MYE GODT I GLASSET: Dagbladets vinmedarbeidere Ken Engebretsen og Tom Grønvold med glassene fulle av gress og frukt — og i hånda stein og jord. Foto: NINA HANSEN
MYE GODT I GLASSET: Dagbladets vinmedarbeidere Ken Engebretsen og Tom Grønvold med glassene fulle av gress og frukt — og i hånda stein og jord. Foto: NINA HANSENVis mer

Lær mer om Riesling og Merlot

Få tips av Dagbladets vineksperter.

||| (Dagbladet): Det fins rundt 1 000 druesorter - og det lages mye god vin av dem.

I dag ser vi nærmere på de fire mest kjente: Riesling, Chardonnay, Merlot og Syrah.

  Yndet samtaleemne Frukten på vinplanta Vitis Vinifera har vist seg å være unik på mange måter.

Bare for kort tid siden visste vi ikke hvorfor.

Mennesket har i snart 10 000 år erfart rusens positive og negative sider.

HØY SYRLIGHET• Drue 1, Riesling, Nava Kabinett 2007, Nahe, Tyskland, varenr: 56219 (BU), kr 79,90Riesling-drua er i stand til å reflektere hvor den dyrkes i større grad enn mange andre druer. Riesling har høy syrlighet og evne til å produsere mye druesukker. Dette medfører at viner av Riesling kan ha mye eller lite restsukker, som igjen vil påvirke alkoholnivået. Lavt 7 prosent eller høyt 13,5 prosent.
HØY SYRLIGHET• Drue 1, Riesling, Nava Kabinett 2007, Nahe, Tyskland, varenr: 56219 (BU), kr 79,90Riesling-drua er i stand til å reflektere hvor den dyrkes i større grad enn mange andre druer. Riesling har høy syrlighet og evne til å produsere mye druesukker. Dette medfører at viner av Riesling kan ha mye eller lite restsukker, som igjen vil påvirke alkoholnivået. Lavt 7 prosent eller høyt 13,5 prosent. Vis mer

 Få, om noen alkoholholdige drikker kan skape diskusjoner om hva som er best og hva som luktes og smakes, som vin.

Og om hva som passer og ikke passer til vin.

  Mange druefamilier Druene som vin lages av, tilhører slekta Vitis, som det finnes mange familier av.

Riktignok har det vært laget vin på svært mange av dem, men i dag er det altså Vinifera-delen av slekta som er blitt familieoverhode med enerett til å lage det vi synes er verdens beste viner.

RIKERE FRUKTIGHET• Drue 2, Chardonnay, Chablis 2009, Clotilde Davenne, Burgund, Frankrike, varenr: 44096 (kat: 6), kr 165Chardonnay-drua har sin opprinnelse, og stilene varier mye. Drua kan som Riesling reflektere sitt voksested. Chardonnay har langt mindre syre enn Riesling, men til gjengjeld en fyldigere og rikere fruktighet.
RIKERE FRUKTIGHET• Drue 2, Chardonnay, Chablis 2009, Clotilde Davenne, Burgund, Frankrike, varenr: 44096 (kat: 6), kr 165Chardonnay-drua har sin opprinnelse, og stilene varier mye. Drua kan som Riesling reflektere sitt voksested. Chardonnay har langt mindre syre enn Riesling, men til gjengjeld en fyldigere og rikere fruktighet. Vis mer

Innenfor denne familien fins det mange druesorter.

De har navn som for eksempel Chardonnay, Riesling, Syrah, Cabernet Sauvignon og cirka 1 000 andre som brukes til vinproduksjon.

Lukter ikke druer Hva som gjør at druene fra denne familien er så spesielle, vet vi ikke helt, men DNA-profilen har en egenskap som gjør at druer, etter at de har gjæret til alkohol, lukter av annet enn seg selv.

 Det er forklaringen på at druer ikke lukter druer, men solbær, kirsebær, stikkelsbær og hundrevis av andre frukter og bær.

ARBEIDSHEST• Drue 3, Merlot, La Palma 2009, Rapel Valley, Chile, varenr: 13355 (Kat: 4), kr 92,90Merlot-drua gir fruktige viner med rød til mørkerød aroma. Kan godt lagres på eik eller på ståltank for å vise de rene fruktige og delikate primæraromaer. Dette er en arbeidshest, og som er full vare i de fleste av verdens vinland. For ei drue, med sin rike myke frukt, myke tanniner og sjenerøse aromaspekter.
ARBEIDSHEST• Drue 3, Merlot, La Palma 2009, Rapel Valley, Chile, varenr: 13355 (Kat: 4), kr 92,90Merlot-drua gir fruktige viner med rød til mørkerød aroma. Kan godt lagres på eik eller på ståltank for å vise de rene fruktige og delikate primæraromaer. Dette er en arbeidshest, og som er full vare i de fleste av verdens vinland. For ei drue, med sin rike myke frukt, myke tanniner og sjenerøse aromaspekter. Vis mer

Ta for deg en og en drue, lukt så det høres, se på farge, lukt igjen, smak litt, stol på deg selv — og diskuter med dem du har rundt deg.

BITRERE FRUKT• Drue 4, Syrah, Allesverloren Shiraz 2008, Swartland, Sør-Afrika, varenr.: 47653 (kat: 4), kr 129,90Syrah-drua lager langt mørkere og tettere vin. Du går fra skogskanten og inn i den mørkeste skogen når du smaker deg fra Merlot til Syrah. Den har en rikere, mørkere og bitrere frukt som sitter lengre og ikke virker så saftig som Merlot.
BITRERE FRUKT• Drue 4, Syrah, Allesverloren Shiraz 2008, Swartland, Sør-Afrika, varenr.: 47653 (kat: 4), kr 129,90Syrah-drua lager langt mørkere og tettere vin. Du går fra skogskanten og inn i den mørkeste skogen når du smaker deg fra Merlot til Syrah. Den har en rikere, mørkere og bitrere frukt som sitter lengre og ikke virker så saftig som Merlot. Vis mer