Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- La barnet bestemme

Ikke begynn for tidlig med trening, sier forskere.

BALLETTPIKE: Ikke føl noen forpliktelse til å sende et førskolebarn på fritidsaktiviteter, mener eksperter. Foto: Colourbox
BALLETTPIKE: Ikke føl noen forpliktelse til å sende et førskolebarn på fritidsaktiviteter, mener eksperter. Foto: Colourbox Vis mer

Når er det riktig å begynne med fotballtreninger eller dansekurs?

- Barn bør ikke ha for mye voksenstyrt aktivitet i førskole- og småskolealder, mener Per Egil Mjaavatn, førsteamanuensis ved Pedagogisk institutt, NTNU.

- De fleste har nok med barnehage og SFO. I stedet for organiserte fritidsaktiviteter, trenger de mer fri, aktiv lek sammen med andre barn. En 4-åring vil normalt være for ung til å vise talent, uttaler Mjaavatn til Foreldre & Barn.

Unngå instruksjoner Han er uenig med de foreldrene som tror det er viktig for barnets utvikling å få delta på aktiviteter i fritiden.

- Det er viktig å unngå for mange instruksjoner fra voksne. Derfor er småbarnsturn - som baserer seg mest på fri lek - et positivt unntak.

Ifølge Mjaavatn har verken barn eller foreldre godt av at timeplanen er for tett.

- Foreldrene bør ikke bare kjøre barna til og fra aktiviteten. De bør ha tid til å bli der - og vise interesse.

La barnet bestemme Anders Nordahl Hansen er forsker ved Pedagogisk Forskningsinstitutt, Universitetet i Oslo. Han advarer foreldre mot å presse barn til å være med på aktiviteter de selv ikke bryr seg om.

- Å tvinge et barn kan virke mot sin hensikt. Barnet må være motivert. Uansett alder. Men hvis en 5-åring selv ønsker å delta på en fritidsaktivitet, vil dette normalt være uproblematisk.

- Men jeg vil påpeke at det likevel kan være lurt å vente med organiserte fritidsaktiviteter til barnet er nådd 5 års-alderen, mener Anders Nordahl Hansen.

Lurt med fridager Nordahl Hansen råder foreldre til å prate med barnet sitt før det skal begynne på en ny fritidsaktivitet. Hva kan det vente seg der?

- Prøv også å overvære aktivitetene de første gangene, for å skape trygghet i en ny situasjon, råder forskeren.

- Dersom du ser at barnet ikke har lyst til å delta, ta pause et par uker eller la det få prøve seg på andre fritidsaktiviteter. Ikke føl noen forpliktelse til å sende et førskolebarn på fritidsaktiviteter. Noen barn har et høyt aktivitetsnivå, andre er mer rolige.

Ingen unge talenter - Mange foreldre i dag tror at de bør ta barnet sitt på en eller annen fritidsaktivitet, og at dette er viktig for barnets utvikling, men det er ikke nødvendigvis riktig, er både Mjaavatn og Nordahl Hansen enige om.

- Talenter viser seg normalt ikke i 4-års alderen, sier Mjaavatn.

Godt av bevegelse Men det er ingen tvil om at barn har godt av bevegelse. Enten det er i fri lek eller i en organisert aktivitet.

- Det viktigste er at voksne legger til rette for at barna blir trygge på å bruke kroppen sin allerede fra de er små. De trenger erfaring fra forskjellige lekemiljøer. Og mange repetisjoner, sier Kristian Gulbrandsen, idrettspedagogisk leder i Idrettsbarnehage AS.

- Dette vil påvirke barnas motoriske kompetanse. En 5-åring som har vært mye i bevegelse, vil lettere kunne beherske å gå på tur i skogen, hinker, hopper, ruller kråke og så videre, forklarer Gulbrandsen.

Barn er forskjellige Idrettspedagogen mener at alle barn er glade i å bevege seg.

- Likevel er det store individuelle forskjeller. Noen barn elsker å gå på tur hvor de kan løpe, klatre, hoppe og balansere, mens andre kan spille fotball i flere timer uten å bli lei. Det kan være store forskjeller mellom barn i samme alder, understreker idrettspedagogen.

- De har ikke nødvendigvis samme behov, forutsetninger og motivasjon.

Les også:
5 grep som får slutt på sutringa
Slik straffer du barna
Test av skole- og barnehagesekker
Hvordan takle barns raseriutbrudd
Den verste tabben hvis du har hund og barn

PIANOGUTT: Burde han heller vært ute og lekt? FOTO: iStock
PIANOGUTT: Burde han heller vært ute og lekt? FOTO: iStock Vis mer


Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

TURNJENTE: Hvis en 5-åring selv ønsker å delta på en fritidsaktivitet, vil dette normalt være uproblematisk, men ikke press barnet til det. råder forskerne. FOTO: Colourbox
TURNJENTE: Hvis en 5-åring selv ønsker å delta på en fritidsaktivitet, vil dette normalt være uproblematisk, men ikke press barnet til det. råder forskerne. FOTO: Colourbox Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling