- La 3-åringen surfe på nettet

Annehver 3-åring er på internett. Les hvorfor det er bra.

ERFARNE NETTBARN: - En del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet, sier forsker Elisabeth Staksrud. FOTO: Sandro Di Carlo Darsa
ERFARNE NETTBARN: - En del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet, sier forsker Elisabeth Staksrud. FOTO: Sandro Di Carlo Darsa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av svenske 3-åringer nettsurfer, viser en svensk undersøkelse. I Norge debuterer barna når de er knapt halvannet år gamle.

- Gjennomsnittsalder for norske barn nå for å begynne å bruke Internett er 18 måneder, sier Elisabeth Staksrud, medieforsker ved Universitetet i Oslo. Hun har vært ansvarlig for den norske delen av den store EU Kids Online undersøkelsen fra 2010.

- Dette virker kanskje rart, men ikke så rart når man tenker på alle baby- appene som finnes til smart-telefoner, babyer som hører barnesanger via Youtube og så videre. Det vil si at en del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet!, sier forskeren. Hun er ikke er spesielt bekymret for at 3-åringene og dem som er enda yngre er på nettet så lenge digital kompetanse, lek og sosialisering skjer med foreldrene ved siden av.

Internett finnes nå tilgjengelig i over 90 prosent av alle norske hjem.

Ekspertene sier også at det er sunt å la småbarna spill DS - den populære spillkonsollen.

Summen av skjermtid - Digital lek oppleves for de fleste barn som morsomt. Ofte er nettlek på datamaskin og Ipad mye morsommere for barna enn å se på barne-tv fordi dette er interaktivt og man kan gjøre noe selv. Det som er viktig å tenke på for småbarnsforeldre er summen av skjermtid. Kanskje er det like greit å kutte ned på TV og heller gi mer plass til interaktiv lek, samt å starte tidlig med kritisk kompetanse. Gode råd er å sitte sammen med barna, leke og spille sammen med dem via nett. Gi dem klare råd om at "ser du noe du synes er ekkelt eller rart så si fra til meg". Dette legger også grunnlag for gode nettvaner senere, sier medieforsker Elisabeth Staksrud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer