Ideer

LA (ELVA) OG KUNSTEN LEVE!

Den samiske kunsten har fått sitt gjennombrudd på den store scenen, men protesten lever videre, i Alta-aksjonens ånd. Vårens utstilling på OCA gir oss sammenhengene.

ÅPENT LANDSKAP: Utstillingen «Let the River Flow» på Office for Contemporary Art forteller historien om samiske kunstneres politiske rolle siden Alta-aksjonen. Verkene er montert på hengende utstillingsvegger i ubehandlet kryssfiner, og gir følelsen av å bevege seg mellom bjørkestammer på vidda. Foto: Arve Rød
ÅPENT LANDSKAP: Utstillingen «Let the River Flow» på Office for Contemporary Art forteller historien om samiske kunstneres politiske rolle siden Alta-aksjonen. Verkene er montert på hengende utstillingsvegger i ubehandlet kryssfiner, og gir følelsen av å bevege seg mellom bjørkestammer på vidda.
Foto: Arve Rød Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du må ta på deg norsk-klærne når du går til skolen, sier mora til den vesle gutten Ante, i en av de første scenene i barne-tv serien med samme navn fra 1975. Den frihetssøkende Ante drømmer om å bli reindrifter, men blir sendt bort på internatskole der den slemme lærerinnen venter. Serien var min barndoms første møte med samisk kultur, og det første møtet med fornorskingsprosessene, som fremdeles verker som et åpent sår i samiske samfunn.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer