<strong>VIL BLI FORSØRGA:</strong> Seks av ti norske kvinner ønsker å gå ned i stilling eller slutte helt i jobben og la mannen forsørge familien. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/SCANPIX
VIL BLI FORSØRGA: Seks av ti norske kvinner ønsker å gå ned i stilling eller slutte helt i jobben og la mannen forsørge familien. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/SCANPIX Vis mer

Kvinner vil forsørges

Seks av ti norske kvinner ønsker å være hjemme med barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I en undersøkelse Respons analyse har utført på oppdrag fra bemanningsfirmaet Proffice blant over 2500 yrkesaktive i Norge, svarer et flertall at de synes det er for strevsomt at begge småbarnsforeldrene jobber heltid. 65 prosent av kvinnene som har to eller flere barn, misunner andre kvinner som kan velge å være hjemmeværende eller jobbe deltid fordi de har en mann som kan forsørge seg.

Særlig kvinner under 35 kunne tenke seg å trappe ned karrieren hvis de hadde mulighet til å bli forsørget.
  Lite framtidsrettet Trist, mener forsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet (Afi). Hun tror kvinner som lar seg forsørge av mennene sine vil angre på det i etterkant.

- I stedet for å trekke seg tilbake og kapitulere bør de organisere arbeidet sitt slik at det blir enklere å kombinere begge deler. Når de velger å hoppe av karrieren og prioritere familien, har de på mange måter satt seg selv på sidelinja. De risikerer både å bli kjedeligere diskusjonspartnere for mennene sine og å sette seg selv på sporet til skilsmisse og en karriere som minstepensjonister, sier hun.

Holdningene er helt sammenfallende med hvordan hvite kvinner i middelklassen tenkte i USA på 1990-tallet, påpeker Amble.

- Da tok flere og flere kvinner i USA mastergrad for å være rekrutterbare på ekteskapsmarkedet. Målet for utdanningen var deltidsarbeid. Og nå kommer norske kvinner etter. Samtidig sier statistikken at opp mot 50 prosent av oss blir skilt, og har du vært hjemme de siste sju åra er du lite rekrutterbar i forhold til å kunne forsørge deg selv, sier Afi-forskeren.

- Det er utrolig lite framtidsrettet å tenke på den måten. Mange kvinner er nødt til å skru om mentalt og skjønne at det å jobbe og bli slitne ikke er farlig. De må ha dette langt framme i panna.

— Vil helst jobbe deltid Anniken Fischer (30) forstår godt at mange kvinner legger karrieren på vent for å være mer sammen med barna sine.

— Ideelt sett ville jeg jobbet deltid, slik at jeg kunne hatt mer tid med Molly (15 måneder), men det er ikke så lett å få til, sier hun.

30-åringen skal begynne å jobbe til høsten — og Molly skal i barnehage.

— Jeg synes jo det er litt leit at barnehagen får mesteparten av våkentida sammen med henne, etter jobb blir det sikkert en del styr med middagslaging og mye å gjøre i løpet av få timer, sier hun.

Molly er første barnet, og Anniken har ennå ikke fått prøvd seg i arbeidslivet som mor. Hun valgte å utvide permisjonstida fordi hun syntes det var for tidlig å sende datteren i barnehage før sommeren.

Både hun og mannen sjekker nå mulighetene for at en av dem kan begynne senere eller gå tidligere fra jobb, slik at Molly skal slippe å være så lange dager i barnehagen mens hun er så liten.

— Jeg har stor forståelse for at mange ønsker å være hjemme mens de har små barn, samtidig ser jeg at Molly har godt av å møte andre mennesker og få impulser hun ikke ville fått ved å bare gå hjemme sammen med meg, sier Anniken. Som i likhet med ektemannen er utdannet innen markedsføring. Hun synes ikke det bør være noen automatikk i at det er kvinnene som jobber redusert.

— Det er like aktuelt for mannen min å jobbe deltid i en periode, sier 30-åringen.

  Har flinke menn Kvinner som lykkes med karrieren, er i større grad gift og har flere barn enn gjennomsnittet av norske kvinner.

Det viser en studie forskerne Nina Amble og Elisabeth Gjerberg ved Arbeidsforskningsinstituttet har utført blant 109 av dagens toppledere i Norge.

- Dette er kvinner som ikke har prioritert vekk familien, men som har ønsket seg begge deler - både barn og lederjobb. Felles for alle er at de har hatt menn som har trådt til på hjemmebane og heiet på dem underveis, sier Amble.

Hun tror norske par kan deles inn i to kategorier:

Den ene har en tradisjonell fordeling av oppgaver, der mannen gjør karriere, mens kvinnen tar seg av hjemmet og setter sin egen karriere til side når paret får barn.

<strong>SNART BARNEHAGE:</strong> Når Molly begynner i barnehagen til høsten skal mamma Anniken Fischer tilbake i jobb. Hun kunne godt tenke seg å jobbe redusert slik at ikke dagene i barnehage skal bli for lange, men det er like naturlig at mannen jobber redusert. Foto: Torbjørn Berg
SNART BARNEHAGE: Når Molly begynner i barnehagen til høsten skal mamma Anniken Fischer tilbake i jobb. Hun kunne godt tenke seg å jobbe redusert slik at ikke dagene i barnehage skal bli for lange, men det er like naturlig at mannen jobber redusert. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

I den andre kategorien har kvinnen et like stort ønske om å gjøre karriere som å få barn - og gjør derfor begge deler. De har også menn som er viktige støttespillere i karrieren deres og bidrar mer på hjemmebane. 

- Vi snakker om kvinner som sier ja takk, begge deler - og får det til. De omtaler familien sin som en ressurs og kilde til energi, og opplever den ikke som en belastning, sier Amble.

- Må bidra Hun tror mange menn synes det er urettferdig hvis kvinner ikke tar sin del av utearbeidet.

- De synes kvinner bør yte sin skjerv og delta i arbeidslivet på lik linje med menn. Det finnes nok mange menn som også kunne tenke seg å jobbe mindre og være mer hjemme med barn, men de setter ikke karrieren sin til side av den grunn, sier Afi-forskeren.

44 prosent av norske kvinner jobber deltid. Også når barna blir store.

- Vi trenger hender og arbeidskraft - mer enn noen gang, ikke minst nå som vi får en eldrebølge, sier hun.

Halvparten av alle yrkesaktive par i landet er avhengige av at begge jobber heltid for å klare seg økonomisk, viser Proffice-undersøkelsen.

Også mennene synes det er fint hvis kvinner jobber mindre og er mer hjemme.

Blant menn som har to eller flere barn, er like mange menn som kvinner - 65 prosent - enige i at kvinner er heldige hvis de har en mann som kan forsørge dem slik at de selv kan være mer hjemme med barn.

Holdningene kan signalisere en ny trend, mener adm. direktør Per Bergerud i Proffice.

- Mens det på den ene siden pågår diskusjoner og tiltak for å stimulere og tilrettelegge for at menn og kvinner skal jobbe og tjene like mye, er det samtidig mange - og kvinner spesielt - som selv ønsker at tempoet i yrkeslivet skal roes ned, så sant økonomien tillater det, sier han.

Kvinnene viker Alt endrer seg derimot når de får barn. Mens kvinnene automatisk legger karrieren «på vent», satser mennene i enda større grad på sin karriere.

- Den kjønnstradisjonelle tilpasningen er et resultat av at hans karrierepreferanser har fått forrang foran hennes, ved at hans ønsker og praksis har satt betingelser for hennes. Likevel er tilpasningen i tråd med hennes ønsker, fordi hun syns det er viktig, verdifullt og meningsfylt å ha mer tid til samvær med og oppfølging av barna i småbarnsfasen. Den kjønnstradisjonelle tilpasningen har bidratt positivt til hans karriereutvikling og har hatt negative konsekvenser for hennes karriere, men likevel er mors karriereomkostninger først og fremst midlertidige - hun vil kunne satse på sin karriere igjen når barna blir større, sier forskerne.

Undersøkelsen:

Den er landsrepresentativ, og utført av Respons Analyse AS på oppdrag for Proffice.

1 030 ledere og 1527 arbeidstakere deltok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer