TURISTMAGNET:  I dag er det tilsynelatende bare en stein ved en av Kypros' mange vakre strender, men ifølge mytene var det her Afrodite steg opp av havet.  Foto: DISPARKYS / CREATIVE COMMONS
TURISTMAGNET: I dag er det tilsynelatende bare en stein ved en av Kypros' mange vakre strender, men ifølge mytene var det her Afrodite steg opp av havet. Foto: DISPARKYS / CREATIVE COMMONSVis mer

Kypros kan igjen skryte av det beste badevannet i Europa

Men nå har øya fått selskap på toppen av lista.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nok en gang troner Kypros helt på toppen av lista over landene med det beste badevannet i Europa. Men i år får kypriotene selskap av Malta, som også har tatt steget helt til topps.

Selv om Luxemburg nok er et land de færreste nordmenn forbinder med sol- og badeferie, finner du også her plettfritt badevann ved de elleve innlandsstrendene de har målt vannkvaliteten ved.

Sammen deler de tre førsteplassen over å ha det reneste badevannet i EU.

Årlig oversikt For å hjelpe badeglade europeere å velge hvor de skal bruke sine etterlengtete fridager, publiserer EU årlig en oversikt over badevannskvaliteten i Europa i forkant av ferien.

Kvaliteten på badevannet spiller en viktig rolle når vi velger hvor vi legge ferien, står det i rapporten.

Det er European Environment Agency (EEA)  i samarbeid med European Commission DG Environment, som lager oversikten over vannkvaliteten på over 21 000 badeplasser i hav og innsjøer i EUs 28 medlemsland.

Ifølge rapporten «European bathing water quality in 2014» oppfyller nå 95 prosent av badestrendene minimumskravet i EUs badevannsdirektiv.

CHARTERSOMMER: De store charteroperatørene Star Tour, Ving og Apollo sender alle sol- og badehungrige nordmenn til Kypros om sommeren. Apollo og Ving har også reiser til Malta.  Foto: PHILIP MARK / AP PHOTO / NTB SCANPIX
CHARTERSOMMER: De store charteroperatørene Star Tour, Ving og Apollo sender alle sol- og badehungrige nordmenn til Kypros om sommeren. Apollo og Ving har også reiser til Malta. Foto: PHILIP MARK / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

83 prosent oppfyller de strengeste kravene og har utmerket badevannskvalitet, mens mindre enn 2 prosent hadde dårlig kvalitet.

Ingen norsk oversikt Selv om Sveits og Albania er med i rapporten, er dette en EU-måling og norske strender er ikke vurdert.

Senioringeniør Inger Anne Kvernrød i Folkehelseinstituttet sier EUs badevannsdirektiv ikke er en del av EØS-avtalen. Det gjøres ingen enhetlig prøvetaking ved norske strender som gir grunnlag for å si hvordan det samlet sett står til med badevannskvaliteten i Norge sammenliknet med EU.

Det finnes norske retningslinjer på badevannskvalitet som har høyere frekvens på prøvetakinga enn i resten av Europa.

Siden dette ikke er krav, er det opp til hver og en kommune om de følger norske retningslinjer, EUs badevannsdirektiv, eller for eksempel miljøsertifiseringen Blått flagg som også tar for seg rene omgivelser, tilstrekkelige toaletter og andre fasiliteter.

- Det finnes ingen sentral overvåking, så skal du si noe samlet om badevannskvaliteten må du ringe hver og en kommune, sier Kvernrød.

Stadig bedre Ifølge EU-rapporten er det en bedring i badevannskvaliteten både langs kysten og innsjøer i Europa. Vannet er vurdert i kategorier: Utmerket, godt, tilfredsstillende og dårlig.

I seks land er mer enn 90 prosent av badevannet vurdert som utmerket, uavhengig av om det er saltvann eller ferskvann, nemlig Kroatia, Kypros, Tyskland, Hellas, Luxemburg og Malta.

I ti land tilfredsstiller alle badevann minstestandard for badevannskvaliteten: Østerrike, Kypros, Hellas, Latvia, Luxemburg, Malta, Romania, Slovakia og Slovenia.

KLART MALTA-VANN: I år har Kypros fått selskap av Malta, som også har tatt steget helt til topps på EUs badevannstatistikk. Foto: VIEWAPART / NTB SCANPIX
KLART MALTA-VANN: I år har Kypros fått selskap av Malta, som også har tatt steget helt til topps på EUs badevannstatistikk. Foto: VIEWAPART / NTB SCANPIX Vis mer

409 av totalt 21 538 steder der badevannet har blitt målt, er vannet blitt kategorisert som dårlig. De tre landene med flest dårlige badestrender er Italia, Frankrike og Spania.

- Været viktigst De store charteroperatørene Star Tour, Ving og Apollo sender alle sol- og badehungrige nordmenn til Kypros om sommeren. Apollo og Ving har også reiser til Malta.

Sol og stabilt vær er absolutt det viktigste når vi velger reisemål, forteller presseansvarlig i Ving, Sophie Frisholm Damsund til Dagbladet.

Det er det jo greit å vite at Kypros har 300 soldager i året og er et av de aller mest solsikre reisemålene i hele Middelhavet.

Samtidig vil de fleste ha hotell ved stranda fordi de ønsker å bade:

- Bading er en stor del av ferien, men om gjestene velger reiser ut fra kvaliteten på badevannet vet jeg ikke. Men at vannet er rent er absolutt et pluss, sier Frisholm Damsund.

Topp ti badevann i Europa: Både ferskvann og saltvann. Andel badevann i kategorien «utmerket» i parentes:

1. Kypros - 100 prosent
1. Luxemburg - 100 prosent
1. Malta - 100 prosent
4. Hellas -  97 prosent
5. Kroatia - 94 prosent
6. Tyskland - 90,1 prosent
7. Italia - 89,6 prosent
8. Østerrike - 88,7 prosent
9. Litauen - 85,7 prosent
10. Spania - 81,7 prosent

Snittet for hele EU er 83,3 prosent.

SOL- OG BADEDAGER: De store charteroperatørene Star Tour, Ving og Apollo sender alle sol- og badehungrige nordmenn til Kypros om sommeren. Sol og stabilt vær er absolutt det viktigste når vi velger reisemål, forteller presseansvarlig i Ving, Sophie Frisholm Damsund til Dagbladet. Foto: BÅRD LØKEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
SOL- OG BADEDAGER: De store charteroperatørene Star Tour, Ving og Apollo sender alle sol- og badehungrige nordmenn til Kypros om sommeren. Sol og stabilt vær er absolutt det viktigste når vi velger reisemål, forteller presseansvarlig i Ving, Sophie Frisholm Damsund til Dagbladet. Foto: BÅRD LØKEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

På nettstedet WISE Bathing Water Quality data viewer kan du sjekke kvaliteten på badevannet ved mer enn 24 000 strender i Europa.