Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

La vispen gå noen runder ekstra og du kan by på det fineste smør i jula

I desember er det lov å unne seg det beste.

LEKKERT : Ikke noe er som å kunne by på ditt eget hjemmelagde smør. Smak til med salt og for eksempel urter.  Foto: METTE MØLLER
LEKKERT : Ikke noe er som å kunne by på ditt eget hjemmelagde smør. Smak til med salt og for eksempel urter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
Du har kanskje opplevd det selv.

Velværefølelsen når kelneren starter med å servere hjemmelaget brød med restaurantens eget smør.

Det kan virke avansert, men er det ikke.

Egentlig handler det bare om å gjøre en liten «feil» når du skal vispe krem. 

Du visper forbi kremstadiet og gir deg ikke før du har smør.

Du kan også lage smør med andre råvarer enn kremfløte.

Det er ingen ting i veien for å bruke seterrømme, creme fraiche eller syrnet fløte heller.

Det syrlige smøret smaker godt alene på en brødskive og til salt fisk, for eksempel.

Urter
Når du lager smøret selv, kan du tilsette så mye eller lite salt du ønsker.

Krydderurter, for eksempel timian, gir smøret et løft.

I jula kan det være hyggelig å varte opp med flere typer, alt etter som hva du skal servere.

HJEMMELAGET SMØR

Du trenger:

DIN SMAK: Når du lager smør selv, kan du bestemme hvor mye salt du ønsker og hvilke andre smaker du vil tilsette. Foto: METTE MØLLER
DIN SMAK: Når du lager smør selv, kan du bestemme hvor mye salt du ønsker og hvilke andre smaker du vil tilsette. Foto: METTE MØLLER Vis mer

    2 bokser kremfløte 6 dl, evt tilsvarende mengde creme fraiche eller seterrømme
    2 ts salt (eller mer)
 
Bruk stavmikser, eller helst en kjøkkenmaskin.

Slik gjør du:
Visp fløten eller rømmen i mikser til den skiller seg. Skru farten sakte opp. Fløten vil først bli kre,, deretter se ut som eggerøre.

Etter 4-5 minutter ser du smørklumper. Etter 10-15 minutter, (avhengig av maskin og hastighet) er smøret ferdig.

Det vil sprute endel, så best å dekke til (evt ha en lukket kjøkkenmaskin) og ha tørkepapir klart.

Kjør på ganske høy hastighet. Følg godt med. Det må ikke bli så varmt at massen smelter.

Ta ut klumpen, legg den i en bolle og press ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk.

Jo mer væske du får ut, jo lenger vil smøret holde seg.

Vask og masser smøret en stund i kaldt vann. Bytt gjerne vann. Pass på at du er helt ren på hendene. Du vil nå ha rundt en kvart kilo smør som du kan salt eller tilsette annen smak.

Elt inn salt eller urter, smak til.

Pakk smøret i matpapir. Det holder seg fint i kjøleskap gjennom jula og over nyttår, rundt 2-3 uker.

JULEFINT: Husets eget smør. Foto: METTE MØLLER

Hjemmelaget smør. 

Foto: Mette Møller
JULEFINT: Husets eget smør. Foto: METTE MØLLER Hjemmelaget smør. Foto: Mette Møller Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media