KLART FOR DESSERT: Julie Schram-Fosse (5), Sindre Krekling (6), Helle Kaastrup Mo (4) og Sara Azad Jamalazad (4) venter på desserten mens Kari Jaquesson mikser sammen jordbærsmothieen. Foto: Nina Hansen
KLART FOR DESSERT: Julie Schram-Fosse (5), Sindre Krekling (6), Helle Kaastrup Mo (4) og Sara Azad Jamalazad (4) venter på desserten mens Kari Jaquesson mikser sammen jordbærsmothieen. Foto: Nina HansenVis mer

- La barna gå sultne

Det er ingen sak å få kresne barn til å spise. Men mange foreldre gir opp for lett.

||| - Hvilken grønnsak liker dere best?

Sindre Krekling (6), Sara Azad Jamalazad (4), Helle Kaastrup Mo (4) og Julie Schram-Fosse (5) i Hamna barnehage i Oslo tenker seg om mens de hjelper Kari Jaquesson med å tilberede en pastarett til lunsj. Helle liker best brokkoli, hevder hun. Sara er usikker, mens Julie foretrekker tomater.

- Jeg liker egentlig ikke tomater, innrømmer Sindre, da Kari Jaquesson finner fram cherrytomater som snacks før maten.

- Dette er ikke vanlige tomater, det er sukkertøytomater, sier hun.

- Sukkertøy? Jeg tror jeg vil smake likevel, sier 5-åringen, og putter en tomat i munnen.

- Litt godt var det, konstaterer han.

Hermer etter voksne
Norsk helseinformatikk oppgir at halvparten av alle toåringer i Norge er kresne. Men mor og far bestemmer selv hva slags matvaner barna får, mener Kari Jaquesson, forfatter av boka «Ketsjup er ålreit».

SØTT OG GODT: Dessert er best, mener Sindre Krekling (6), som smaker på Smoothien. Foto: Nina Hansen
SØTT OG GODT: Dessert er best, mener Sindre Krekling (6), som smaker på Smoothien. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vil du at barnet ditt skal lære seg å spise sunt, lære seg bordskikk og respektere måltidsrytmen, må du faktisk lære ham eller henne det. Endring krever en tilrettelegger. Det er deg, sier Jaquesson.

Hun tror mange foreldre undervurderer innflytelsen de har på barna sine - også på matfronten.

- Barna våre hermer mye mer etter oss enn vi aner, selv som trassige tenåringer, sier hun. Dine egne matvaner og preferanser smitter over og påvirker barna, påpeker Jaquesson, kjent som treningsekspert på TV2s God morgen Norge og fra TV-programmene «Tjukkholmen», «Slankekrigen» og «Et lettere liv».

Barn er personer med forskjellige preferanser. Samtidig kommer de inn i verden med behov for å guides. Hvis foreldrene er sære i matveien, er det stor risiko for at barna også blir det, mener hun.

Dør ikke av sult
Smak må læres, mener Kari Jaquesson. Derfor må barn også spise mat de ikke liker.

- Ingen barn dør frivillig av sult. Men mange foreldre tyr til Nugatti-boksen i desperasjon når barna ikke rører det de får på tallerkenen. Den største tjenesten du gjør ungene er å bare la dem være sultne hvis de ikke vil spise opp maten, mener hun.

HVERDAGSPASTA: Godt for både store og små. Fullkornspasta med laks og brokkoli. Foto: Nina Hansen
HVERDAGSPASTA: Godt for både store og små. Fullkornspasta med laks og brokkoli. Foto: Nina Hansen Vis mer

Det tar 8-15 ganger med gjentatte forsøk før barn begynner å like ny mat, påpeker Jaquesson.

- Barn trenger tid til å venne seg til nye matvarer. Fortsett å legge litt på tallerkenen, og ta det gradvis, sier hun.

Ikke bare godteri
Som de fleste andre foreldre har hun opplevd å ha barn som har vært vanskelige i matveien i perioder.

