HOT OG GODT: Enkelt, morsomt - og kanskje ekstra godt? Tre eksperter deler sine favorittoppskrifter på grillkrydder. Illustrasjonsfoto: STOCKREATIONS / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
HOT OG GODT: Enkelt, morsomt - og kanskje ekstra godt? Tre eksperter deler sine favorittoppskrifter på grillkrydder. Illustrasjonsfoto: STOCKREATIONS / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Lag ditt eget grillkrydder

Det er enklere enn du kanskje tror.

Å lage sitt eget grillkrydder er både enkelt og morsomt, samtidig som du kan redusere saltmengden betydelig sammenlignet med ferdigvariantene. Det mener i hvert fall de tre grillglade kokkene Yngve Storrø, Craig Whitson og Jan Ivar Nykvist - som her deler sine beste krydderoppskrifter med Dagbladets lesere.

- Jeg anbefaler alle å forsøke seg på å lage sitt eget grillkrydder. Det som er fordelen er at ingenting er feil, det kan hende noe blir mindre godt - men det er du som bestemmer hva som er riktig blanding for deg, sier Yngve Storrø, som er krydderekspert i Santa Maria.

RÅVARER: Gode råvarer må til om man skal lykkes med krydderblandingen. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / SCANPIX
RÅVARER: Gode råvarer må til om man skal lykkes med krydderblandingen. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / SCANPIX Vis mer

Les også: Slik imponerer du gjestene med grilling

Han forklarer at som krydder til grillmat kan man bruke både vanlig grillkrydder, rub (tørr marinade) eller våt marinade.

NORGESMESTER: Jan Ivar Nykvist
Foto: ANDERS STAI FOUGNER
NORGESMESTER: Jan Ivar Nykvist Foto: ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

- Denne grunnoppskriften jeg deler her kan også brukes som rub, eller du kan tilsette olje om kjøtt eller fisk skal ligge en stund før bruk.

Lager god skorpe Jan Ivar Nykvist, kokk og tre ganger norgesmester i grilling, mener at godt krydder hører med til den ulitmate grillopplevelsen:

- Grillkrydder og marinade er for mange essensen av grill, sommer og sol. I mange tilfeller kan grillkrydder, eller rub, være den beste løsningen. Det kan være når du ønsker en krydderskorpe utenpå kjøttet eller fisken som ikke er grisete eller trekker inn.

KRYDDEREKSPERT: Yngve Storrø. Foto: Santa Maria
KRYDDEREKSPERT: Yngve Storrø. Foto: Santa Maria Vis mer

Nykvist har også skrevet boka Glød - Grillmaten som imponerer.

Les også: Slik lager du sommerens saftigste burger.

- En rub mørner ikke eller gjør underverker med kjøttet, men tilfører fantastisk smak. En god rub består hovedsakelig av salt, sukker og smak. Hvorfor kjøpe en ferdigvariant som består av e-stoffer og alt for mye salt når du kan lage en selv?

- Lag nok! Han oppfordrer grillfrelste nordmenn til å lage en stor porsjon av sin egen variant, med sin egen favorittsmak.

- Da har du krydder hele sommeren! Og hva med å fylle et glass som du gir til naboen, svigerfar eller tante i sommergave?

Også «grillkongen» Craig Whitson er tilhenger av å lage krydderet selv istedet for å ty til ferdigvariantene. Hans oppskrift inneholder inneholder sukker, så man må være forsiktig ved bruk av sterk varme.

Les også: Denne grilltabben må du ikke gjøre.

- Jeg liker blandingen best på svin og kylling, spesielt store stykker som grilles på svak varme over lengre tid. Den fungerer også bra på kyllingstykker, biffer og koteletter, men pass altså på temperaturen slik at sukkeret ikke brenner.