IDYLL: Et sted for drømmer med puter fra Green Apple og Hagtex Agenturer. Foto: Nils Petter Dale
IDYLL: Et sted for drømmer med puter fra Green Apple og Hagtex Agenturer. Foto: Nils Petter DaleVis mer

Lag et drømmesoverom med enkle midler

En gammel vannseng kan bli en lekker himmelseng.

Dette oppussete soverommet på 16 kvadratmeter ligger i en sveitserstilpreget hovedstadsleiegård fra 1897.

Stedet hadde en gammeldags, kronglete grunnplan og eieren, interiørarkitekt Helene Holm, ryddet først opp i den. Dette kvadratiske soverommet var imidlertid i utgangspunktet utmerket plassert, med blant annet høye vinduer mot en fredelig bakgård, så her var det ikke nødvendig å gjøre noe annet teknisk enn å fornye veggflater, tak og gulv.

Rockedesign og rimelige soverom Holm er for øvrig den ene partner i interiørarkitektfirmaet HaegHolm, kjent for blant annet Rockehotellet i Drammen.

Den gunstige beliggenheten til soverommet til Holm betydde at hun kunne gå rett på oppgaven med å gi materialene og uttrykket i rommet et spennende løft.

- Jeg gikk grundig til verks. Blant annet ble det gamle grangulvet slipt ned, lutet og oljet med en blanding med hvitt pigment i. Den gir en vakker, lys overflate, sier eieren.

Sengen er et kapittel for seg selv.

EN HERLIG MIKS I KVADRATISK ROM: Soverommet er en bevisst blanding av nytt og gammelt, dyrt og billig. Himmelsengen var opprinnelig en trehvit, nittitalls vannseng. Med eierens innsats har den fått et nytt liv. Foto: Nils Petter Dale
EN HERLIG MIKS I KVADRATISK ROM: Soverommet er en bevisst blanding av nytt og gammelt, dyrt og billig. Himmelsengen var opprinnelig en trehvit, nittitalls vannseng. Med eierens innsats har den fått et nytt liv. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

- Jeg blandet brun og svart beis og behandlet furuvannsengen fra nittitallet med denne miksturen. Så vokset og polerte jeg det mørke treverket meget grundig. Dette operasjonen var litt av en jobb. Den tok fire dager, forteller Holm.

Transparente nyanskaffelser Lingardinene som har fulgt himmelsengen i noen år, står nå for fall. De skal erstattes av nye, transparente i en røykgrå farge, opplyser eieren.

Ellers ble den gamle døren inn til soveværelset omhyggelig restaurert, og hele rommet fikk nytt listverk i gammel stil.

- Jeg var i det hele tatt nøye med å oppgradere eller erstatte alle originale bygningsdeler i den over hundre år gamle leiligheten. I dette møysommelige arbeidet var det godt å ha spesialistene i firmaet Gamle Trehus og Bygningsdeler på Sagene med på laget, sier eieren.

Disse ekspertene skaffet Helene Holm både brukte dørhåndtak i klassisk stil og melkehvite vindusglass til den opprinnelige soveromsdøren.

- Det er nettopp slike korrekte historiske detaljer som skaper god atmosfære i et rom, sier interiørarkitekten.

Kontraster og dynamikk Beboeren er for øvrig lidenskapelig opptatt av å skape dynamikk i rommene, uten bruk av for sterke farger - enten de er til privat eller offentlig bruk. Derfor er også alle vegger i dette soverommet - og leiligheten for øvrig - malt i den samme krembeige farge, opplyser Holm til bonytt.no

- Denne sarte, men likevel karakteristiske fargen er en valør jeg og min kollega Nina Hæg blandet for noe år siden, like etter at vi begge ble ferdige som hovedfagsstudenter ved Statens Håndverks-og Kunstindustriskole.

Les også: Her er dine ekle soveromskamerater
Få inspirasjon av over 1000 interiørbilder
Flere soverom i budsjettklassen finner du her.
Er dette landets smarteste hus?
Tåkelegger huset for å skjule seg for naboen

HISTORISK TOUCH: Døren til soverommet ble rehabilitert med nytt glass og dørhåndtak i gammel stil. Foto: Nils Petter Dale
HISTORISK TOUCH: Døren til soverommet ble rehabilitert med nytt glass og dørhåndtak i gammel stil. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

SOVEROM: Interiørarkitekt Helene Holm. Foto: Nils Petter Dale
SOVEROM: Interiørarkitekt Helene Holm. Foto: Nils Petter Dale Vis mer