet for eksempel ikke hva kvinnene i studien veide før de ble gravide, eller om de hadde sykdommer som kan ha påvirket om og hvor lenge de ammet, forklarer Natland.

Les også:
Får melk i brystene ved å lure kroppen til å tro at den er gravid
Skammer seg over å amme store barn
Slik unngår du hengepupper
Slik får du slutt på nattammingen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media