FRISTENDE:Maten du får på gata er ofte den aller beste: smaksrik, mettende, enkel. Gatematen kan du fint lage på kjøkkenet hjemme. På bildet en kati-rull. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: AGNETE BRUN
FRISTENDE:Maten du får på gata er ofte den aller beste: smaksrik, mettende, enkel. Gatematen kan du fint lage på kjøkkenet hjemme. På bildet en kati-rull. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: AGNETE BRUNVis mer

Lag verdens beste gatemat selv

Eksotisk matreise på eget kjøkken.

• Flere matsaker på db.no/mat

Kanskje har du opplevd det selv. At den minste matboden du oppsøkte på ferien ga den største matopplevelsen.

PENANG CURRY: Thaisuppe for deg som liker sterke, friske smaker. Foto: AGNETE BRUN
PENANG CURRY: Thaisuppe for deg som liker sterke, friske smaker. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

De norske kokkene Stian Floer og Jan Robin Ektvedt har lenge jaktet på den beste gatematen.

De startet gatematrestauranten Hitchhiker i Mathallen i Oslo og ga nylig ut kokeboka «Gatemat» med mat fra alle verdensdeler.

GRILLSPYD YANGRO: Det skal ha vært folkegruppen uighurene som introduserte spydene for det kinesiske kjøkkenet. Foto: AGNETE BRUN
GRILLSPYD YANGRO: Det skal ha vært folkegruppen uighurene som introduserte spydene for det kinesiske kjøkkenet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Er du i Oslo? På søndag er det en egen gatematfestival på Aker Brygge og Tjuvholmen som arrangeres i forbindelse med Matstreif.

Billig og lokalt Både internasjonalt og i Norge er «street food» eller gatemat den raskest voksende mattrenden for øyeblikket. 

Oslo har fått sine første «food trucks» eller matvogner. Slik som amerikanerne, britene, danskene og svenskene har hatt lenge.

CHORIPAN: Den argentinske grillfavoritten består av baguette, grillet chorizo-pølse og grønn salsa, for eksempel som her, chimichurri.  Foto: AGNETE BRUN
CHORIPAN: Den argentinske grillfavoritten består av baguette, grillet chorizo-pølse og grønn salsa, for eksempel som her, chimichurri. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Gatemat er rett og slett mat man kjøper og spiser på gata.

Små retter, gjerne billige. Lokal fastfood, om du vil.

Gatemat er alt fra norske sveler til spanske churros, peruansk ceviche og meksikanske maislefser.

En morsom ting med gatemat er at rettene kan ha en innfløkt historie. De har slett ikke alltid oppstått der de lages.

Jamaican patties er for eksempel inspirert av engelske Cornwalls pasties. Etter en lang reise har de fått en solid dose krydder og smak.

Persiske bakere kom likeledes på å ha indisk karrigryte inni det persiske brødet. Dermed ble kati-rullen født.

Libanesiske innvandrere fikk ideen om å ha shawarma-kjøtt i tacoen. Slik ble en av Mexicos mest populære retter, «taco al pastor», skapt.

Den argentinske choripánen er også i slekt med vår egen pølse i brød.

Den består av baguette, grillet chorizo-pølse og en grønn salsa, gjerne chimichurri, altså en hot variant av det vi spiser her.

Alt er lov De to kokkene liker at gatematen er anarkistisk.

På gatematkjøkkenet er alt er lov så lenge det smaker godt og funker. Det er ingen regler, mat tar det man har — og har ofte bare én ting på menyen.

Til gjengjeld er det man lager knallbra.

Vi bringer her oppskrifter som kan få hyttekjøkkenet ditt eller kjøkkenet hjemme til å dufte som Jamaica eller gata i Asia.

En liten advarsel: Ikke all gatemat er «mat i farta». Bak de kjappe rettene kan det ligge mye arbeid.

Sjekk oppskriften, sett av tid og legg ut på en liten matreise hjemme.