Lær deg kunsten å sablere

Du trenger verken sabel eller kniv for å gjøre dette partytrikset.

- Jeg har sett folk sablere med kokkekniv, med stetten av et glass, med Ipad og Iphone. Alt går, sier Øyvind Boe Dalalev.

Soussjefen på Statholdergaarden elsker å løfte øyeblikkene. Når festen starter med sablering - eller sabling som noen kaller det - er stemningen på topp allerede før boblene når glasset.

Boblemåneden Hvert år før 17.mai stiger salgskurvene for champagne, cava, prosecco og annen musserende vin til værs. Det er blitt vanlig å starte nasjonaldagen med bobler og frokost med venner og familie. Mange fortsetter med bobler til dagen over.

Når Øyvind og vennegjengen samles 17.mai sableres det mange flasker.

- Vi er mange som har lært oss teknikken og synes det er gøy å gjøre det, sier han.

Enkle råd Du har kanskje sett en av mesterkokkene sablere champagne på tv, og tenkt at man må ha være proff for å få det til.

 - Absolutt ikke sier Øyving Boe Dalalev.

- Alle kan få det til. Men de trenger instruksjon. Og en veldig kald flaske. Ellers kan det gå galt. Jeg har sett flasker eksplodere og det er ikke morsomt.

Boe Dalalev råder deg til å se teknikken på videoen over eller følge rådene i faktaboksen. Det tar bare noen sekunder, så er du klar for å imponere i festlig lag.

Napoleon Champagne har vært laget i bortimot 300 år. Den boblende drikken har til alle tider vært brukt til å feire. Tradisjonen med å sablere skal stamme fra Napoleons tid, da hans kavalerioffiserer feiret seire på slagmarken ved å slå av flaskehalsen med et enkelt slag med sin sabel.

Champagnemetoden går ut på å la innholdet gjære for andre gang inne i flasken. Da oppstår boblene og et trykk. Det er bare flasker med bobler - og trykk på innsiden - du kan sablere. 

SABLA GOD STEMNING:  En sabel, en kniv, ja, selv en teskje kan være nok til å åpne en champagne eller musserende på en  spektakulær måte. Øyvind Boe Dalalev, soussjef på Statholdergaarden, elsker å starte festen med sablering.  Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SABLA GOD STEMNING: En sabel, en kniv, ja, selv en teskje kan være nok til å åpne en champagne eller musserende på en spektakulær måte. Øyvind Boe Dalalev, soussjef på Statholdergaarden, elsker å starte festen med sablering. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Trykket i flasken gjør også slik at eventuelle glasskår følger med spruten bort fra flasken.

Champagne lages bare av druer dyrket i det kontrollerte distriktet Champagne. Men du kan selvfølgelig sablere all annen musserende drikke også.

Finsko-sablering Lærer du deg teknikken kan du bruke samekniv, bordkniv, spiseskje, ja hva som helst som er litt hardt.

-Jeg glemmer ikke han som sablerte med sålen på finskoa, sier Dalalev.

Men ikke prøv deg om flaska er lunken. Det er like mye trykk i en champagneflaske som i et lastebildekk.