Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lag en treretters i helgen

Menyen alle kan lage!

SOMMERERMAT: Her er en liten, lett sommerrett som kan brukes som dessert, forrett - eller bare som snacks. Foto: Erik Hannemann
SOMMERERMAT: Her er en liten, lett sommerrett som kan brukes som dessert, forrett - eller bare som snacks. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Jeg har planer om å kline til denne helgen! Her er det så mye snadder at jeg nesten ikke kan vente til det begynner. Og apropos begynne: Lag denne menyen i omvendt rekkefølge av servering: Lag først dessert, så hovedrett - og forrett til slutt.

Du finner for øvrig andre helgemenyer her dersom denne, mot formodning, ikke skulle falle i smak.

FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når de spiser den. Foto: Erik Hannemann
FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når de spiser den. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Forrett
Jeg nøyer meg ikke med én forrett denne helgen. Det blir to. Skjønt "forrett"? Noen ganger synes jeg det ordet har noe pretensiøst og formelt over seg. "Mine damer og herrer, nå bringes forretten inn".

En forrett for meg, på hjemmebane, er bare noe man setter fram uten bravur. Så tar man litt mens man prater og har et glass vin (for eksempel fra Italia) eller øl (som du må helle i glasset på denne måten!).

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En semifreddo er en dessert alle elsker. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En semifreddo er en dessert alle elsker. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Derfor lager jeg to små, uformelle "snacks". Den første er friske melonringer med mynte og den andre er godtbit med spekeskinke og chevre.

Hovedrett Hovedretten er den erkeklassiske, erkefranske gryta coq au vin. "Coq" betyr hane og refererer til at før i tiden var vanlig å koke hanen i vin på gårdene når den hadde gjort jobben sin (eller bare når bonden ble møkk lei av å vekkes i otta), I våre dager er det ikke barebare å få tak i en hane. Høne er lettere, og kan absolutt brukes, men da må man gjerne beregne koketid på minst halvannen time, gjerne to.

Løsningen er i praksis å bruke en kylling, for de aller fleste. Jeg synes at den bør koke en time, slik at kjøttet blir helt mørt og faller fra hverandre. La også gjerne gryta stå en god stund etter at den er kokt, for jo lenger den står slik, jo mer trekker kjøttet til seg av væske og smak. Kjøtt som kjølnes i væske har denne effekten, men bare servér før det blir for kaldt!

Dessert Vi forlater Frankrike og drar til Italia for hovedretten. Det er en "semifreddo", som jeg har helt dilla på. Du rister nøtter (som i drømmesjokoladen), har på sukker og lar det smelte til en karamell som du så lar stivne før du hakker det opp (gjerne i kjøkkenmaskin). Denne krokanen, som du faktisk har laget nå, blandes inn i smeten som lages av å blande piskede eggehviter, piskede eggeplommer og pisket krem.

OBS! Den kommer med en advarsel: Du blir helt hekta...

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Her er alle ukemenyene
Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media