GLAD LAKS: Arne Brimi bruker laks til hverdag og fest. Han vet hva som kan ødelegge laksen. Det handler om varme. Dette er laks i syrlig buljong. Foto: METTE MØLLER
GLAD LAKS: Arne Brimi bruker laks til hverdag og fest. Han vet hva som kan ødelegge laksen. Det handler om varme. Dette er laks i syrlig buljong. Foto: METTE MØLLERVis mer

Lær av Arne Brimi: Full klaff med laks

Du går vel ikke i laksefella?

• Flere matsaker på db.no/mat
Laks er blitt den nye folkefisken. Ikke få norske familier velger et laksemåltid eller to i løpet av uka.

Den næringsrike fisken er svært anvendelig, og passer like godt for småbarnsforeldre ved kjøkkenbenken som gourmetkokken på restauranten.

Men det finnes en felle.

- Det viktigste når man skal tilberede laks er å ikke varmebehandle den for mye. Da blir den bare hard og tørr, og mister mye av den gode smaken, sier Arne Brimi.

I OVNEN: Gjentar du ofte deg selv på kjøkkenet? Prøv noen av disse variantene. Dette er ovnsbakt urtelaks. Foto: METTE MØLLER

Foto: Mette Møller
I OVNEN: Gjentar du ofte deg selv på kjøkkenet? Prøv noen av disse variantene. Dette er ovnsbakt urtelaks. Foto: METTE MØLLER Foto: Mette Møller Vis mer

Laks må behandles med varsomhet.

En av hans favorittoppskrifter er  laks i en syrlig buljong av fiskekraft, sitron og smør. Buljongen helles rett og slett over lakseskiver, som godgjør seg i buljongen på tallerkenen.

Oppskriftene nedenfor er laksretter som er lette å lage og gjør det enkelt å lykkes.

God oppdrettslaks Han skryter gjerne av norsk laks.

LAKS OG ROGN: Arne Brimi lager utallige gode retter med norsk laks. 
Dette er stekt laks servert med rogn, en sup0ergod kombinasjon som er lett å lage. Foto:METTE MØLLER
LAKS OG ROGN: Arne Brimi lager utallige gode retter med norsk laks. Dette er stekt laks servert med rogn, en sup0ergod kombinasjon som er lett å lage. Foto:METTE MØLLER Vis mer

Selv om han helst fisker laksen sjøl og gleder seg stort til villakssesongen, synes han norsk oppdrettslaks holder veldig bra kvalitet.

- Laks er blitt en nasjonalfisk for oss. Butikkene tilbyr fersk laks uka gjennom, og det er en anvendelig råvare. Folk spiser mer fisk fordi det er så god tilgang på fersk laks.

- Selv bruker jeg laks både til hverdags og til fest, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han poengterer viktigheten av at oppdrettsnæringen driver grundig arbeid, og at myndighetene finner fram til gode løsninger på konflikten mellom villaks og oppdrettslaks.

Enkelt Han skjærer tynne skiver av en fersk og fristende laksefilet, og legger skivene forsiktig over på en varm tallerken.

- Dette er så enkelt og så godt. En syrlig buljong av fiskekraft, sitron og smør helles over hver tallerken, og så godgjør lakseskivene seg i dette. Med litt finhakket gressløk og smørkokt romanesco eller brokkoli, blir dette en fenomenal lakserett, sier Brimi.

I en ildfast form har han lagt en stor og fin laksefilet dekket med masse deilig marinade av urter, sitron, sjalottløk og smør.

LEKKERT: Laks i suppe er annen god måte å bruke fisken på. FOTO: METTE MØLLER
LEKKERT: Laks i suppe er annen god måte å bruke fisken på. FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Laksen har stått kjølig siden dagen i forveien, og er nå klar for å bakes i ovn.

- Dette er en perfekt hverdagsoppskrift. Det er fint å være på jobb og vite at hjemme så står det et fat med en laks som bare skal settes rett i ovnen. Etter 15-20 minutter på 170 grader så har du en flott middag, sier Arne Brimi.