TAKK FOR GAVEN: VIl du ha høflige barn bør dere trene hele året. FOTO: Colorbox
TAKK FOR GAVEN: VIl du ha høflige barn bør dere trene hele året. FOTO: ColorboxVis mer

Lær barna å takke

Vil du ha høflige barn som takker pent for gavene bør du og barnet trene på det hele året. Men her er noen lure knep for årets julaften.

Mens drømmen er et barn som uoppfordrert smiler og takker for julegaven, opplever nok mange foreldre at barna river av papiret og kaster seg over neste gave - uten å si takk. Hvordan kan man unngå slike pinlige situasjoner på julaften?

Vanskelig tema - Dette med små barn og takk er et vanskelig tema. I hvilken alder det kan forventes at barn deltar i denne formen for høflighet, varierer. Det kommer an på modning og sosiale ferdigheter. Uansett er dette med å takke for gaver noe man må øve seg på. Det blir vanskelig hvis man plutselig skal ta folk man ikke kjenner så godt i hånda denne ene gangen i året. Man bør derfor ikke vente til lille julaften, vil man ha høflige barn må man trene hele året. Da vil det komme naturlig, sier psykolog og pappabokforfatter Peder Kjøs.

Se det fra barnas perspektiv Han råder flaue foreldre til å se julekvelden fra barnets perspektiv: Der ligger en hel haug med gaver, og mesteparten er til barnet.

- For et lite barn blir det nærmest en umenneskelig oppgave å skulle si tusen takk mellom hver eneste gave, når det er så mange. For barnet er alltid den neste gaven viktigst, og den haster det med å få åpnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldre kan heller ikke forvente at barnet skal sitte der og føle dyp takknemlighet for en julegave, påpeker Kjøs. Men det man kan forvente, etter hvert som barnet blir større, er at det vil lære seg den sosiale koden, og skjønne at det er høflig å si tusen takk når man får noe.

Lurt å følge barnet bort - Barn bør oppfordres til å si takk. Det er lurt å følge barnet bort til den som skal takkes, ikke la det sitte i en krok og rope takk. Barn bør ikke tvinges til å klemme noen, og jeg synes heller ikke de bør presses til å ta voksne de ikke kjenner så godt i hånda. Det kan føles fremmed og stivt for dem, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Et alternativ er å si takk på vegne av de minste barna. Still deg ved siden av dem og si "tusen takk for gaven, farmor. Den leken var fin, ikke sant?" Så kan barnet mumle ja.

Ta opp temaet i forkant av julen Hvis barnet sier at gaven er stygg eller dum, er det lurt å ta barnet til side og hviske til det at "det var ikke så hyggelig ting å si". Det er greit at du ikke liker alt du får, men det er ikke noe koselig for farmor at du sier det høyt.

Er barnet i skolealder, er det lurt å ta opp temaet i forkant av julen. Har du barn som ikke vil takke kan det være en idé er å lage et lite rollespill der du spiller både tante som gir gave og barnet som ikke sier ordentlig takk. Da kan barnet føle litt på situasjonen. Men det er viktig å gjøre det som vennlig opplæring, og heller ikke overdrive skuespillet, sier psykologen.

Også Elisabeth Gerhardsen understreker at det å få barnet til å takke for gaven, og føle takknemlighet, er en sosial evne som må læres.

Spontan glede kommer av seg selv - Barnas spontane glede over gaven kommer av seg selv, men det å forstå at de også skal vise takknemlighet overfor giveren, må læres. Og det er en foreldrejobb, understreker hun.

Hun ser ikke noe galt i at mor eller far minner barnet på å si takk for julegavene.

- Minn barnet diskret på å si takk etter å ha åpnet en gave fra de som er på besøk julekvelden. I romjula kan barna få ringe til folk i slekten og takke for julegavene, og eldre slektninger vil sikkert sette stor pris på at barnet tegner en tegning som takk.

Les mer:

Blir lykkelige av å takke.
Hvilken personlighet får barnet ditt?
Ikke lur barna på denne måten
Juleaktiviteter for barn
Ensomme barn i julen

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

JULAFTEN: Bli med barnet bort for å takke for gaven. Ikke tving barna til å klemme eller ta voksne i hånda. FOTO: Colorbox
JULAFTEN: Bli med barnet bort for å takke for gaven. Ikke tving barna til å klemme eller ta voksne i hånda. FOTO: Colorbox Vis mer