Lam med ny vri

Tre alternativer til den tradisjonelle fårikålen.

EKSOTISK VARIANT: Her har lammet fått følge med ingefær, kanel og vinterfrukten kvede, som smaker som en blanding av aprikos og eple, og det er tilberedt i en tagine - en Nord-afrikansk leirgryte med lokk. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
EKSOTISK VARIANT: Her har lammet fått følge med ingefær, kanel og vinterfrukten kvede, som smaker som en blanding av aprikos og eple, og det er tilberedt i en tagine - en Nord-afrikansk leirgryte med lokk. Foto: HELLE ØDER VALEBROKKVis mer

Lam er for mange høstens kulinariske høydepunkt.

Helle Øder Valebrokk driver matbloggen HellesKitchen og eksperimenterer gjerne med tradisjonelle retter - ofte inspirert av reisene sine.

MODERNE FÅRIKÅL: Med urter og løk får tradisjonsretten en mer intens smak. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
MODERNE FÅRIKÅL: Med urter og løk får tradisjonsretten en mer intens smak. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer

- Vi har fantastisk lam i Norge og det er så mye snadder man kan lage av det! Lam passer med nordisk tilbehør, men jeg liker det best med tilbehør fra Midtøsten; Krydder, frukt og bulgur. Herlig!, sier matbloggeren.

Matreisen: Flere eksotiske oppskrifter som kan lages i tagine

Personlig smak Da Øder Valebrokk la ut en oppskrift på moderne fårikål med urter og løk var hun spent på lesernes reaksjon.

- Jeg trodde fårikålvarianten  min ville floppe siden man ikke skal tulle med nasjonalretter, men oppskriften har blitt superpopulær på bloggen, forteller hun.

Kokk og kokebokforfatter Rune Kalf-Hansen er så glad i lam at han ga ut den  økologiske kokeboka En hyllest til lammet i fjor.

LAMMEBURGER: Kokk og kokebokforfatter Rune Kalf-Hansen anbefaler å bruke lam i oppskrifter der du vanligvis bruker kjøtt, eksempelvis burgere. Foto: EN HYLLEST TIL LAMMET/LILLE MÅNE FORLAG
LAMMEBURGER: Kokk og kokebokforfatter Rune Kalf-Hansen anbefaler å bruke lam i oppskrifter der du vanligvis bruker kjøtt, eksempelvis burgere. Foto: EN HYLLEST TIL LAMMET/LILLE MÅNE FORLAG Vis mer

- Lam er et unikt produkt fordi det trives så godt i naturen og er enkelt å ale opp økologisk. Siden lammet spiser naturens råvarer får kjøttet en veldig personlig smak, sier Kalf-Hansen.

En smaksbombe fra Viestad: Lam og kantarell, rett fra naturen

Store variasjonsmuligheter Også han liker å se variasjonsmulighetene, og er opptatt av å bruke alle deler av dyret.

 I kokeboka hans finnes oppskrifter på alt fra lammekjøttboller, grillet lammelever og lammepølser.

- Jeg synes man skal tenke fritt om alle råvarer, også om lam. Mitt tips er å prøve lam i alle oppskrifter med kjøtt der man vanligvis ikke bruker lam. Det som forandrer seg er mengden og tilberedingstida, sier han.

Kokken mener blandingen av råvarer og smakstilsettinger er hemmeligheten bak godt lam.

- Kontraster i maten er bra! Jeg liker også å tenke mye grønt og mindre kjøtt, for eksempel når jeg lager fårikål.

Tre kjappe gryter fra Arne Brimi