Lær å lage julepølser med Dagbladets Karla Siverts

Redd for hva pølsene er laget av? Lag dem sjøl.

JULEPØLSEVERKSTED: Karla Siverts begynner å få taket på pølsesveiving. Årets julepølser får nydelig smak av blant annet allehånde, ingefær og muskat. Foto: METTE MØLLER
JULEPØLSEVERKSTED: Karla Siverts begynner å få taket på pølsesveiving. Årets julepølser får nydelig smak av blant annet allehånde, ingefær og muskat. Foto: METTE MØLLERVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

Når Karla Siverts lager pølser, er det med skikkelig kjøtt og reale smaker.

Og hun kan trygt fortelle hva pølsene inneholder, for hun har valgt ingrediensene sjøl.

Eller, det vil si, hun er blitt litt inspirert av en klassisk dansk kokebok, og enda mer inspirert fordi hun er gift med en dansk mann som er flink til å lage pølser.

- Julepølseverksted. Det er tredje året i år, så nå begynner det å bli en tradisjon. Min mann og en kompis møtes og lager pølser, og jeg får være med. Det er en litt maskulin type matlaging, tror jeg, sier Siverts.

Pølsestapper Hun har fått kvernet sammen svinebog og spekk, og blander det med kraft og krydder til en grov farse. Så går alt oppi en pølsestapper.

Når du skal lage pølser, er det viktig å ha utstyret i orden. Siverts har fått låne naboens gode pølsestapper, men en slik stapper kan også kjøpes som ekstrautstyr til mange kjøkkenmaskiner eller i spesialbutikker.

Har du ikke tilgang på en god kjøttkvern, be en slakter om å male opp kjøttet for deg.

- Naturtarm får du også kjøpt hos en slakter. Pass på å skylle tarmene godt og la dem ligge i kaldt vann før bruk, sier Siverts.

Krydret kraft De ferdigstappede pølsene trekker hun i godt krydret kraft, og før servering blir de brunet i stekepanna.

- Dette er helt nydelig førjulsmat, men gjem gjerne igjen noen pølser jul.

HÅNDKNYTTET :  Det er noe eget når alt er hjemmelaget. Foto: METTE MØLLER
HÅNDKNYTTET : Det er noe eget når alt er hjemmelaget. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er morsomt å servere sin egne pølser til julemiddagen, sier Karla Siverts.

KARLAS HJEMMELAGDE JULEPØLSE
Denne gode pølseoppskriften har Karla funnet i en klassisk dansk kokebok.

Du trenger:

Ca. 3 meter kroktarm, skylt godt og lagt i kaldt vann
1 kg svinebog uten ben, i terninger
350 g fersk spekk, i terninger
1 løk
4 einerbær
10 allehåndefrø
20 pepperkorn
1 ts ingefærpulver
Revet muskat etter smak
Ca. 3 dl svinekraft
Ca. 4 ts salt
1 ts sukker

Slik gjør du:

1. Kjør kjøtt, spekk og løk gjennom en kjøttkvern på grovt hakk. Kjør 2 ganger.

2. Rist krydderne og støt dem sammen til et pulver i morter eller krydderkvern. Riv litt muskatnøtt på et fint rivjern.

3. Bland inn litt og litt av kraften i kjøttet. Konsistensen skal være som en fast grøt. Vend i krydderne, sukkeret og salt. Rør godt sammen.

4. La gjerne farsen stå kjølig natta over.

RUSTIKT :  Potetlomper slik du får dem om du lager dem sjøl. Foto: METTE MØLLER
RUSTIKT : Potetlomper slik du får dem om du lager dem sjøl. Foto: METTE MØLLER Vis mer

5. Klem vannet ut av tarmene. Tre tarmen på pølsehornet, som du fester på pølsestapperen.

6. Kjør farsen i tarmene. Dette er enklest å gjøre hvis man er to. Stikk hull hvis det kommer luftlommer. Knyt pølseendene godt sammen.

7. Ha pølsene i en stor gryte. Fyll opp med kraft så det dekker pølsene. Du kan bruke svinekraft, eller du kan trekke dem i øl eller en god grønnsakkraft med masse krydder.

8.Trekk pølsene i rundt 10 minutter. Avkjøl, og stek dem opp rett før servering.

POTETLOMPER
Disse enkle potetlompene stekes i stekepanne som pannekaker.

Til ca. 24 lomper trenger du:

900 g poteter
1 ts salt
2 dl hvetemel
4 ss kremfløte

Slik gjør du:

1. Kok potetene med skallet på, og skrell dem mens de er varme.

2. Mal potetene med salt i en kvern eller kjøkkenmaskin.

PØLSESALSA: Lag din egen salsa med rødløk og eple. Foto: METTE MØLLER
PØLSESALSA: Lag din egen salsa med rødløk og eple. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Bland sammen mel og potet og spe med fløte.

4. Kjevle ut tynne lomper, og stek dem på begge sider i varm panne uten fett. Har du en takke, så bruker du selvfølgelig den!

Salsa til pølser
Karla serverer gjerne pølsene med en sterk sennep, potetlomper og denne salsaen.

Du trenger:

1 rødløk
1 eple
1 ss eplesidereddik
1 ss olivenolje
Litt salt og pepper

Slik gjør du:

1. Finhakk rødløken, og skjær eplet i små terninger.

2. Bland sammen eddik og olivenolje, og vend dette inn i løk og epler. Smak til med salt og pepper.

3. Litt sylteagurk er også veldig godt sammen med salsaen.

DREVEN: Karla Siverts har gjort det til en juletrafisjon å lage pølser. Foto: METTE MØLLER
DREVEN: Karla Siverts har gjort det til en juletrafisjon å lage pølser. Foto: METTE MØLLER Vis mer