IKKE FROSSEN: Lag fiskepinnene selv. Foto: GEIR DOKKEN
IKKE FROSSEN: Lag fiskepinnene selv. Foto: GEIR DOKKENVis mer

Lag ferdigmaten selv

Tre kjappe middagsretter fra bunnen av.

Det er ingen tvil om at hjemmelaget er best, selv om mange av ferdigmatproduktene er trygge alternativer.

La barna være med Med enkle grep kan du lage sunne, raske og hjemmelagde middager.

La barna være med å kokkelere. På den måten gir du dem både matglede og god matkultur.

Dessuten øker sjansene betydelig for at de også vil smake på maten - og like den - når de har vært med og lagd den selv.

Supersunne ingredienser - Det beste ved å lage mat fra bunnen sammenlignet med ferdigmat, er at man har en unik mulighet til å fylle på med supersunne ingredienser, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Hun har på oppdrag fra Foreldre & Barn satt sammen tre enkle hverdagsmiddager som passer inn i en småbarnshverdag.

- Rettene er enkle og tar ikke så mye lenger tid å lage enn det tar å tilberede ferdigmat, sier Borchsenius.

Bonusen er flere næringsstoffer, rene råvarer, mindre tilsetningsstoffer og at du faktisk vet hva du serverer.

TOMATSUPPE Denne er mye bedre enn posevarianten.
INGREDIENSER 4 porsjoner 12 stk tomater
2 ss rapsolje
1 l ferdigblandet hønsebuljong
0,5 gl tomatpuré
2 stk løk
2 fedd hvitløk
2 ss hvetemel
0,5 stk basilikumplante
1 dæsj matfløte
1 dæsj olivenolje
FREMGANGSMÅTE Skåld tomatene (skjær et kryss på toppen, ha dem i kokende vann og ta dem ut når skinnet begynner å løsne). Fjern skinnet og kutt tomatene i små biter.

Kutt løk og hvitløk, og fres i litt rapsolje. Bland inn tomatpuré og hell over buljong. Kutt tomatene opp i biter og ha dem i suppen sammen med hakket basilikum.

La suppen koke, og ha i mel blandet ut i litt vann slik at suppen blir litt tykkere. Når suppen har kokt i 20-30 minutter, smaker du til med litt fløte. Bland med en stavmikser slik at suppen får en kremaktig konsistens. Ha i litt olivenolje før servering.

Hvis de voksne liker den litt sterk: Server med litt knust chili som hver og en selv kan blande i suppen.

Visste du forresten at tomater er stappfulle av de helsefremmende antioksidantene som heter lykopen? Disse stoffene er ekstra virkningsfulle når vi spiser dem varme. Ved å helle litt olje i suppen tar du det fettløselige lykopenet enda bedre opp i kroppen.
FISKEPINNER Disse finner du ikke i frysedisken.
INGREDIENSER 4 porsjoner 4 stk fiskefilet av valgfri hvit fisk
2 stk egg
5 ss hvetemel
10 ss griljermel eller brødrasp
FREMGANGSMÅTE Kok ris, ha i brokkoli rett før risen er ferdig slik at ingrediensene blir ferdig samtidig.

Vend fisken først i mel, så i egg, og så i griljermel. Smak til med salt og pepper. Stek fisken på middels varme til den er gyllen på begge sider.

Rasp gulrøtter og server fisk med gulrøtter, brokkoli, ris og en klatt rømme eller remulade. Ha gjerne litt margarin over grønnsakene hvis det gjør at barna spiser mer grønnsaker.

FAVORITTBURGER Dette er skikkelige saker.
INGREDIENSER 4 porsjoner 400 g karbonadedeig
1 stk egg
2 ss hvetemel
1 dæsj rapsolje
4 stk grove hamburgerbrød eller polarbrød
FREMGANGSMÅTE Bland karbonadedeig sammen med egg og melk, og lag fire burgere som stekes i olje. Varm brødet og ha en burger i hvert brød.

Legg på det du ønsker av ketsjup, sennep, løk, salat, tomat og ost.

Server med grønnsaker og dipp: Kutt grønnsaker i staver, og bland 1/2 pose dippmiks i et beger kesam. Hvis man ikke vil bruke dippmix, kan man blande inn et fedd hvitløk, litt sitron og litt ketsjup.
Les mer:
Slik sniker du grønnsaker i barna

MIDDAGSTIPS: Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius gir deg tips til maten barna kommer til å elske. Foto: GEIR DOKKEN
MIDDAGSTIPS: Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius gir deg tips til maten barna kommer til å elske. Foto: GEIR DOKKEN Vis mer

Kaos rundt barns kosthold

20 tips for å unngå barnestress

Test av barnebrød

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

NAM: Julie (1 1/2) vet godt hva som smaker best: Hjemmelagde fiskepinner med grønnsaker. FOTO: Geir Dokken
NAM: Julie (1 1/2) vet godt hva som smaker best: Hjemmelagde fiskepinner med grønnsaker. FOTO: Geir Dokken Vis mer