Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Lærerne sa jeg bare innbilte meg mobbingen

Ble ikke trodd av skolen. Til slutt prøvde Hege (19) å ta sitt eget liv.

UTESTENGT: Hege (19) ble ikke trodd av skolen da hun fortalte om mobbingen. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
UTESTENGT: Hege (19) ble ikke trodd av skolen da hun fortalte om mobbingen. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): -Jeg ble frustrert og sint når ingen ville høre det jeg hadde å si. Dette var personer med autoritet. De har makt til å gjøre noe. Hvis de ikke trodde meg, hvem ville gjøre det da?

Fra niende klasse til andre året på videregående ble «Hege» utestengt fra fellesskapet. Klassekameratene hvisket og tisket bak ryggen hennes. Det ble satt ut usanne rykter om at hun hadde et utagerende sexliv.

- Jeg ble fryst ut bare jeg kom inn i klasserommet. Det ble helt stille, ingen sa noe, sier Trondheimsjenta.

Ble ikke tatt på alvor Først mot slutten av tiende klasse fortalte hun lærerne om mobbingen.

- Jeg tenkte at det bare var best å legge ting bak seg. siden jeg uansett skulle begynne på en ny skole og på videregående. Men på videregående fortsatte mobbinga som før, sier hun.

Sammen med foreldrene forsøkte hun å melde ifra til skolen, men de følte at de ikke ble tatt på alvor.

- Både mamma og pappa og jeg følte at læreren fraskrev seg ansvaret, nettopp fordi det virket som et nederlag at klassen ikke var «perfekt». Hun ville ikke ta seg tid til å kalle inn andre til møter eller engasjere seg ekstra i enkelpersoner, sier «Hege».

- Min egen feil Heller ikke skolepsykologen trodde henne, sier hun.

- Jeg fikk bare høre at jeg innbilte meg alt, og at ingen tenkte at jeg var et ludder, sier hun.

- Det ble nesten vinklet dit hen at det var min feil. At jeg ikke engasjerte meg nok. Jeg ble bare flyttet fra lærer til rådgiver og til skolepsykolog. Alle sa det samme, nemlig at jeg innbilte meg at folk mobbet og frøys meg ut.

Tok overdose Etter hvert kviet hun seg til å dra på skolen. Selvtilliten sank i takt med karakterene. Hun følte seg deprimert og utviklet sosial angst.

- Jeg holdt meg mer for meg selv, orket ikke å yte noe på skolen. og ble veldig innesluttet, sier 19-åringen.

I mars i år ble hun lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha tatt en overdose med piller.

- Når jeg tenker over det nå, hadde jeg ikke lyst til å dø. men jeg så ingen annen løsning, forteller «Hege».

I dag går hun tredje året på videregående i en annen klasse enn tidligere. Mobbingen har stoppet og hun har fått venner.

- Dette er takket være meg selv og ikke skolen. Men jeg bekymrer meg for framtida. På grunn av høyt fravær har jeg ikke klart å oppnå de karakterene jeg ønsker meg, sier hun. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media