Kyss, klapp og klem - kan du de internasjonale kyssereglene?

Ett, to eller tre kyss?

HEI PÅ DEG: To kvinner hilser hverandre på tradisjonelt vis, med nuss på kinnet. Mange nordmenn er usikre på denne måten å hilse på. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HEI PÅ DEG: To kvinner hilser hverandre på tradisjonelt vis, med nuss på kinnet. Mange nordmenn er usikre på denne måten å hilse på. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du har kanskje opplevd det selv, du skal hilse på en franskmann eller italiener som byr deg kinnet sitt. Men hva i all verden skal du gjøre? Kysse? Nusse? Smaske ut i lufta? Og på et kinn, eller begge? Og hvor mange ganger?

FULLKONTAKT: Da ekspresident Barck Obama hilste på Aung San Suu Kyi, lot han det stå til. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FULLKONTAKT: Da ekspresident Barck Obama hilste på Aung San Suu Kyi, lot han det stå til. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det kan ende med både nese-kollisjoner og i verste fall et smask på munnen om bevegelsene ikke er riktig koordinert. Flaut så det holder. Og - du kan risikere å fornærme den andre personen om du hilser feil eller plasserer munnen din på feil sted.

Men faktum er nå en gang slik at vårt vanlige norske håndtrykk eller bamseklem ikke er særlig gjengs mange andre steder i verden.

I flere kulturer hilser man hverandre konsekvent med kinn-til-kinn-kyssing. Så det er kanskje like greit å lære seg reglene en gang for alle.

Reisenettstedet Condé Nast Traveler har tatt for seg etiketten rundt om i verden.

Høyre først - som oftest

Det viktigste først - begynn på riktig side. Det er høyre kinn som skal først til pers. Det bør være enkelt å huske, altså samme side som du håndhilser med. Byr en person fram sitt høyre kinn til hilsen, gjør du akkurat det samme - og nusser lett.

Men ingen regel uten unntak: I Italia begynner du med venstre. Skal ikke være enkelt dette.

SJELDEN VARIANT: I noen arabiske land er det vanlig at menn hilser hverandre med å berøre nese i forbindelse med Eid. Foto: AFP / NTB Scanpix
SJELDEN VARIANT: I noen arabiske land er det vanlig at menn hilser hverandre med å berøre nese i forbindelse med Eid. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men så blir det litt verre, for nå må du prøve å huske hvor mange ganger dette skal gjentas. Men, er det snakk om mer enn et kyss, så husk å bytte kinn underveis. Altså: Høyre-venstre-høyre....

I Spania er det relativt enkelt. Der er man fornøyd og ferdig hilst etter ett nuss på hvert kinnet - altså to totalt.

FAKTA

Her er en enkel guide over hilse-etikettene i noen land.

Ett kyss: Spania, Colombia, Argentina, Chile, Peru, Philipinene

To kyss: Spania, Frankrike (Paris), Hellas, Tyskland, Ungarn, Romania, Kroatia, Bosnia, Brasil.

Tre kyss: Frankrike (enkelte distrikt), Belgia, Slovenia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Nederland, Sveits, Egypt, Russland (I Russland er det vanlig kotyme at kyssene følges opp med en bamseklem).

Er du derimot i Frankrike, er det langt verre. I Paris er to kyss normen, er du derimot i Provence er du ikke ferdig før du har levert - og mottatt - tre nuss. Og tar du turen til Loire er det faktisk vanlig med fire kyss.

Franskmennene har faktisk laget en egen undersøkelse om hvor mange ganger det er vanlig å nusse (NB: Kun på fransk)når man hilser på venner

Skulle du av en eller annen grunn havne i Afghanistan og bli nødt til å hilse på noen på lokalt vis, kan du i enkelte områder holde det gående åtte ganger før du er ferdig.

Hvorfor?

Hva er så opphavet til disse - for mange av oss - forvirrende hilseskikkene? I boka «One Kiss or Two: In Search of the Perfect Greeting» skriver den verdensvante diplomaten Andy Scott at hans teori er at en setning fra apostelen Paulus i Romerbrevet er opphavet til kysse-hilsningene.

SKOLEKSEMPEL: Englands daværende statsminister Gordon Brown viste at han hadde hilse-kotymen i orden da han hilste på førstedame Carla Bruni i 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKOLEKSEMPEL: Englands daværende statsminister Gordon Brown viste at han hadde hilse-kotymen i orden da han hilste på førstedame Carla Bruni i 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Paulus skriver i sitt brev til romerne at man skulle hilse hverandre med et hellig kyss. Scott mener dette er opphavet til at dette er blitt skikk og bruk i mange kristne, og særlig katolske land.

Bruke leppene?

Ok, så vet vi det. Men hvordan skal man så gjennomføre denne teorien i praksis? Det er (selvfølgelig) ikke noe klart svar på det heller.

Ikke kroppskontakt

Men grunnstilingen er grei: Man lener seg fram og vender det høyre kinnet (unntatt i Italia, da) mot den som skal hilses på. Husk det, her er det ikke snakk om kroppskontakt fra topp til tå!

NEI, NEI, NEI: Slik hilser du bare på kjæresten din. Foto: AFP / NTB Scanpix
NEI, NEI, NEI: Slik hilser du bare på kjæresten din. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I noen kulturer er det vanlig å kysse rett på kinnet. Men det vanligste er å berøre den andres kinn med ditt, og så smaske diskret - men for all del hørbart - ut i lufta.

Altså - ikke avlevere noen form for kroppsvæske på den andres kinn. Da slipper du både leppestiftmerker og eventuelle bakterier.

Da svineinfluensaen skremte vettet av folk, gikk franske helsemyndigheter faktisk til det skritt å forby «la bise», som hilseformen heter, rapporterte The Telegraph. For ordens skyld: Det forbudet er opphevet.

Fortsatt usikker?

- Det beste er å la den andre personen ta ledelsen og gjøre det samme som han eller henne. Det er tross alt bedre å prøve og gjøre en liten feil enn å stå der stiv og unngå hilsenen totalt. Da kan det tolkes som om du ikke respekterer den lokale kulturen, skriver Andy Scott.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer