ÅPENT LANDSKAP: Utstillingen «Let the River Flow» på Office for Contemporary Art forteller historien om samiske kunstneres politiske rolle siden Alta-aksjonen. Verkene er montert på hengende utstillingsvegger i ubehandlet kryssfiner, og gir følelsen av å bevege seg mellom bjørkestammer på vidda. <br>Foto: Arve Rød
ÅPENT LANDSKAP: Utstillingen «Let the River Flow» på Office for Contemporary Art forteller historien om samiske kunstneres politiske rolle siden Alta-aksjonen. Verkene er montert på hengende utstillingsvegger i ubehandlet kryssfiner, og gir følelsen av å bevege seg mellom bjørkestammer på vidda.
Foto: Arve RødVis mer

Ideer

LA (ELVA) OG KUNSTEN LEVE!

Den samiske kunsten har fått sitt gjennombrudd på den store scenen, men protesten lever videre, i Alta-aksjonens ånd. Vårens utstilling på OCA gir oss sammenhengene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Du må ta på deg norsk-klærne når du går til skolen, sier mora til den vesle gutten Ante, i en av de første scenene i barne-tv serien med samme navn fra 1975. Den frihetssøkende Ante drømmer om å bli reindrifter, men blir sendt bort på internatskole der den slemme lærerinnen venter. Serien var min barndoms første møte med samisk kultur, og det første møtet med fornorskingsprosessene, som fremdeles verker som et åpent sår i samiske samfunn.

«Ante» ble laget midt i den politiske konflikten som skulle bli kjent som Alta-saken og Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget, med 20 000 medlemmer. I 1968 ble de første planene om utbyggingen lagt fram, et prosjekt som ville legge store deler av samiske reindriftsområder, og den samiskspråklige bygda Masi/Máze, under vann.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn