MYE FISK: lager du fiskekakene fra bunnen er du sikker på hva du får: mye fisk og lite annet. Foto: METTE MØLLER.
MYE FISK: lager du fiskekakene fra bunnen er du sikker på hva du får: mye fisk og lite annet. Foto: METTE MØLLER.Vis mer

Lag fiskekakene sjøl - det er mye lettere enn du tror!

Fristende fiskemat fra Arne Brimi.

• Flere matsaker på db.no/mat
Brimi har hentet fram tre klassiske fiskeretter som er enkle å lage og gode på smak. Dette er fisk alle kan like, og når fiskematen er hjemmelaget er det aldri noen tvil om hva den inneholder: masse fisk - og lite annet.

I motsetning til kjølediskenes ferdigvarianter som ofte består av lite fisk - og mye annet.

- Mange av de ferdiglagde fiskeproduktene vi kjøper i butikken inneholder egentlig svært lite fisk. Bare sjekk innholdsfortegnelsen. En fiskegrateng med 20 prosent fisk er ingen særlig bra fiskegrateng.

Det aller beste er å lage fiskematen sjøl, så vet man at det blir ekte vare, sier Arne Brimi.

Hvit fisk Kjøkkenmaskinen suser og går inne på det travle kjøkkenet på Vianvang.

En halv kilo hvit fiskefilet kjøres sammen med egg, litt hvetemel og krydder til en glatt farse.

FRISTENDE: Brimis fiskegrateng kan alle like. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: Brimis fiskegrateng kan alle like. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han bruker aller helst hyse til fiskemat, den binder så godt, men sei, torsk og kveite er også godkjent.

Hjemmelagd Kokken sper med melk og fløte, litt og litt av gangen. Han skal servere hjemmelagde fiskekaker til lunsj.

- Fiskekaker en klassiker i det norske kjøkkenet som det er viktig å ta vare på. Tilsett litt friske urter og stek fiskekakene i godt smør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de er gyllenbrune på den ene siden, snur du og steker like mye på den andre siden. Dette er sunn og god mat for både liten og stor, sier Brimi.

I fiskegratengen foretrekker han også hvit fisk. Aller helst fersk fisk, men rester av fiskemiddagen fra dagen før kan fint brukes i grateng. Litt makaroni hører også med.

- En nystekt og hjemmelaget fiskegrateng er flott hverdagsmat. Server den med gode poteter, revne gulrøtter og smeltet smør med persille til. Det smaker fenomenalt godt, sier Arne Brimi.

LØFTER SMAKEN: Fiskepudding kan være så mangt. Lager du den sjøl, kan du gjøre mange glade. Foto: METTE MØLLER
LØFTER SMAKEN: Fiskepudding kan være så mangt. Lager du den sjøl, kan du gjøre mange glade. Foto: METTE MØLLER Vis mer

GRUNNOPPSKRIFT FISKEFARSE

Passer både til fiskekaker og fiskepudding.

Du trenger:
500 g renskåret fiskefilet av hyse, sei eller torsk
2 ts salt
1 1/2 ss hvetemel (kan droppes)
1/2 ts nykvernet, hvit pepper
1 egg (kan droppes)
3-4 dl melk (eller fløte)
Litt sitronsaft

Slik gjør du:

1. Skjær fersk og kjøleskapskald fiskefilet i grove biter, og kjør den i kjøkkenmaskin til en smidig fiskedeig.

KLASSISK: Arne Brimi serverer fiskekakene med klassisk tilbehør, smørstekt løk, revne gulrøtter og gode poteter. Foto: METTE MØLLER
KLASSISK: Arne Brimi serverer fiskekakene med klassisk tilbehør, smørstekt løk, revne gulrøtter og gode poteter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2. Pisk egget lett sammen, og rør det inn. Bland inn mel, salt og pepper og sitronsaft.

3. Tilsett melk eller fløte, eller litt av begge deler, litt og litt av gangen. Pass på at melk og farse har samme temperatur før du blander. All væske må være skikkelig innkjørt før ny blir tilsatt.

FISKEPUDDING

Du trenger:

1 porsjon grunnoppskrift fiskefarse
1 knivspiss sennep
1/4 ts muskat (kan droppes)
Nykvernet hvit pepper

Slik gjør du:
1. Kjør fiskefarsen så fin og glatt som mulig i kjøkkenmaskin, og ha i litt ekstra pepper, en knivspiss sennep og gjerne litt malt muskat. Her kan du også gjerne bytte ut all melka i farsen med fløte. Husk at fløte/melk og fisk må ha samme temperatur slik at farsen ikke sprekker.

2. Pensle ei form, eventuelt flere porsjonsformer, med smeltet smør. Fordel farsen i formene.

3. Varm opp ei langpanne med vann og stek fiskepuddingen i vannbad på 125 grader i 30 -35 minutter, til den er fast og gjennomstekt.