<strong>ENKELT :</strong> Skrell, skjær og ha på glass. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE
ENKELT : Skrell, skjær og ha på glass. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE Vis mer

Lag sushi-ingefæren selv

Sunt, godt og så enkelt at alle kan klare det, med enkle redskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Et sushimåltid er ikke komplett uten syltet ingefær. Mange sparer den til slutt, men ingefærens funksjon er egentlig å rense ganen mellom hver bit sushi.

Det er ikke mange år siden du måtte i spesialforretninger for å få fatt i syltet ingefær, men i dag er det inne i sortimentet til de fleste store dagligvarekjedene.

Skal du lage sushi selv, er det enkelt å plukke med seg et glass. Det mange ikke vet, er at det er nesten like enkelt å sylte ingefæren selv. Og det er mye, mye bedre.

Langt til nærmeste sushibar? Dinside har testet gjør det selv-sushi

Før du begynner: Fremgangsmåten er omtrent den samme som når du skal sylte løk, men det er et par småting du bør passe på.

Du bør for eksempel kjøpe inn litt mer ingefær enn du trenger. Det er det flere årsaker til, én av dem er at en del vil gå bort når du fjerner skallet.

Er ingefæren helt fersk, kan du skrape av skallet med baksiden av en skje. Er den litt eldre, bør du bruke en god potetskreller, og en kniv for å skjære av de tøffeste delene.

Selve ingefæren skiver du best ved hjelp av en mandolin, men det er slett ikke nødvendig. Du kommer langt med en god potetskreller, eller en skarp kniv og gode kutteferdigheter.

<strong>GJØR DET SELV:</strong> Ikke bare er det enkelt, det er utrolig mye bedre enn den ingefæren du kjøper. Foto: ELISABETH DALSEG
GJØR DET SELV: Ikke bare er det enkelt, det er utrolig mye bedre enn den ingefæren du kjøper. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Der er også verdt å merke seg at midten av ingefæren kan være litt vanskelig å skjære opp. De lange fibrene har en tendens til å flise seg opp, og sette seg fast i skrelleren.

Dersom du likevel bruker ingefær i for eksempel te eller andre matretter, kan det lønne seg å kjøpe mer enn du trenger, skive opp sidene av ingefæren rundt kjernen, og heller spare på denne til senere.

Alternativt kan du kutte ingefæren på skrå, men dette er vanskelig med en potetskreller, da trenger du en mandolin.

Se Dinsides kjøpeguider til mandoliner som helper deg å få til syltynne skiver, juliennejern som gjør det lettere å strimle, multihakkere og de morsomme jernene som lar deg lage spaghetti av nesten alt.

Du trenger: Ca 150 gram skrelt ingefær
150 gram sukker
150 ml risvineddik
150 ml vann
en god klype salt

En skje eller potetskreller for å skrelle ingefæren
Potetskreller, kniv eller mandolin for å skive den opp

Sterile glass

Les mer om hvordan du steriliserer glass i vår guide til sylting av frukt og bær.

Slik gjør du: Bland alt unntatt ingefæren i en gryte til laken, og kok opp på middels varme. Rør rolig rundt til alt sukkeret er oppløst.

<strong>PORSJONSBEREGNING:</strong> Med utgangspunkt i 150 gram ingefær får du nok til to små syltetøyglass. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE
PORSJONSBEREGNING: Med utgangspunkt i 150 gram ingefær får du nok til to små syltetøyglass. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE Vis mer

Skyll ingefæren og skrell den.

Skjær den opp i tynne skiver.

Legg skivene i de sterile glassene, og hell over laken. La blandingen kjøle seg litt ned, sett på lokket, og sett glassene i kjøleskapet. Ingefæren kan spises etter et par timer i kjøleskapet, men blir bedre over natten.

Ingefæren er holdbar i et par uker i kjøleskapet.

Blir ingefæren blå når du skjærer den? Det skal du ikke være lei deg for.

Hvorfor blir den ikke rosa? Når du kjøper syltet ingefær i butikken eller får det på restaurant, er den ofte rosa. Årsaken er at tradisjonelt ble syltet ingefær laget av unge røtter, som ifølge Wilson Chung, sushikokk og produktutvikler for Blue Dragon, blir rosa over tid.

- Denne er dyr, og vanskelig å få fatt i i store mengder, for industriell produksjon, og ikke minst lite tilgjengelig i Europa, sier Chung til Dinside.

Den rosa ingefæren du kjøper i butikken, er mest sannsynlig tilsatt fargestoffer, enten rødbetjuice eller kunstig farge.

Svinn:

Du må kjøpe mer ingefær enn du trenger, for noe vil gå bort i skrelling. Beregn 10 prosent mer ingefær enn oppskriften om du skreller bort skallet med potetskreller, og omtrent 50 prosent mer om du sparer kjernen til senere.

Det vil ikke være nevneverdig forskjell i smak på rosa og beige ingefær, så du trenger ikke bekymre deg for det.

Ønsker du å gjenskape utseendet på den japanske retten, kan du tilsette litt rødbetjuice eller konditorfarge uten smak til laken.

Har du ikke rødbetjuice, kan du lage det selv, med en juicer. Her kan du lese tips om hva du bør tenke på når du kjøper juicer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

<strong>LAG SELV:</strong> Wilson Chung anbefalte oss å lage sushi-ingefæren selv, dersom vi hadde tid, og lovet at det ville smake bedre enn kjøpevarianten. Det gjorde det. FOTO: ELISABETH DALSEG / DINSIDE
LAG SELV: Wilson Chung anbefalte oss å lage sushi-ingefæren selv, dersom vi hadde tid, og lovet at det ville smake bedre enn kjøpevarianten. Det gjorde det. FOTO: ELISABETH DALSEG / DINSIDE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer