Lær deg å takle denne plageånden

Du risikerer å våkne full av røde prikker.

BLODFYLT LOPPE: Denne har akkurat spist seg mett. De små hårene på ryggen gjør at den lettere setter seg fast i tekstiler. FOTO: istockphoto.com
BLODFYLT LOPPE: Denne har akkurat spist seg mett. De små hårene på ryggen gjør at den lettere setter seg fast i tekstiler. FOTO: istockphoto.comVis mer

Dersom du våkner full av røde prikker en morgen, kan det være fugleloppa som har stått opp fra dvale.

Når barn får utslett og kløe, kan det være mange årsaker.

Men om du, som oss, våkner opp på hytta med et titall kløende prikker, er diagnosen trolig sikker. Etter tre dagers hyttetur på fjellet hadde vår 6-åring over hundre loppebitt.

Reagerer på bevegelse i hytta - Fugleloppa biter mennesker hovedsakelig om våren, men det er en ny topp fra september til november, sier seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets skadedyrkontroll.

Loppene reagerer på bevegelse, og kan komme inn gjennom sprekker, en ventil eller et åpent vindu når hytta befolkes i ferien.

Fraktes med husdyr Loppene kan også hoppe fra redestedet og ned på klær eller sengeklær som luftes.

Ved store loppeangrep finnes det sannsynligvis et fuglerede rett ved hytta, men loppene kan også komme inn med pelskledde venner, særlig katter.

Minner om myggstikk Ifølge Folkehelseinstiuttet biter loppene særlig i linninger, rundt midjen og anklene, hvor klær og sokker strammer.

Bittmerkene står ofte i grupper eller rekker, og kan minne om myggstikk.

Koser seg i senga Loppene er vanskelige å finne på kroppen og i klærne, men finnes oftere i senga.

Når en familie plages av loppebitt, er det ofte bare noen av familiemedlemmene som får bittmerkene.

Dette kan enten skyldes at bare disse personene reagerer allergisk på bittene, eller at bare disse personene kommer i kontakt med spredningsstedet, for eksempel når en seng står under en ventil med fuglerede.

Er du først blitt bitt av fugleloppa, kan veien være kort til bakterielle hudinfeksjoner som rosen og brennkopper.

Barn mest utsatt Ifølge Arnulf Soleng ser det ut til at fugleloppa langt oftere angriper barn.

- Dette kan skyldes at barn har tynnere hud enn voksne. Det ser også til at kvinner er mer plaget enn menn.

LOPPEBITT: Fire dager etter hytteturen er bittene fortsatt tydelige.  FOTO: Elna Høyer-Dahl
LOPPEBITT: Fire dager etter hytteturen er bittene fortsatt tydelige. FOTO: Elna Høyer-Dahl Vis mer

Årsaken her er trolig også hudtykkelsen. Men hvorfor loppa foretrekker enkelte, og frastøtes av andre, er derimot noe uklart. Vi ser det samme når det gjelder mygg.

Overvintrer i fuglereder Det normale er at eggene legges og larvene utvikler seg i fugleredene om våren og forsommeren mens redet er bebodd. Larvene er opptil fem millimeter lange marker. De forpupper seg i en kokong, som er spunnet fast til redematerialene.

Kokongen er kamuflert med rusk og er vanskelig å oppdage. Loppene utvikler seg til ferdige insekter i løpet av sommeren eller høsten, men blir liggende i redet til neste vår.

Det er vanlig å finne flere hundre lopper i redet på denne tiden.

Dersom det ikke kommer fugler til redet, vil loppene spre seg til omgivelsene. Som i vårt tilfelle viste seg å være det luneste soverommet på hytta.

Overvintrer i hytter Fugleloppene tørker ut og dør etter noen dager, i høyden et par uker i bolighusklima.

Mens i hytter som brukes sjelden, og hvor luftfuktigheten er høy, kan loppene overleve lenger. Når hytta varmes opp i feriene, våkner loppene opp, og leter etter mat.

I tilfeller hvor det stadig kommer nye bitt, må en forsøke å finne årsaken til loppeplagen og fjerne sprednings- eller formeringsmulighetene (se rådene til høyre).

Behandling Selv om loppebittene er plagsomme, er de ikke farlige, og det er ikke kjent sykdomsoverføring med fuglelopper til mennesker her i landet.

Dersom bittene klør veldig, kan det være lurt å ta en tur til lege for å få skrevet ut resept på kløestillende midler.

Ved allergiske reaksjoner kan legen anbefale bruk av kortisonsalve.

Les også:
Slik blir barnet kvitt hudplagene
Slik blir du kvitt hodelus
Når barnet nekter å klippe håret
Myter om barn og hårklipp
Åtte kule fletter du kan lage

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ROBUST KRABAT: Fugleloppa er vingeløs, flattrykt fra siden, brunsvart av farge og 2-3 mm lang. Illustrasjon av Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet.
ROBUST KRABAT: Fugleloppa er vingeløs, flattrykt fra siden, brunsvart av farge og 2-3 mm lang. Illustrasjon av Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet. Vis mer