Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lærer spansk i Havanna før de reiser øya rundt

Ta intensiv spanskopplæring før rundreise i Latin-Amerika.

• Flere reisesaker på  db.no/reise.

HAVANNA (Dagbladet): Mange unge - og godt voksne - gjør det: Tar intensiv spanskopplæring og trening ved en språkskole før legger ut på rundreise i Latin-Amerika.

For Gabriela Zulauf (21) og Thea Jaeggi (24) fra Sveits er det en perfekt kombinasjon.

- Jeg liker å lære språk, og jeg liker å reise, sier Zalauf.

EFFEKTIVT: Med bare to studenter i gruppa blir det effektiv læring. Gabriela Zulauf (21) og Thea Jaeggi (24) er begge fra Sveits og Gisela Fernández Docampo har lang erfaring i å undervise både nybegynnere og viderekommende. Foto: NINA HANSEN
LIKER SPRÅK: Gabriela Zulauf (21) og Thea Jaeggi (24) liker å lære språk, og liker å reise. Etter intensiv spanskopplæring i Havanna er planen å reise rundt på Cuba. Foto: NINA HANSEN
PAUSE: Spanskstudenter på språkskolen Mirta Aguirre har en pause på terassen i 2.etasje. Foto: NINA HANSEN
BOR PRIVAT: Skolen har noen rom, men de fleste spanskstudentene bor privat i nabolaget, som Thea Jaeggi. Foto: NINA HANSEN
SALSATIMER: Om ettermiddagen kan du lære salsa av gode instruktører i kjelleren. Foto: NINA HANSEN

Hun ble kjent med Jaeggi på skolen, og de to har bestemt seg for å reise rundt på Cuba etterpå.

En lærer, to studenter I bydelen La Vibora - «slangen» - sitter de med lærer Gisela Fernández Docampo fra klokka ni til klokka ett. Så er det lunsj, og fri til lekser, salsa eller hva man måtte ha lyst til.

Jentene kom med så godt som ingen spanskkunnskaper for fire uker siden, og skal være fire til. Allerede nå snakker de forbløffende bra, og læreren skryter uhemmet av framgangen.

Skolen heter Cooperativa de ideomas Mirta Aguirre. Den ble startet i 1993 av en gruppe lærere og esperantoentusiaster, og fikk som en del av virksomheten til en kulturorganisasjon som esperanto-sentret regnes som, tillatelse fra det kubanske kulturdepartementet til å drive språkskole.

Internasjonalt nettverk Nå er skolen organisert som kooperativ, en av de nye driftsformene som det oppmuntres til på Cuba nå.

Fortsatt er det esperantokurs og aktiviteter om ettermiddagene og i helgene.

STRANDTUR: Du trenger ikke reise til Varadero eller andre berømte strender. Noen mil øst for Havanna ligger flere fine strender på rekke og rad. Foto: NINA HANSEN
STRANDTUR: Du trenger ikke reise til Varadero eller andre berømte strender. Noen mil øst for Havanna ligger flere fine strender på rekke og rad. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Siden 2013 har skolen vært en del av det internasjonale nettverket Estudio Sampere, som sikrer et kvalitetsnivå. Estudio Sampere har tilsvarende skoler i Spania og flere andre land.

Gisela Fernández Docampo bekrefter at mange av studentene kommer for å lære litt spansk før de reiser rundt på Cuba og i andre land i regionen.

Andre kommer for å friske opp spanskkunnskapene fordi de trenger spansk i jobben, eller for å forberede seg til studier i hjemlandet.

Bor i private hjem De fleste studentene er i 20-åra, men det kommer også godt voksne og pensjonister. De sveitsiske jentene er godt fornøyd med skolen og bydelen.

De synes livet er trygt og oppholdet godt organisert. De spiser frokost og lunsj på skolen i ukene, frokost og middag i helgene.

Noen få studenter bor på skolen, men de fleste bor i private hus i nabolaget. Selv om studentene seg imellom snakker morsmålet, må de praktisere spansk både med lærerne, de andre ansatte på skolen og med vertsfamiliene.

Og naturligvis når de ferdes rundt i Havanna på fritida.

Gamle biler - Vi elsker å reise med de gamle amerikanske bilene, sier Zulauf  og Jaeggi, og sikrer til slitne 50-tallsbilene som brukes som kollektivtaxier i Havanna.

Dersom de går gata Vista Alegre bort til hovedåra Diez Octubre, kan de ta slik taxi, en máquina, til Gamle Havanna eller Vedado.

Skolen tilbyr også utflukter i helgene, til steder som Viñales, Trinidad, og andre steder det er verdt å få med.

ELSKER BILENE: De gamle amerikanerne som i stor grad brukes som taxier i Havannas gater, er er blant Cubas attraksjoner. Foto: NINA HANSEN
ELSKER BILENE: De gamle amerikanerne som i stor grad brukes som taxier i Havannas gater, er er blant Cubas attraksjoner. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media