- «Jeg liker ikke så godt brokkoli», sa sønnen min da han var yngre. «Nei vel, men det er sunt, så spis litt likevel,» svarte jeg da. Barn må også lære å spise mat fordi det er bra for dem. Alt skal ikke smake som godteri, sier hun og legger til:

- Det er ingen som bare liker pasta. Men får barn lov til bare å spise pasta, så gjør de jo det. Det er vi voksne som legger opp løpet - og vi som må lære ungene å like mat.

Snakk positivt
Er du entusiastisk og snakker positivt om mat, er sjansen større for at barna fristes til å prøve seg på matarer de er skeptiske til, som for eksempel grønnsaker. Det er også viktig at barna får valgmuligheter.

- «Hvilke grønnsaker syns du vi skal ha i dag?» eller «Vil du ha stekt eller rå paprika?», kan du spørre barna. Er de ikke overbegeistret for brokkoli, trenger du jo ikke dynge opp på tallerkenen. Men de skal smake litt. Som forelder må du ta styringa, sier Jaquesson.

Engstelige foreldre
Hun møter mange foreldre som engster seg for barnas matvaner.

SMAKER: Ingen sak å få barn til å spise, mener Kari Jaquesson. Julie Schram-Fosse (5) smaker på pastaretten og babytomatene Foto: Nina Hansen
SMAKER: Ingen sak å få barn til å spise, mener Kari Jaquesson. Julie Schram-Fosse (5) smaker på pastaretten og babytomatene Foto: Nina Hansen Vis mer

- Mange gir opp, lager det barna vil ha og sier seg fornøyd bare de får i seg noe. Det er synd - for det unger maser mest om å få, er ikke det de trenger mest, sier hun.

Barns helse og utvikling er veldig avhengig av et solid kosthold, påpeker hun.

- Mange barn og voksne som sliter med atferdsvansker, stress, depresjon, astma, allergier, fordøyelsesbesvær, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og hodepine spiser rett og slett feil - og ofte for sjelden, sier hun. I dag spiser barn altfor mye sukker og får i seg for lite D-vitaminer og fettsyrer, slår Jaquesson fast. Og Ikke alle barn er vant til å spise grønnsaker.

- Jeg har hatt foreldre på besøk som før barna har rukket å smake, utbryter: «Å nei, det der liker han nok ikke», og peller ut grønnsakene fra tallerkenen. Plutselig husker ungen at han ikke liker ditt eller datt, sier hun.

Maktkamp
Også Maia Regbo, styrer/pedagogisk leder i Hamna barnehage i Oslo, møter mange frustrerte foreldre som klager over småspiste barn.

- Vi kjenner ofte ikke igjen det foreldrene sier. Det er ganske typisk at problemet bare eksisterer hjemme, og ikke i barnehagen, sier Regbo. Hun tror barna føler et stort press fra mor og far om maten.

MORO MED MAT: Det skal være gøy å spise, mener Kari Jaquesson. Her sammen med f.v Julie Schram-Fosse (5), Helle Kaastrup Mo (4), Sara Azad Jamalazad (4) Sindre Krekling (6) Foto: Nina Hansen
MORO MED MAT: Det skal være gøy å spise, mener Kari Jaquesson. Her sammen med f.v Julie Schram-Fosse (5), Helle Kaastrup Mo (4), Sara Azad Jamalazad (4) Sindre Krekling (6) Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det blir en maktkamp - og den vil barna gjerne vinne. De er ganske smarte de små, sier hun. Regbo tror det lett blir for mye fokus på hva og hvor mye barna spiser, og at mange ikke får lov til bare å sitte og slappe av under måltidene.

- Ofte føler foreldre seg vellykket eller mislykket ut ifra hvor mye barn legger på seg, og om de spiser eller ei, sier hun. Når barnehagen skal gi foreldrene råd, pleier de å foreslå at de gjør måltidet til en hyggelig situasjon uansett.

- Snakk heller om hva alle har gjort i dag og fokuser på den sosiale settingen framfor å konsentrere hele samtalen om spisingen, sier Regbo.

SUNN IS: Smoothie med frosne jordbær og banan kan spises som is. Foto: Nina Hansen
SUNN IS: Smoothie med frosne jordbær og banan kan spises som is. Foto: Nina Hansen Vis mer