Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lag en rett som overrasker

Har du noen gang smakt brandade?

OPPSKRIFT PÅ BRANDADE: Det er bare klippfisk og potet - og så blir det så godt! Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ BRANDADE: Det er bare klippfisk og potet - og så blir det så godt! Foto: Erik Hannemann Vis mer

De aller fleste kjenner, eller blir kjent med, klippfisken gjennom en nydelig bacalao. Det får en kanskje til å tenke at klippfisken har lange tradisjoner i Norge. Og det er sant, men ikke som mat. Bare som handelsvare. Før vi begynte å selge olje og gass, solgte vi nemlig fisk. Klippfisk var ensbetydende med klingende mynt i kassa. Og vi spiser ikke penger, gjør vi vel?

Nei.

Å selge fisk til utlendinger bød på mange problemer. Det viktigste var: Hvordan få fisken til å holde seg? Og: Hvordan skal vi frakte den tunge fisken?

Hvordan løste vi det?

Men noen geniale teknikker. Den enkleste og billigste metoden var å tørke fisken ved simpelthen å henge renset fisk til tørk i Lofoten på hjell. Da fikk vi tørrfisk. Den andre metoden var å salte fisken og så tørke den på klippene i Kristiansund og andre byer på Vestlandet. Da ble det klippfisk.

På den måten holdt fisken seg i årevis, og frakten ble lettere, ettersom ca 4/5 av vekta forsvinner ved tørking. Da ble det plutselig enkelt å selge fisken vår til Spania, Portugal og Italia. Det var særlig katolske land som ville ha fisk. Kirken lagde stadig flere regler som begrenset hvilke dager man kunne spise kjøtt. Paven har på den måten vært med på å bygge landet vårt. Det er et ... eh ... under at vi ikke er katolikker, så mye vi har å takke mannen i Roma for.

Klippfisken ble uhyre populær. Den er svært anvendelig og kan bakes i ovnen og grilles - og er lett å tilberede i langpanne til mange. Navn som «klosterets klippfisk» (med ost) er neppe tilfeldig.

Utvanning av klippfisk Jeg pleier å vanne ut fisken i et døgn. Men mange liker å bruke både to og tre døgn. Da blir fisken mindre salt og sveller enda mer. Her må man bare prøve seg fram.

Klassikeren brandade
Brandade er en klassisk klippfiskrett. Ideen er å mose sammen poteter og hvitløk med masse olivenolje. I de aller fleste oppskriftene er det litt hvitløk, timian og kanskje en ørliten smak av cayennepepper.

Du kan ha den i ildfaste former og steke den gyllen i ovnen, eller på brødskiver.

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Slik griller du biff riktig
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Brandade - klippfisk Forrett/smårett|Hovedrett

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media