UFOREDLET: Lam og kantarell. Kombiner to av  høstens beste råvarer og la dem skinne i all sin enkelhet. Foto: METTE RANDEM
UFOREDLET: Lam og kantarell. Kombiner to av høstens beste råvarer og la dem skinne i all sin enkelhet. Foto: METTE RANDEMVis mer

Lammekjøtt i verdensklasse og kantarell, skogens gull: Kan det bli bedre?

Viestad har ikke tilberedt to av høstens beste ingredienser.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Dagbladet): De er to av de beste sesongbaserte ingrediensene naturen gir oss, og de overlapper i tid.

Akkurat nå er de begge her. Norsk lammekjøtt i verdensklasse. Kantarell er skogens gull. Kan det bli bedre?

Men hva smaker de to egentlig?

Nesten alltid når vi lager mat tar vi gode ingredienser, og endrer dem gjennom vår intervensjon. På en måte foredler vi dem. Det er i hvert fall det vi liker å tenke når vi koker og steker, braser og baker.

Men det er like riktig å si at vi ødelegger dem.

Skjuler smaken Vi tilfører lammekjøttet den deilige stekeflaten. Men skjuler ikke det smaken av det milde kjøttet, vitnemålet om livet på vidder og heier?

Vi har på urter og hvitløk, eller en krydderskorpe. Og det er også godt.

Men hva gjør det med smaken av blåbærlyng og buskas, bjørkeskudd og krekling som utgjør dietten til dyrene.

RÅTT: Vi steker og krydrer og tror vi foredler, men gjør vi egentlig det, spør Andreas Viestad, som denne gang hedrer råvarene ved ikke å tilberede dem i det hele tatt. Foto: METTE RANDEM
RÅTT: Vi steker og krydrer og tror vi foredler, men gjør vi egentlig det, spør Andreas Viestad, som denne gang hedrer råvarene ved ikke å tilberede dem i det hele tatt. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Og mister ikke kantarellene noe av sitt gullskinn når de blir stuet og stekt?

Hjemme har jeg et helt lam, årets første.

Og en kurv med nyplukkede kantareller.

I dagene som kommer, vil jeg bruke det til å lage en rekke retter. Men akkurat i dag skal jeg hedre disse to edle ingrediensene ved å ikke tilberede dem i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen